Ostružiny, neprávem opomíjené lesní ovoce právě dozrává. Vyrazte do lesa nasbírat si kelímek elixíru zdraví

Ostružiny, neprávem opomíjené lesní ovoce právě dozrává. Vyrazte do lesa nasbírat si kelímek elixíru zdraví Foto: Alie04 / Shutterstock
Publikováno:
2 min

Je čas ostružin. Přesto málokdo z nás vyrazí do lesa za sběrem těchto lesních plodů. Běžná je jít hlavně na borůvky, na brusinky, případně na maliny. Ostružiny jsou neprávem opomíjené, a přitom jsou superpotravinou, která dodá našemu tělu nepřeberné množství prospěšných látek.

Co ostružiny obsahují

Ostružiny jsou prostě plné vitamínů, minerálů, vlákniny a antioxidantů. Brání zánětům, ale také onemocnění rakovinou. Jsou opravdu dietní, v šálku ostružin je pouhých 62 kalorií.

Čím pomáhají našemu organismu

Vitamín C, K a mangan, který obsahují, posiluje váš imunitní systém, podporuje vaši přirozenou energii, chrání buňky před poškozením, má blahodárný vliv na krvetvorbu a zdraví vašich kostí. Pomáhá při hojení ran, vstřebávání železa a bojuje proti volným radikálům, čímž chrání tělo před onemocněním rakovinou.

Ostružiny také pomáhají v předcházení kardiovaskulárního onemocnění.  Pročišťují cévy a zbavují je nahromaděného plaku.

Ostružiny díky svému složení mohou ovlivňovat i funkci mozku. Zlepšení průtoku krve mozkem má vliv na oblasti, které ovládají řeč, paměť a pozornost. Konzumace ostružin se může stát pomocnou léčbou pro všechny, kteří se potýkají s mírnou, nebo středně těžkou demencí.

Ostružiny také zlepšují trávení a udržují hladinu cukru v krvi, díky vláknině, kterou obsahují.

Ostružiny jsou výborné na trávení
Ostružiny jsou výborné na trávení | Zdroj: Roman Samborskyi / Shutterstock

Ideální je jíst jeden kelímek ostružin denně v době jejich přirozeného zrání a doplnit ho druhým kalíškem jiného ovoce.

 Kam na sběr ostružin

Pokud není v blízkosti les, kde byste mohli nasbírat volně rostoucí ostružiny, můžete si je vysadit v zahradě a první úrodu očekávat již ve druhé sezoně. Z jedné rostliny se můžete těšit až na jeden kilogram sklizně ostružinových plodů.

Sbírají se velké, černé ostružiny, které jsou baculaté a po mírném otočení okolo osy samy odpadnou. Ukládají se do sběrné nádoby v nízké vrstvě. Do 3-4 dní je potřeba ostružiny spotřebovat, aby nepodlehly hnilobě a plísni.

Pokud z nějakého důvodu nemůžeme zkonzumovat ostružiny za syrova, když nesou nejvíce vitamínů, můžeme jimi ozdobit koláč, či je zamrazit k budoucímu zpracování.