Odhalte tajemství perfektní venkovní dlažby: Co musíte vědět před nákupem

Odhalte tajemství perfektní venkovní dlažby: Co musíte vědět před nákupem Foto: nicepix / Shutterstock
Publikováno:
4 min

Venkovní dlažbu je možné pořídit v celé řadě variant a designů. Co všechno byste tedy při jejím výběru měli zvážit, aby přesně odpovídala vašim potřebám?

Zpevněné plochy jsou u rodinného domku často nedostatečným řešením úpravy terénu. Běžné užívání tak vyžaduje upravit především plochy určené k umístění zahradního nábytku či pochůzné chodníky pevnější a odolnější svrchní vrstvou. Vedle přímé betonáže se ve venkovních prostorách k tomuto účelu využívá především dlažba. Ta se vyrábí v celém spektru materiálů a designů, výběr konkrétního produktu tak může být poněkud složitý.

Typy materiálů pro venkovní dlažbu

Úpravu zpevněného povrchu, ale i nášlapnou vrstvu terasy či spojité chodníčky nebo chodníky tvořené solitérními dílci je možné vytvořit z několika typů přírodních a prefabrikovaných materiálů či systémů. Mezi nejčastěji využívané druhy materiálů patří:

-       dlažba z přírodního kamene

-       betonové dlažební dílce větších i menších formátů (včetně zámkové dlažby) – využívají se primárně jako systémové dílce ukládané na podsyp

-       keramické dlaždice – obvykle mají funkci konečné ochranné vrstvy osazované na spodní konstrukci

-       keramické dílce – zde se může jednat například o tvárnice z hrubé keramiky, případně přímo cihly

-       systémy ze dřeva či kompozitů – masivní dřevo je nejčastěji alternováno dřevoplastovým kompozitem (WPC), který lépe odolává povětrnosti

Uvedené materiály a systémy představují relativně pevný a odolný systém se specifickou jakostí povrchu a homogenní strukturou často doplněnou různými pohledovými efekty a designy, případně zdrsněním chránícím uživatele před uklouznutím. Další alternativou zpevněné nášlapné vrstvy jsou pak sypké materiály organického i anorganického původu.

Na chodník můžete využít také prvky z masivu
Na chodník můžete využít také prvky z masivního dřeva | Zdroj: Zania Studio / Shutterstock

Jakým způsobem typ dlažby vybírat

Jednotlivé druhy dlažebních materiálů a systémů se vyznačují různými vlastnostmi, proto i jejich použití je odlišné. Při výběru konkrétního produktu je tak vhodné uvažovat hned několik vlastností. Vedle materiálu a rozměrů (které bývají v tomto směru určující) se jedná především o charakteristiky povrchu.

Volba materiálu a rozměrů

Pokud se chystáte vytvářet plochy s vysokou nosností a odolností, jako jsou terasy či nájezdy a parkovací místa, je vhodné se orientovat spíše na hrubší typy materiálů, tzn. přírodní kámen a betonové nebo keramické tvárnice – všechny tyto dílce jsou vyráběny s optimální tloušťkou a odolávají velmi náročným podmínkám včetně dynamického zatížení. Pro dláždění a obklady teras či balkonů, ale také ploch kolem bazénů, které funkčně navazují na stavební objekt je vhodnější volit materiály jemnější struktury, jako jsou keramické dlaždice, masivní dřevo či dřevoplast. Ty jsou příjemné na dotek, ale často vyžadují náročnější údržbu nebo jsou náchylnější k poškození.

Funkční a provozní vlastnosti

Dalším kritériem, které byste měli při výběru vhodného povrchu venkovních ploch uvažovat, jsou vlastnosti funkční zahrnující již zmíněnou protiskluznost, ale také odolnost proti oděru (specifikuje trvanlivost), odolnost proti povětrnosti a biotickým škůdcům a požadavky podkladní vrstvy a podloží. Tyto vlastnosti pak doplňují charakteristiky provozní určující náročnost pokládky, údržbu (včetně vyžadované frekvence jednotlivých úkonů a jejich pracnosti), a pak také možnosti jejího rozebrání v případě nutných oprav podloží nebo vedení inženýrských sítí.

Pokládka venkovní dlažby

Při pokládce jednotlivých druhů venkovní dlažby je vhodné postupovat podle pokynů výrobce. Hrubá dlažba, tedy přírodní kámen, betonové tvarovky nebo keramické tvárnice je možné pokládat suchým nebo mokrým způsobem v závislosti na tom, o jaký druh se jedná a jak pevné je potřeba podloží. Suchý způsob je vhodnější pro dlažbu větší tloušťku, u které je žádoucí rozebíratelnost, metoda spočívá v ukládání na podsyp. Mokrý způsob je založený na lepení na podkladovou vrstvu obvykle prostřednictvím maltovinového spojovacího materiálu.