Zabezpečení zahrady při bouřce: Jak se chránit a zachránit svou zeleň

Zabezpečení zahrady při bouřce: Jak se chránit a zachránit svou zeleň Foto: Vasin Lee / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Bouřky, které se nesou s přívalovým deštěm a silnými nárazy větru, mohou představovat vážné nebezpečí pro vaši zahradu. Zde najdete důležité informace o tom, jak správně zabezpečit svou zeleň a co dělat, když bouřka udeří.

Bouřka je nepředvídatelná V poslední době jsme svědky častých a silných bouřek, které mohou přijít rychle a nečekaně. Nezáleží, zda jste na výletě, v autě nebo doma - bouřka představuje potenciální nebezpečí. Jak se tedy zachovat a jak zabezpečit svou zahradu?

Pokud jste venku Bouřka může přijít rychle a zastihnout vás venku, aniž byste byli připraveni. Zde jsou některé základní kroky, které byste měli podniknout:

  1. Hledejte úkryt: Schovejte se do jakékoli budovy, hustého lesa, háje nebo nižšího porostu. Vyhněte se osamělým stromům, okraji lesa a převisům nízkých skal.

  2. Odejděte od elektrických vedení a vodních ploch: Bouřka může způsobit pád stromů na vedení nebo vyvolat nebezpečné situace kolem vodních ploch.

  3. Nepoužívejte kovové předměty: Kovové předměty, jako jsou rybářské pruty, golfové hole nebo deštníky, by mohly přitahovat blesky.

  4. Nepoužívejte elektroniku: Blesk může poškodit elektrické a plynové spotřebiče. Raději vypněte mobilní telefony a elektroniku.

  5. Nezůstávejte na vodě: Pokud jste u vody, vylezte z ní, protože voda může být vedením pro blesky.

Zabezpečení zahrady Silný vítr, který často provází bouřky, může způsobit poškození vaší zahrady. Zde jsou tipy, jak zabezpečit vaši zeleň dle webu seedsheets.com:

  1. Zavřete okna: Při předpovědi bouřky zavřete okna a zajistěte květináče a truhlíky na parapetu. Slunečníky a polstry také schovejte.

  2. Zkontrolujte stromy a rostliny: Zkontrolujte, zda jsou stromy a rostliny na vaší zahradě dobře ukotveny. Připevněte je, abyste zabránili jejich poškození.

  3. Přikryjte úrodu: Pokud máte zeleninovou zahradu nebo sad, přikryjte ji igelitem, který ochrání rostliny před případnými kroupami.

  4. Použijte podpěry: U rostlin s tenkými stonky použijte podpěry, které zajistí stabilitu.

Bouřka v autě Pokud jste ve vozidle a bouřka začne, mějte na paměti následující:

  1. Zůstaňte v autě: Karoserie auta vás chrání před blesky. Zavřete okna a dveře.

  2. Přizpůsobte jízdu počasí: Prudký déšť a nárazový vítr mohou ovlivnit ovladatelnost vozu. Přizpůsobte svou jízdu aktuálním podmínkám.

  3. Vyvarujte se uzemnění: Pokud bouřka přijde příliš blízko a jste už na zemi, můžete se stát uzemněním. Raději vyčkejte, až se okolí zchladí.

Bouřka za oknem Pokud jste doma nebo v budově, může se vám bouřka zdát bezpečnou. Nicméně je dobré dodržovat několik opatření:

  1. Nepoužívejte elektroniku: Zavřete okna a vyhněte se používání elektroniky. Blesky mohou poškodit elektrospotřebiče.

  2. Hromosvod: Pokud máte hromosvod, ujistěte se, že je v dobrém stavu. Může vám poskytnout další ochranu.

  3. Přepěťová ochrana: Zvažte pořízení přepěťové ochrany pro spotřebiče, které chrání před výkyvy napětí v síti.

Bouřka může být nebezpečná, ať jste kdekoliv. Dodržujte tato opatření a zabezpečte svou zahradu, abyste minimalizovali riziko poškození. Pamatujte, že bouřky jsou nepředvídatelné, a ostražitost je vždy na místě.