Jak si vypěstovat vlastní úrodu medvědího česneku. Ideální čas je právě teď!

Jak si vypěstovat vlastní úrodu medvědího česneku. Ideální čas je právě teď! Foto: encierro/ Shutterstock
Publikováno:
4 min

Rostlina medvědího česneku je zdrojem široké škály zdraví prospěšných látek, díky nimž vyráží davy lidí pravidelně do přírody na jejich sběr. Přitom si je lze vypěstovat také v pohodlí vlastního domova. Jak? Poradíme vám.

Medvědí česnek si vysloužil své jméno zejména díky tomu, že jej pro obnovu energie po zimním spánku hojně spásají právě medvědi. Lidstvo pak jeho účinky zná také celou řadu let, a není tak divu, že se řada lidí snaží pěstovat jej doma.

Česnek medvědí je vytrvalá rostlina s dlouhými špičatými listy a bílým květenstvím, která dosahuje výšky zhruba do půl metru. Pod zemí se pak nachází samotná cibulka, která je obalena bělavou slupkou. Na jaře z těchto cibulek vyraší vzpřímené stonky s hvězdicovými květy, ve kterých se nacházejí drobná černá semena. Výhodou medvědího česneku je, že jsou jedlé všechny jeho části, tedy od cibulky až po zelené plody, nejchutnější jsou však mladé listy.

Výsev a výsadba divokého česneku

Pokud chcete na své zahradě pěstovat divoký česnek, je nejlepší vyrazit do lesa a nasbírat si čerstvá semena, případně pak cibulky, ze kterých necháte rostlinu vyrůst. Nejvhodnějším obdobím pro výsev je pak podzim, přičemž semena i cibulky můžete vysadit rovnou do zahrady, případně pak do květináčů a ven je přemístit až na jaro. Klíčem k úspěchu je pak vlhká a úrodná půda umístěná v plném stínu či polostínu, který bude simulovat lesní porost. Po zasetí se semena zasypou zeminou a nechají se přezimovat. Vyklíčí na jaře po roztání prvního sněhu a zmizení mrazů. Pěstování medvědího česneku by mělo reflektovat jeho přirozený výskyt, a zpravidla tak nevyžaduje používání speciálních hnojiv či pesticidů.

Sklizeň a skladování

Doba kvetení medvědího česneku závisí z velké části na oblasti, ve které roste. V nížinách se květy objevují v období od března do května, v horských oblastech se s nimi setkáme i koncem května. Po dozrání semen však odkvetou a celá rostlina začne rychle usychat. Máte-li v plánu sklízet cibule česneku, nejvhodnější doba je konec léta a podzim, tedy ještě před dozráním semen.

Ačkoliv má řada lidí v oblibě zamrazování či sušení nejrůznějších bylin, v případě medvědího česneku není taková konzervace příliš vhodná. Rostlina totiž následně ztratí nejen řadu léčivých vlastností, vytratí se ale i její typická chuť. Jde tak spíše o sezónní potravinu, kterou je nejlepší konzumovat hned začerstva. Pokud však nechcete o benefity medvědího česneku přijít během zimních měsíců, zkuste jej konzervovat v oleji. Cibule divokého česneku pak lze skladovat jako klasickou cibuli na suchém a chladném místě po dobu několika měsíců.

Medvědí česnek je vhodný k výrobě pesta
Medvědí česnek je vhodný k výrobě pesta | Zdroj: FotoHelin / Nextfoto

Léčivé vlastnosti medvědího česneku

Obecně platí, že vůně medvědího česneku v přírodě symbolizuje příchod jara. Právě v tomto období je pak vhodné doplnit stravu řadou minerálních látek či vitamínů, z kterých vaše tělo získá potřebnou energii. Mezi největší benefity konzumace medvědího česneku pak patří posílení imunity, čištění cév a střev či regenerace jater.

Divoký česnek je bohatý na vitaminy A, B a C, kyselinu listovou a niacin. Jen pro srovnání – obsahuje až 14krát více vitaminu C než citron. Mezi významně zastoupené minerální látky v rostlině se pak řadí patří síra, hořčík a železo. Mnoho lidí si tak na jaře nasazuje intenzivní kúru z medvědího česneku, čímž své tělo detoxikuje. Výhodou je také posílení činnosti srdce a snížení hladiny cholesterolu.

Lze jej pak užívat také ve formě přírodního sirupu, čímž získáme lehký a osvěžující životabudič. Stačí ho jemně nasekat, zalít studenou vodou a nechat přes noc odstát. Ráno se voda scedí, přidá se do ní med a roztok se krátce povaří.  Každý den se užívá třikrát denně jedna malá lžička. Brzy pak začnete pociťovat blahodárné účinky medvědího česneku na vlastní kůži a pokud se rozhodnete pěstovat si vlastní, budete velmi rádi, že jej máte doma dostatečnou zásobu.