Zahrádka s pozitivními vibracemi: Uspořádejte svůj venkovní prostor podle feng-šuej

Zahrádka s pozitivními vibracemi: Uspořádejte svůj venkovní prostor podle feng-šuej Foto: Gyuszko-Photo / Shutterstock
Publikováno:
3 min

S použitím principů feng-šuej ve své zahradě vytvoříte klidné a inspirativní místo, které vám poskytne pocit pohody a harmonie. Feng-šuej pracuje s krásou přírody a pěti elementy (dřevem, vodou, kovem, ohněm a zemí), přičemž cílem je dosáhnout rovnováhy mezi nimi a celkovým designem krajiny.

Malý ráj uprostřed zeleně, vody a hor

V tradičním čínském učení feng-šuej je energie čchi zdrojem života pro veškerou živou hmotu. Tuto energii tvoří jin (ženský element) a jang (mužský element). Navrhněte svou zahradu s ohledem na feng-šuej a vytvořte příjemné, relaxační místo uprostřed přírody. Použití prvků feng-šuej a správné uspořádání barev i předmětů a rostlin hraje důležitou roli v rovnováze a harmonii, kterou se pokusíte zajistit. Zakřivené oblasti a cesty, vyvýšené květinové záhony, různé úrovně skalek, to vše pomáhá energii čchi volně proudit zahradou, která pak bude v souladu s přírodou a poskytne vám blahodárné účinky této pozitivní energie.

Zahrady v duchu feng-šuej by měly zahrnovat hory, zeleň a vodu. Skalky a vyvýšené záhony mohou symbolicky představovat hory, zatímco rostliny, keře a stromy poskytnou potřebnou zeleň. Vodní prvek zajistí fontána, ptačí pítko nebo jezírko. Stejně tak můžete dát přednost symbolické řece z kamenů, která bude reprezentovat vodu.

Zahrňte do zahradního designu pět elementů

Pět elementů feng-šuej může být ve vaší zahradě zastoupeno různými předměty a rostlinami. Země se může projevit pomocí půdy, skalek, balvanů nebo hliněných květináčů soustředěných v severní části zahrady. Dřevo nalezneme v lavičkách, altánech či truhlících, které by měly být umístěny ve východní části. Dřevo je mimochodem spojeno se zdravím, vytváří nadšení a pozitivitu, proto se ujistěte, že v oblasti nemáte žádnou nemocnou zeleň. Vodní prvky jako fontány, jezírka, vodopády, pítka pro ptáky nebo studny by měly být vyhrazeny pro severní oblast. Oheň vneseme do jižní části zahrady s pomocí světel, luceren a ohniště. Kov patří do severozápadní části zahrady – dodat jí ho můžete prostřednictvím zvonkoher, dekorací, květináčů nebo nábytku.

Větrná zvonkohra v podzimní zahradě
Větrná zvonkohra v podzimní zahradě | Zdroj: Alex_Shi / Shutterstock

Vyberte si příznivé barvy a správně je nakombinujte

Barvy v zahradě v duchu feng-šuej by vám měly přinášet potěšení a odrážet pozitivní léčivou energii. Studené barvy, jako je fialová a bílá, mají uklidňující účinek, zatímco horké barvy, např. červená a jasně žlutá, zvyšují hladinu energie. Oba typy barev se do zahrady skvěle hodí, ale nikdy by se neměly míchat dohromady. Barvy jin (modrá, černá, nachová, bílá) jsou léčivé a uvolňující. Barvy jang (oranžová, žlutá) představují elementy dřeva a ohně, dodávají motivaci a nadšení k dokončení práce.

Odstraňte vše, co v zahradě narušuje řád

Feng-šuej zahrady musí být prosté všeho nepořádku, aby energie čchi mohla volně proudit. Zahrada potřebuje řád, svůj účel a místo. Každý strom, rostlina a předmět slouží k vyvážení výše uvedených pěti elementů. Je tedy zapotřebí okamžitě odstranit spadlé větve, uschlé listí nebo rozkládající se rostliny, jelikož jejich přítomnost narušuje tok čchi a snižuje energetickou hladinu oblasti.