Alobal: 3 neuvěřitelné způsoby, jak ho využít i mimo kuchyň

Alobal: 3 neuvěřitelné způsoby, jak ho využít i mimo kuchyň Foto: FabrikaSimf / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Alobal je materiál, který má doma asi každý z nás. Není divu, v kuchyni totiž zastane opravdu hodně práce. V kuchyni ale využití alobalu rozhodně nekončí.

Úvod do alobalu

Pod pojmem alobal rozumíme tenkou hliníkovou folii, která se vyznačuje především velmi zajímavými vlastnostmi, které se týkají jeho schopnosti odrážet teplo, tedy infračervené záření. Právě této schopnosti se využívá v kuchyni.

Je však třeba si uvědomit, že dvě strany alobalu nejsou totožné. Alobal má stranu lesklou a stranu matnou. Ta lesklá skvěle odráží zmíněné infračervené záření. Z toho plyne následující: pokud máte v alobalu zabalené potraviny, které položíte na gril, balte je lesklou stranou směrem „dovnitř“, aby se teplo drželo právě uvnitř. U potravin, které potřebujete naopak udržet v chladu, by měla lesklá strana mířit směrem ven. To je tedy ono klasické kuchyňské využití. To nejzajímavější ale přichází nyní.

Alobal a broušení nůžek

Alobal je vlastně kov a jako takový má schopnosti a vlastnosti, které byste třeba z textilie nebo papíru prostě nedostali. Pokud alobal několikrát přeložíte a vytvoříte tak jeho silnější vrstvu, získáte nástroj na broušení nůžek. Jak jej využít? Jednoduše, prostě alobal stříhejte a stříhejte. Právě přitom dochází k broušení.

Stříháním větší vrstvy alobalu se nůžky nabrousí
Stříháním větší vrstvy alobalu se nůžky nabrousí | Zdroj: Eletha15 / Shutterstock

Alobal na čištění kuchyňských baterií

Zajímavé použití má alobal zmačkaný do kuličky. Pokud s ní totiž začnete čistit baterii, ať již v koupelně či v kuchyni, nebude věřit vlastním očím. Baterie zašlá od rzi a vodního kamene je díky alobalu, kterým jí budete čistit, brzy jako nová. A nemusíte na alobal ani příliš tlačit, vlastně stačí jen lehký tlak.

Alobal jako solárium pro rostliny

A jak je to se zmíněným opalováním pokojových rostlin? Jak právě jim může pomoci obyčejný alobal? Je to snadné, opět půjde o odrážení záření, tentokrát však toho viditelného. Právě světlo je však pro pokojové rostliny často nedostatkovým zbožím.

Především v zimě je světla málo a pěstitelé musí dbát na to, aby rostlinám poskytli světlo. Jak toho ale docílit, kdy ž nemohou být třeba přímo na okně a jinde není světla dost? Pokud do květináče dostupné světlo nasměruje přímo na rostliny a mezi ně natáhnete alobal tak, aby byla jeho lesklá strana otočená směrem k rostlinám.

Alobal bude sloužit jako zrcadlo a dostupné světlo nasměruje přímo na rostliny. Díky tomu se k nim dostane více fotonů, fotosyntéza bude probíhat intenzivněji a rostlinám se bude víc dařit. Obyvatelé interiéru budou mít díky tomu více kyslíku, únava naopak nebude tak intenzivní apod. Alobal je zkrátka král nejen kuchyně, ale také květináčů.