Odstranění pařezu již nebude dřina, až zjistíte tuto jednoduchou metodu se solí

Odstranění pařezu již nebude dřina, až zjistíte tuto jednoduchou metodu se solí Foto: Debzoom / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Každý jsme se s tím nejspíše někdy setkali. Pokud je strom nemocný nebo překáží, či je nebezpečný, je běžným postupem jeho pokácení. Jak se ale zbavit kořene, aniž byste se strhali? Níže je popsaná naprosto jednoduchá metoda za použití kuchyňské sole.

Teorie odstranění pařezu

Přestože pokácíte strom, pařez je nadále živou částí stromu a to tou nejhlavnější, která má od přírody snahu přežít, proto z pařezu mohou vyběhnout nové výhonky, což je nežádoucí.

Je mnoho způsobů, jak odstranit pařez. Jedním z nich je vypálení za pomocí kontrolovaného požáru uvnitř pařezu po vyvrtání děr a podpálení. Ovšem u tohoto pozor, kořenový systém je rozsáhlý a oheň hoří i pod zemí a tak může zasáhnout i nechtěné oblasti a stát se nebezpečným. Daleko příznivějším způsobem pro přírodu je využití solí. Některé zdroje preferují epsomskou sůl, která v půdě nezanechává minerálý které znehodnocují půdu. Kuchyňská sůl ale poslouží stejně dobře.

Aby došlo k úmplnému odumření, je potřeba znemožnit stromu čerpání živin a vody z půdy. K tomu slouží kořeny, které jsou tedy primárním cílem odstranění. Nejrychlejší metodou je odstranění silou a stroji jako je bagr, nebo pro zdatné pomocí krumpáče. Nicméně tyto metody jsou buď nákladné, nebo fyzicky náročné. Jednodušší je vysušení kořenového systému, díky čemuž již pařez nebude přijímat živiny z půdy.

Nejrychlejší metodou je odstranění silou a stroji jako je bagr
Nejrychlejší metodou je odstranění silou a stroji jako je bagr | Zdroj: Susan Law Cain/ Shutterstock

K tomuto účelu perfektně poslouží obyčejná kuchyňská sůl, ktereou je možné oupit ve větších množstvích za pár kaček.

1. Část likvidace pařezu- vyschnutí

V první řadě je potřeba navrtat do pařezu díry co možná nejhlouběji. Po očištění pilin se do děr nasype sůl, která aby měla rychlejší účinky se navlhčí. Dojde k tomu, že strom bude mít tendence dorovnávat koncentrované prostředí a bude tedy dávat soli více své vlastní vody a tím vyschne. Za stejným účelem obnažíme i část kořenů, které rovněž obsypeme solí a navlhčíme. Urychlí se tím celý proces schnutí.

2. Část likvidace pařezu- odstranění

Pokud je pařez již skutečně mrtvý, jde to poznat podle tmavého dřeva, které lze rukou snadno oddělit od zbytku. Je křehčí a tedy i snadnější pro odstranění. Proces schnutí trvá zhruba 2 měsíce a obnovovat sůl kolem kořenů a děr v pařezu je třeba zhruba každé dva týdny. 

Když je část schnutí ukončena, začne pařez pozvolna hnít a rozpadat se. Zde se nachází možnost podpořit rozklad hnojivem obsypáním kolem pařezu a nebo ho vykopat, což již bude jednoduché.

Na závěr je nutné zmínit, že hodně dusíkatá sůl může na čas znehodnotit půdu a znemožnit růst jakékoliv rostliny, proto po odstranění pařezu je dobré věnovat péči samotné půdě, aby byla znovu v kondici. Pomůžou jí k tomu hnojiva.