Pažitka: Malá bylinka s velkými zdravotními benefity

Pažitka: Malá bylinka s velkými zdravotními benefity Foto: Anna Shepulova/ Shutterstock
Publikováno:
4 min

Pažitka je oblíbená především mezi milovníky dobrých pokrmů. Její štiplavá chuť podobná cibuli ochutí každou pomazánku, brambory, nebo třeba jen krajíc chleba namazaný máslem. Tahle kráska však dokáže polichotit našemu zdraví.

Zdraví prospěšná

Jako každá bylinka, tak i pažitka má své léčivé schopnosti. Podle amerického průzkumu má antikancerogenní účinky, které jsou prevencí rakoviny hlavně u žen. Jaké jsou tedy další zdravotní výhody?

  • Obsahuje vitamíny: vitamín A, B, C a K, 

  • minerály: fosfor, vápník, železo, draslík a sodík,

  • antioxidanty: flavonoidy,

  • kyselinu listovou, cholín a karotenoidy.

Látky obsažené v pažitce přispívají k prevenci a léčbě některých nemocí, například:

  • Zlepšuje náladu, paměť a nervový systém,

  • přispívá zdraví kostí a svalů,

  • je prevencí Alzheimerovi choroby a dalším druhům demencí,

  • pomáhá při kardiovaskulárních onemocnění a vrozených srdečních vad, 

  • zabraňuje předčasným porodům, mozkovým příhodám a depresím,

  • podporuje zdraví očí.

Pažitku se vyplatí zařadit do zdravého jídelníčku. Nejen, že je velice zdravá, ale rovněž je pokládaná za superpotravinu. Pozor však na její konzumaci ve velkém množství, které může způsobit nepříjemné zažívací potíže.

Přísada do pokrmů

Pro její znamenitou cibulovou chuť je pažitka skvělým pomocníkem v kuchyni. Nejen, že slouží jako dochucovadlo, ale mnohdy bývá nenahraditelnou surovinou při přípravě dresinků, pomazánek a salátů. Jak ještě využít bylinku v kuchyni? Co takhle si připravit výtečné pesto?

Pažitku můžete použít na dochucení pokrmů, při přípravě dresinků, pomazánek a salátů
Pažitku můžete použít na dochucení pokrmů, při přípravě dresinků, pomazánek a salátů | Zdroj: Jan Danek jdm.foto / Shutterstock

Pažitkové pesto:

Na zhruba 4,5 dcl pesta budeme potřebovat: 200 g pažitky pokrájené na hrubo, 150 ml olivového oleje, 7 g soli, 15 g česneku, 60 g jemně strouhaného parmezánu a 50 g slunečnicových semínek.

Pažitku, sůl a olej rozmixujeme tyčovým mixérem ve velké míse, přimícháme utřený česnek a rozemletá slunečnicová semínka. 

Hotové pesto můžeme skladovat v lednici ve skleničkách a přidávat do různých pokrmů, například do salátů, slaných koláčů, nebo třeba sendvičů. 

Dříve se pažitka hojně využívala jako přísada do čerstvých sýrů a přidává se do dnes. Je to vynikající způsob, jak si připravit zdravou snídani. Stačí do čerstvého sýra zamíchat na drobno nasekanou pažitku a pomazánka je hotová. Pak už jen mít po ruce čerstvé tmavé pečivo a snídaně je na světě. 

Pěstování pažitky

Není nad to mít čerstvou pažitku neustále po ruce. Tuhle skvělou bylinku si můžete vypěstovat nejen v záhonku na zahrádce, ale také v truhlíku na balkóně či terase. Je to nenáročná bylinka, která miluje polostín a pravidelnou zálivku. K užitku nám pak vydrží několik let. 

Nejjednodušším způsobem, jak si pažitku obstarat je si ji pořídit už jako sazeničku v květináči. Je však třeba nakupovat spíše na trhu či v zahradnictví, než v supermarketech, protože z velkých obchodních řetězců často uhyne dřív, než ji stačíte potřebovat do nějakého dobrého jídla. Takto koupenou sazenici je třeba hned přesadit do nového truhlíku, nebo do záhonku, kam přidáme dobře propustnou půdu.

Pažitku je možné sázet rovnou ze semínek. Je to však náročnější, protože je třeba hlídat, aby zemina, do které semínka zasadíme, nevyschla a zároveň nebyla příliš mokrá. To by nám pak nic nevyrostlo. Buď by semínka uschla, nebo by se kolem nich vytvořila plíseň. 

A't už se rozhodnete si pažitku pěstovat sami, nebo ji koupíte někde jako čerstvý svazek, určitě vám udělá radost nejen svou chutí, ale také zdravotními benefity prospěje vašemu zdraví.