Jak správně rozmnožit muškáty neboli pelargonie s pomocí řízků

Jak správně rozmnožit muškáty neboli pelargonie s pomocí řízků Foto: encierro / Shutterstock
Publikováno:
4 min

Muškáty čili pelargonie jsou hojně rozšířené a oblíbené rostliny. Jsou snadné na pěstování a nabízejí pestrou škálu barev a odstínů, které můžete vysadit do květináčů, truhlíků či závěsných košů. Jak je ale správně množit?

Navzdory své velké popularit mají muškáty jednu velkou nevýhodu – nejsou příliš odolné vůči mrazu a obecně nižším teplotám.  Na konci léta je tedy vhodné ze zdravých a čerstvých výhonků připravit řízky, kterými se můžete zásobit dalšími pelargoniemi pro případ, že se jim nepodaří zimu přežít. Stejně tak však ale můžete svou zahrádku postupně rozšířit.

Řízkování provádějte v ranních hodinách

Přestože lze pelargonie množit také klasicky ze semen, máte-li již k dispozici vzrostlou rostlinu, jsou řízky mnohem vhodnější a mezi zahrádkáři také častější volbou. Řízky se pak odebírají zejména z trvalých odrůd muškátů, přičemž jejich nejlepším zdrojem jsou měkké, ne úplně zdřevnatělé výhonky. Nejvhodnější dobou pro řízkování je pak ráno, kdy je rostlina plná vlhkosti z předešlé noci.

Jak řízkovat

Optimální délka jednoho řízku by měla být zhruba 10 až 15 centimetrů nekvetoucího mladého výhonku. Jednotlivých řízků můžete z mateřské rostliny pořídit více, dbejte ale na to, že ji každý řez oslabuje. Ideální je tak pořídit 3 až 4 řízky na jednu rostlinu. Následně si připravte květináče o průměru zhruba 10 centimetrů, které naplníte směsí zeminy pro výsev a množení. Tyto druhy substrátu obsahují vhodné příměsi štěrku či perlitu, který půdu provzdušní a usnadní tak rozvoj nového kořenového systému. Řízky lze umístit také přímo do vody, pravděpodobnost, že se uchytí, je však v porovnání se substrátem mnohem nižší.

Řízky muškátů nemají rády přímé světlo

Z každého řízku před umístěním do půdy odštípněte spodní listy, aby nespočívaly na vlhkém kompostu a nezačaly případně hnít. Odříznutý konec pak můžete namočit do speciální zakořeňovací směsi, která se prodává ve formě prášku a gelu a pomáhá tvorbě nových kořenů. Po odstranění spodních listů vložte řízek do substrátu a půdu zalijte. Květináče s řízky pelargonií postavte na světlé a teplé místo, vyhněte se ale přímému slunečnímu světlu, které mladým muškátům příliš nesvědčí. Půdu pak udržujte dostatečně vlhkou, nikdy však rostliny nepřelévejte, ať se vyhnete riziku uhnívání.

Péče o mladé rostliny

Pokud se vám podrží udržet výše uvedené podmínky, začnou řízky po několika týdnech růst a předvářet se v samostatné rostliny. Nechávejte muškáty v květináčích a zálivku omezte pouze na dobu, kdy je zemina suchá. Po dalších zhruba 2 až 3 měsících budou pelargonie připraveny k přesazení do větších květináčů s univerzálním substrátem. Během přesazování pak zkontrolujte, zda je kořenový systém skutečně plně vyvinutý.

Rostliny následně uchovávejte na světlém místě, kde nehrozí vystavení mrazu. Stále není vhodné umisťovat květináče či truhlíky na přímé sluneční světlo, které by mohlo spálit stále se vyvíjející listy. Pokud řízky pěstujete přes zimu, dbejte na dostatečné teplo v prostoru, ve kterém jsou umístěny. Ideální je například skleník s možností vytápění, případně pak vhodná zakrývací textilie s izolační vrstvou. Když se ale náhle oteplí, tkaninu z muškátů odstraňte, aby na nich nezačala bujet plíseň.

Růst muškátů se přes zimu utlumí

Podobně jako řada jiných rostlin se i u mladých pelargonií v zimě vývoj a růst výrazně zpomalí. Omezte tak také jejich zálivku. Vlažit půdu můžete pouze tehdy, kdy začnou jejich listy opadávat. K padání listů může dojít až dvakrát nebo třikrát za zimu. S příchodem jara se růst muškátů obnoví a pokud budete mít štěstí, objeví je první květní pupeny, které v následujících měsících zkrášlí váš dům či zahradu.