Zaručené tipy na odstranění plevele z dlažebních kostek

Zaručené tipy na odstranění plevele z dlažebních kostek Foto: Mariana Serdynska / Shutterstock
Publikováno:
5 min

Plevel mezi dlažebními kostkami se může ukázat jako poměrně závažný problém, se kterým se dříve či později budete muset vypořádat. K dispozici přitom máte hned několi způsobů, jak nevítané rostlinné hosty z vašeho pozemku efektivně odstranit. Jak na to?

Správná pokládka dlažebních kostek obnáší mimo jiné postupné vrstvení materiálů tak, aby se zabránilo prorůstání zeleně mezi jednotlivými kusy kamene. V případě, že dlažba není položena tak, jak má být, hrozí, že se budete muset vypořádávat s nevítaným plevelem, který mezi kostkami vyraší. I když však dodržíte správný postup, nemusíte mít vyhráno. Proto je třeba vědět, jak se plevele v případě jeho výskytu v dlažbě zbavit.

Není nad starou dobrou ruční práci

Ačkoliv jde o jeden z nejzdlouhavějších způsobů odstranění nežádoucích rostlin z dlažby, představuje ruční plení zároveň metodu nejúčinnější. Pokud vytrháte zeleň vlastníma rukama, zajistíte si také největší šanci na to, že plevel již znovu nevyroste. Současně pak ušetříte za nákup nejrůznějších prostředků, kterými lze spáry mezi dlažebními kostkami vyčistit. V případě, že se rozhodnete pro ruční plení, půdu mezi dlažbou nejprve navlhčete, aby byly kořeny rostlin povolnější. K vytrhávání se pak pusťte v době, než plevel vysemení, aby neměl šanci se dále šířit.

Pomozte si zahradním nářadím

Existuje celá řada nástrojů, které jsou uzpůsobeny k odstraňování plevele v úzkých prostorech, jakými škvíry mezi dlažebními kostkami bezpochyby jsou. Toto zahradní nářadí pak dokáže vytrhnout prakticky celý kořenový systém, díky kterému mohou rostliny ze spár opakovaně vyrůstat. Poohlédněte se tedy po speciálních plečkách s vroubkováním, nožích na zeminu či dalším nářadí. Posloužit vám ale může také například obyčejný příborový nůž. Důležité je, aby se nástroj skutečně dostal až mezi samotné kostky, kde udělá své.

Vroucí voda jako přirozený herbicid

Horká voda je snadno dostupnou, levnou a přírodní variantou pro hubení plevele vůbec. Dokáže navíc ničit i semena a kořeny v půdě, takže je mnohem efektivní než některé specializované prostředky na ničení nežádoucích rostlin v dlažbě. Jde však o neselektivního zabijáka, který může zničit i okrasnou zeleň v okolí chodníku či příjezdové cesty. Používejte tak pouze soustředěný proud horké vody, případně ji nanášejte postupně v menších dávkách, aby se zbytečně nerozptylovala do okolí.

K odtranění plevelu můžete využít obyčejnou horkou vodu
K odstranění plevelu můžete využít obyčejnou horkou vodu | Zdroj: Trineso / Shutterstock

Sůl, soda nebo ocet – univerzální čističe, které má doma každý

V boji s plevelem vám mohou poměrně značně pomoci také běžné potraviny, které najdete v každé kuchyni. Sůl i ocet působí v podstatě obdobným způsobem – nanesením do spár zlikvidujete vše živé v nich. Má to ale háček. Obě látky mohou nenávratně poškodit samotnou dlažbu. Pokud navíc odstraňování plevele naplánujete před příchodem deště, může se snadno stát, že se chemikálie odplaví dál do půdy a budou hubit vše, co jim přijde do cesty. Jedlá soda je v tomto ohledu lehce bezpečnější, účinky má však velmi podobné. Nevýhodou je pak také to, že ošetření spár musíte jednou začas opakovat, protože se rostlin nikdy nezbavíte nadobro.

Plevel můžete také doslova vypálit

Věříte-li si v rámci manipulace s otevřeným ohněm, můžete vyzkoušet použít hořáky, které plané rostliny spálí. Dnes jsou již běžně k dostání hořáky uzpůsobené přímo na spalování plevele, přičemž nejsou nijak zvlášť cenově náročné. Přesto s nimi musíte pracovat nadmíru opatrně, protože oheň je dobrý sluha, ale špatný pán. Pokud se navíc v okolí dlažby nachází hořlavé předměty, je použití hořáků prakticky okamžitě vyloučeno.

Chemické přípravky

Na trhu existuje spousta herbicidů, které zničí plevel prorůstající škvírami na vaší příjezdové cestě, terase nebo chodníku. Můžete si tak zvolit takový přípravek, který vyhovuje právě vám, je však třeba mít na paměti, že jde o silné chemikálie, se kterými je nutné manipulovat opatrně. Sáhnout pak lze po různých ekologických variantách, které představují menší zátěž pro půdu či váš majetek. Rozmyslete si také, zda chcete univerzální herbicidy, či selektivní ničitele konkrétních typů rostlin. Pokud zvolíte druhou variantu, nebudete se muset bát, že s postřikem plevele nezničíte i vaše zahradní rostliny.

Vždy je dobré vyzkoušet více metod, než se definitivně rozhodnete pro tu nejvhodnější z nich. Dlažební kostky se vyrábí z různých materiálů a v široké škále barev, takže ne vždy se daná metoda na konkrétní dlažbu hodí. Postupně si však z výše uvedených vyberete právě tu, která vám s výskytem plevele ve spárech dlažby pomůže.