Kompostováním zrecyklujete bioodpad a navíc získáte biosubstrát pro vaše rostliny

Kompostováním zrecyklujete bioodpad a navíc získáte biosubstrát pro vaše rostliny Foto: nieriss / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Většina z nás svůj odpad třídí. Plasty, sklo, papír… ale co náš bioodpad? I ten si zaslouží vyloučení ze směsného odpadu. Navíc se nám odmění kvalitním kompostem pro naše bytové rostliny, květiny v zahradě, nebo zeleninové záhony.

Pokud máme místo, kde kompostovat, máme vyhráno

Na samotném kompostování není nic složitého. Jediné, co bezpodmínečně musíme mít k dispozici, je místo, kde kompost založíme, nebo kam postavíme kompostér. Ideální je pochopitelně dům se zahradou, ale také chalupa nebo chata. Organické zbytky z domova můžeme bez problémů přes týden schraňovat v koši na tříděný odpad, nebo v obyčejném kbelíku na balkóně a převézt ho na zkompostování při naší návštěvě víkendového sídla. Obzvlášť pokud produkujeme větší množství biologického odpadu, když sekáme trávník, nebo hrabeme listí, je škoda zbavit se ho vyhozením do blízkého lesa, nebo za plot zahrady.

Začínáme s kompostováním

  • Kompost můžeme vytvářet na prosté hromadě vhodného odpadu. Toto řešení je sice možné, ale značně neestetické a také hrozí nevyvážení vlhkosti kompostovaného materiálu a nechtěné návštěvy různých škůdců.
  • Kutilové mohou vyrobit jednoduchý kompostér z prken, což se už jeví jako přijatelnější řešení ohledně uchování ideální vlhkosti. Myši, hraboši a další nezvaní hosté si ovšem svoji cestu opět najdou.
  • Nejlepším řešením je pořízení vhodně velkého plastového kompostéru, který je zkonstruovaný tak, aby udržoval vhodnou vlhkost, a nezvaní hosté potom váš kompost navštěvovat nebudou.
Nejednodušší řešení je pořízení plastového kompostéru
Nejednodušší řešení je pořízení plastového kompostéru | Zdroj: Kaca Skokanova/ Shutterstock

Co do kompostu patří a co ne

K získání kvalitního kompostu je nejdůležitější zásadou kompostování vhodného materiálu.

  • Do kompostu patří: Posečená tráva, listí ze stromů kromě listí z ořešáku, plevel po pletí záhonu, stará zemina z květináčů po přesazení rostlin, všechny zbytky ovoce a zeleniny, lógr a čajové sáčky, skořápky od vajíček, plata od vajec a ruličky od toaletního papíru, piliny, hobliny, větvičky, kůra, popel po spalování dřeva.
  • Do kompostu nepatří: Zbytky tepelně zpracovaných jídel, zbytky syrového masa, uzenin a mléčných výrobků, kosti, použité stelivo domácích mazlíčků, potištěný nebo lesklý papír.

Biomasa podle barev

Kompostovanou biomasu můžeme rozdělit na zelenou a hnědou. Zelená biomasa je bohatá na dusík a hnědá na uhlík. Poměr by měl být 2-3 díly hnědé ku 1 dílu zelené.

  • Do zelené biomasy patří hlavně tráva a kuchyňské zbytky. Materiály bohaté na dusík zahřívají hromadu a vytvářejí ideální podmínky pro rozpad materiálu. 
  • Do hnědé biomasy patří třeba listí, zdřevnatělé stonky rostlin, piliny a větvičky. Tyto materiály poskytují potravu pro mikroorganismy ke konzumaci a trávení.

Materiál je nutné střídat, prokládat. Pouze z posečené trávy kvalitní kompost nevznikne. Je třeba prokládat hnědou a zelenou biomasu.

Kontrolujte vlhkost kompostu, při přemokření nechte odvětrat a suchý kompost naopak zalijte. Dvakrát za rok kompost přeházejte.

Pokud se budete držet těchto základních rad, můžete se příští sezónu těšit na vlastní kvalitní kompost pro vaše rostliny.