Pěstování rajčat ze semen. Zvládne to každý, na pár věcí si ale musíte dát pozor

Pěstování rajčat ze semen. Zvládne to každý, na pár věcí si ale musíte dát pozor Foto: Tatevosian Yana / Shutterstock
Publikováno:
4 min

Rajčata patří mezi jeden z nejoblíbenějších druhů zeleniny. Právě díky tomu se pak řada lidí snaží o to si je vypěstovat doma. Ne každý se ale setká s úspěchem v podobě chutných červených plodů. Jak tedy rajčata pěstovat správně už od semínka?

Jak začít

Za začátku byste si měli připravit vhodné nádoby, ve kterých začnete semínka klíčit. Ideální jsou například kelímky od jogurtu či malé květináče, zvolit ale můžete prakticky vše, čemu můžete ve dně udělat díru na odtok přebytečné vody. V případě, že pak chcete experimentovat s více odrůdami rajčat, je vhodné si nádoby popsat, abyste od sebe jednotlivé rostliny později rozeznali.

Neméně podstatnou pomůckou pro výsadbu rajčat je správný substrát. V tomto ohledu platí pravidlo – nešetřit. Snažte se tak vyhnout rádoby univerzálním typům hnojiva a půdy, a raději zvolte takové, které jsou vhodné pro klíčení semen a pěstování mladých rostlin. Nevhodně zvolený substrát je totiž u amatérských zahradníků jednou z nejčastějších příčin neúspěchu.

Semínka sázejte na sucho

Do každé nádobky můžete umístit 2 až 3 semínka. Nedoporučuje se je přitom předtím namáčet – semínka totiž mají na svém povrchu jemný povlak chloupků, který jim zajistí dostatek vzduchu mezi částečkami půdy. Obal semen také uvolňuje do půdy chemické látky, které zlepšují podmínky pro růst brzy vyrůstajících kořenů. Semena tak saďte suchá, zavlažujte naopak spíše substrát. Jemně je zatlačte zhruba 0,5 centimetru pod povrch. Pokud jste předtím půdu nezavlažili, naneste vodu nyní, ideálně za pomoci rozprašovače, který zajistí rovnoměrnou distribuci závlahy na celé ploše. Semena můžete překrýt igelitovou folií, aby si půda uchovala svou vlhkost. Nádoby pak umístěte do teplého, tmavého místa, kde budou zhruba týden až dva klíčit. Během této doby kontrolujte dostatečnou vlhkost pod fólií.

Přesun ze tmy na světlo

Semeniště mějte neustále pod dohledem. Jakmile uvidíte, že se objeví první náznaky rostliny, přesuňte nádoby na slunné místo. Bohatě by pak mělo stačit běžné denní světlo, takže ideální volbou je například okenní parapet. Pokud však chcete k pěstování rajčat přistupovat více profesionálně, můžete využít plnospektrální umělé osvětlení. To si následně můžete řídit tak, aby rostliny dostávaly více světla, a růst se tak výrazně urychlí. Při přesunu na světlo pak dochází k rychlejšímu vysoušení půdy, nezapomínejte tak na častější závlahu.

Přemístění sazenic do větších nádob

Vybrat správný čas pro přesazení mladých rostlin do větších květináčů je taktéž klíčové. K prvnímu přesunu se můžete uchýlit prakticky ihned, jakmile se objeví první lístky. Další přesazení pak plánujte úměrně růstu rostliny. Vždy je lepší přesadit sazenice do o něco větší nádoby, jakmile uvidíte, že kořeny prorůstají dnem nádoby. Nikdy se však nedotýkejte hlavního stonku sazenic, jelikož měkká pletiva jsou náchylná na otlaky, které se následně stávají ložiskem pro vznik ložisek plísní a hub. K podobnému poškození rostlin pak dochází, pokud se sazenice vlastní vahou převrátí. Tomu lze zabránit obsypáním základny rostliny novým substrátem, který lehce uplácáte okolo stonku, čímž zajistíte jeho stabilitu. U větších sazenic pak rostlinu podepřete párátkem či dřevěnou špejlí.

Kdy přesunout rostliny ven

Rajčata lze bez problémů vypěstovat i přímo v interiéru. Pokud však plánujete jejich následný přesun na balkon či zahradu, je dobré je postupně připravovat na venkovní prostředí. S tímto otužováním však nijak nespěchejte. Postupně zkoušejte rostliny vystavovat průvanu či přímému slunečnímu záření. Takto je dobré rajčata připravovat na přesun ven minimálně týden, abyste zajistili jejich životaschopnost.

Jakmile jsou rostliny vzrostlé, máte prakticky vyhráno. Sazenice jsou po zpevnění stonku velmi odolné a brzy začnete pozorovat první květy a následně také plody. Sami pak budete překvapeni, jak sladká a šťavnatá dokážou rajčata být, pokud projdou vašimi rukami od semínka až po samotný plod.