Slimák největší: Velký a děsivě vypadající druh slimáka je ve skutečnosti vaší velkou spásou

Slimák největší: Velký a děsivě vypadající druh slimáka je ve skutečnosti vaší velkou spásou Foto: Yarkovoy / Shutterstock
Publikováno:
4 min

Slimák největší je velmi často považován za nebezpečného škůdce. Přesto však může být také dobrým sluhou. V tomto článku se o těchto plžích dozvíte vše potřebné.

Představa, že si do své zahrady sami dobrovolně vysadíte slimáky, se může zdát na první pohled bláznivá. Ve skutečnosti však nemusí jít o nesmysl. Slimák největší (Limax maximus) totiž nepatří mezi velké ničitele vaší úrody, ba dokonce naopak; může být rostlinám na vaší zahradě i prospěšný.

Vzhled

Slimák největší dosahuje délky zhruba 20 centimetrů. Již na první pohled na něm zaujmou zejména jeho charakteristické skvrny, díky nimž získal v některých zemích přezdívku leopardí slimák. Základní barva se pohybuje na škále od světle žluté po šedou či hnědou, skvrny jsou pak tmavě hnědé až černé. Počet skvrn se však mezi jedinci liší a existují i takoví, kteří nemají skvrny téměř žádné. Na těle slimáka se pak nachází malá vápenitá schránka o velikosti zhruba 1 centimetr, která je pozůstatkem ulity a chrání vnitřní orgány. Stejně jako ostatní druhy plžů pak i slimák největší vylučuje při svém pohybu lepkavý a tuhý sliz, který za ním zanechává typickou stopu.

Výskyt

Slimáky největší lze nalézt v parcích a zahradách, ale i v lesích. Příležitostně je nachází také ve sklepech lidských příbytků, zejména jsou-li dostatečně vlhké. Jsou to noční tvorové, kteří preferují stinná a chladná místa, kam se během dne schovávají. Obvykle se pak pohybují v okolí zhruba 5 až 10 metrů od svého úkrytu. Známí jsou také tím, že rádi vytváří kolonie o více jedincích.

Potrava

Na rozdíl od jiných plžů disponuje slimák velkou spoustou pozitiv, díky kterým je na zahradách poměrně značně oblíbený. V první řadě jde o masožravého slimáka, který bez problémů žere dospělé jedince i vajíčka ostatních druhů. Kromě toho však nepohrdne ani krmivem pro psy nebo kočky, houbami či hnojivem. Na rostlinné stravě pak nevydrží příliš dlouho, takže o úrodu nemusíte mít přílišný strach. Obecně si pochutnává spíše na odumřelých zbytcích plodin, takže funguje jako zahradní uklízeč. Když už se náhodou rozhodne sníst něco z úrody, nejčastěji se pustí do okurek, salátů nebo jahod.

Obecně si pochutnává spíše na odumřelých zbytcích plodin
Obecně si pochutnává spíše na odumřelých zbytcích plodin | Zdroj: VladKK / Shutterstock

Jak dostat slimáky největší na vaši zahradu

Aby se u vás slimáci cítili dobře, potřebují zejména vhodné místo pro úkryt, kde mohou strávit čas přes den. Musí zde být dostatek stínu a také vlhkost. Ideální volbou je například hromada dřeva či kamení, kterou na pozemek umístíte. Pokud pak tyto hromady zakryjete větvemi a listím, vytvoříte slimákům největším prakticky přirozené prostředí jejich výskytu. Je také dobré nechávat rostlinné zbytky rozesety okolo záhonů, jelikož budou chutným lákadlem pro samotné plže. Snažte se pak slimáků příliš nedotýkat. Ačkoliv nejsou jedovatí, může přímý dotek vyvolat v jejich těle stresovou reakci, která je nebezpečná pro jejich zdraví.

Rozmnožování

Slimáci se množí průběžně během celého roku. Jejich pohlavní dospělost začíná přibližně po osmnácti měsících, běžně se pak dožívají až 3 let. Výhodou je, že i slimák největší patří mezi hermafrodity, a je tedy samcem i samicí současně. Vajíčka jsou obvykle kladena dvakrát za život, přičemž v jedné snůšce se nachází 100 až 300 vajec o průměru zhruba 0,5 centimetru. Samotné vylíhnutí pak trvá 3 až 4 týdny.

Navzdory obecným obavám z plžů na záhonech může být výskyt slimáka největšího na vaší zahradě skutečně vítanou návštěvou, která se může stát