Funění a dupání. Není to zloděj, ale ježek

Funění a dupání. Není to zloděj, ale ježek Foto: Anne Coatesy/ Shutterstock
Publikováno:
3 min

Máte dům se zahradou, nebo chatu či chalupu a snažíte se něco vypěstovat? Nedaří se? Slimáci? Pořiďte si ježka!

Naši zahradu běžně obývají i všemožná stvoření zvířecí říše. Kuna, lasička, slimák, žába, housenka, mravenec, a pokud není možné pozemek oplotit, přijde i srnka, nebo divočák.

Náhle je na zahradě zmar a co s ním? Dá se účinně bojovat?

Srny, vám vyžerou poupata květů a mladí srnci, odíráním parůžků sedřou kůru z vašich stromků. Slimáci sežerou všechnu zeleň, která právě raší, housenky si pochutnávají na listech zeleniny a květeny, kterou pracně pěstujete, mravenci vyžerou hlízy jiřin, kuny vám haraší v podbití vaší střechy a lasičky hbitě ukořistí všechny zbytky po sobotní grilovačce, které jste nestihli odklidit. Navíc zahlédnete žábu, která vám je odporná a přitom vesele poskakuje po anglickém trávníku okolo domu, či chalupy.

Není vždy snadné udržet zahradu bez nezvaných škůdců
Není vždy snadné udržet zahradu bez nezvaných škůdců | Zdroj: goffkein.pro / Shutterstock

Jak se vyznat ve zvířecí říši? Které druhy jsou užitečné?

Srny, srnci a divočáci jsou opravdu neodbytní, pokud se jim zalíbil váš pozemek, je obtížné se jich zbavit. Na kuny a lasičky jsou určité metody na jejich odchyt, boj s mravenci je často zdlouhavý a neúprosný. Ovšem slimáky lze likvidovat i naprosto přirozeným způsobem.  Je třeba hýčkat si jejich přirozeného nepřítele – ježka.

Ježek do zahrady, spása před slimáky

Je to tak! Ať už ježek západní, nebo východní, každý z nich má svůj cíl. A to je dobře se najíst. Slimáci, jsou pro ježky pochoutkou a tím pádem je ježek spásou vaší zahrady. Je třeba mu vytvořit podmínky tak, aby se mu u vás líbilo. Takže ve vnějším tmavším koutě vaší zahrady je dobré vytvořit kupku ze shrabaného listí, větví a trávy s přístupem volným alespoň na 10 cm. Dál si ježek už poradí sám a bude vám jen k užitku, pokud mu zanecháte jeho klid a pohodu.  Při sekání je třeba brát v potaz usazení ježčí rodiny a sekat tak, aby nedošlo kžádnému karambolu.

Nález mláděte

Pokud nahodile potkáte malého ježka, není radno ho brát z teritoria, kde byl nalezen, pokud mu nehrozí bezprostřední nebezpečí. I zdánlivě drobní ježci jsou životaschopní a péči nepotřebují.

Západní nebo východní

Západní ježek má ostnxy na těle jakoby učesané směrem dozadu. Východnímu rostou ostny do všech stran a navíc má bílou náprsenku.

Ať už západní, nebo východní, oba druhy jsou pro naši zahradu výsostně užitečné. 

Nerušte je, hýčkejte si je. Odvděčí se vám.