Šišky na topení: Mýtus, řešení z nouze nebo reálná možnost?

Šišky na topení: Mýtus, řešení z nouze nebo reálná možnost? Foto: Alexander Volokha / Shutterstock
Publikováno:
3 min

O topení šiškami asi většina z nás někdy slyšela, málokdo jej ale skutečně zkoušel. Jak je to tedy s oním pověstným topením šiškami doopravdy? Dává to smysl, anebo jde o nesmysl?

Proč uvažovat o topení šiškami?

Jako první se nabízí otázka, proč se topením šiškami vlastně vůbec zabývat. Odpověď je jednoduchá: šišky se válí všude v lese a pokud si dáme tu práci a nasbíráme si jich dostatek, můžeme ušetřit za dřevo. Tedy alespoň v případě, že jimi topit skutečně lze. Důvod je tedy jasný: úspory.

Jak hoří šišky?

Dostáváme se k tomu, co je alfou a omegou podobných úvah. Tedy hledání odpovědi na otázku, zda šišky vůbec hoří a pokud ano, jak. Dobrou zprávou je, že šišky hoří. Ještě lepší zpráva potom je, že hoří velmi dobře a mají opravdu skvělou výhřevnost. Dále však již následují spíše horší zprávy.

Šišky mají sice dobré parametry hoření, ale hoří velmi rychle. To je jedna ze dvou jejich největších nevýhod. Tou druhou je potom obsah smůly a některých dalších látek, které při hoření zanášejí komín. Neznamená to snad, že by nebylo možné do kamen občas nějakou tu šišku hodit, ale na dlouhodobé používání to skutečně není.

Šišky mají sice dobrou výhřevnost ale na dlouhodobé topení vhodné nejsou
Šišky mají sice dobrou výhřevnost ale na dlouhodobé topení vhodné nejsou | Zdroj: Tilbe Karaca/ Shutterstock

Jak a kdy topit šiškami

Topení šiškami má tedy své výhody i nevýhody. Podle nich lze poměrně snadno odvodit případy, kdy se mohou šišky při topení hodit a s jakým využitím naopak raději nepočítejte. Šišky lze v první řadě použít jako velmi efektivní podpalovač. Pokud máte k dispozici proschlé šišky, zapomeňte na syntetické pevné nebo kapalné podpalovače a použijte šišky. Dřevo od nich chytne velmi dobře a vy i něco ušetříte.

Druhou situací, kdy se šišky mohou hodit je okamžik, kdy potřebujete v kamnech rychle zvýšit teplotu, např. v průběhu vaření. Pokud v takové situaci šišky nasypete do kamen, dojde k jejich rychlému zahoření s vysokou výhřevností a teplota v kamnech rychle vzroste.

Šisky naopak nejsou vůbec vhodné pro dlouhodobé udržování teploty v místnosti nebo dokonce pro noční vytápění. V takových případech by musel kvůli jejich rychlému hoření někdo přikládat prakticky kontinuálně. Navíc by se již v takovém množství šišek začalo při opakovaném topení projevovat zasmolení komínu.

Není šiška jako šiška

V tuto chvíli zbývá zodpovědět otázku, zda je nutné vybírat si některý konkrétní typ šišek, anebo mají všechny stejné vlastnosti. Co se výhřevnosti týká, rozdíl mezi smrkovými a borovými šiškami není příliš patrný. V čem se ale liší více, je obsah smůly. Ty borovicové jí obsahují více a jsou proto k topení méně vhodné než smrkové.

Při sbírání šišek v lese se každopádně omezovat nemusíte, nasbírat si jich můžete kolik budete chtít. V tomto ohledu žádná omezení neplatí.