Chromoterapie. Pro některé zázrak alternativní medicíny, pro jiné prosté šarlatánství

Chromoterapie. Pro některé zázrak alternativní medicíny, pro jiné prosté šarlatánství Foto: ABO PHOTOGRAPHY / Shutterstock
Publikováno:
4 min

Chromoterapie neboli barevná terapie je určitou formou léčby založenou na barvách a jejich rozdílném vlivu na průběh nejrůznějších psychických i fyzických obtíží. Jak můžeme jednotlivé barvy využít a s čím vším nám dokáží pomoci?

Barevná terapie je známá po celá tisíciletí

Počátky chromoterapie lze vystopovat až do starého Egypta. Tehdejší civilizace se naučila využívat speciální místnosti, do kterých proudily paprsky slunce a které byly vyzdobeny různě zbarvenými skly. Průchodem světla těmito skly pak vznikaly barevné projekce, které v některých lidech vyvolávaly pocit klidu, radosti či úlevy od stresu. Přestože si pak barevná terapie v průběhu následujících staletí dokázala udržet určitou míru popularity, v západní medicíně stále bojuje s přijetím odbornou společností. Existuje celá řada lékařů, která za tímto účelem vydala své vědecké studie, v níž označuje chromoterapii za pseudovědu či šarlatánství. Na všem však lze najít zrnko pravdy, a nelze se tak nepozastavit nad otázkou: co když barevná terapie skutečně funguje?

Jak na nás jednotlivé barvy působí

Zatímco psychologie barev zkoumá vliv jednotlivých odstínů na naše chování a vnímání, chromoterapie přistupuje k celé věci spíš na duševní bázi. Je totiž založena na tom, že určité barvy mohou ovlivnit naši životní energii, a tím pádem také psychosomatické vnímání nejrůznějších chorob a poruch, které nás sužují. Asi každý z nás by dokázal říct, které barvy na nás působí pozitivně a prakticky okamžitě nám zlepší náladu, či které v nás naopak vyvolávají nechuť a negativní emoce. Praxe barevné terapie vychází z indické ájurvédy, která hlásá, že určité barvy dokáží způsobit nerovnováhu v tělesných čakrách. Jak tedy na nás jednotlivé barvy působí?

Červená. Slouží k povzbuzení nebo obnovení chuti do života. Pozitivně působí zejména na lidi, kteří se cítí neustále unavení a skleslí. Pokud se však cítíte v neustálém napětí, snažte se červené vyhnout.

 Modrá. Modrá barva má příznivý vliv na lidskou psychiku trpící depresemi či chronickou bolestí. Předpokládá se, že tmavší odstíny modré mají také sedativní účinky a mohou být účinné u lidí s poruchami spánku.

Zelená. Zelená je barvou přírody a podle chromaterapeutů funguje jako přirozený eliminátor stresu. Tato barva uklidňuje a vyvolává všeobecný klid a harmonii.

Žlutá. Ač to může kdekoho překvapit, žlutá barva je ideální ke zlepšení nálady a probuzení optimismu a pozitivního přístupu k životu. Symbolizuje tak štěstí a radost.

Oranžová. Podobně jako žlutá může být oranžová použita k vyvolání šťastných emocí, zejména u těch, kteří nemají ostrou žlutou příliš v lásce. Podle odborníku pak tato jasná teplá barva také dokáže povzbudit chuť k jídlu.

Chromoterapie je považována za druh alternativní medicíny
Chromoterapie je považována za druh alternativní medicíny | Zdroj: Monika Wisniewska / Shutterstock

Techniky barevné terapie

V praxi existují dvě hlavní metody, jak lze chromoterapii provádět. Nejběžnější technikou je využití zraku, tedy přímého pohledu na barvu s nadějí, že vyvolá očekávanou odezvu v lidském těle. Používá se však také další metoda, kdy se světelný odraz barvy promítá přímo na danou část lidského těla, kde by měl působit svým hojivým efektem.

S čím může chromoterapie pomoci

Chromoterapie je považována za druh alternativní medicíny. Údajně pomáhá při všemožných onemocněních, včetně stresu, depresí, přemíry agrese, vysokého krevního tlaku, poruch spánku či dokonce některých druhů rakoviny. Je však důležité si uvědomit, že jednoznačné důkazy o jejích zázračných účincích zatím medicína v rukou nemá. Předpokladem barevné terapie je pak poměrně stejnorodá reakce člověka na danou barvu. Každý jsme však jiní, a tedy i účinky těchto barev na naše tělo se mohou lišit. Přesto však nelze vyvrátit, že barvy dokáží významně ovlivnit naši náladu, která může být hnacím motorem psychosomatické léčby leckterého neduhu.