Krásná i léčivá aloe vera se v domácnosti vždycky hodí. Není ale vhodná pro každého

Krásná i léčivá aloe vera se v domácnosti vždycky hodí. Není ale vhodná pro každého Foto: etonastenka / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Aloe vera, známá zašpičatělými listy se zubatými okraji, pomáhá čistit vzduch, proto se hodí do ložnice, koupelny nebo kuchyně. Má řadu dermatologicky schválených využití, jako je redukce akné a vrásek, hojení drobných řezných ran a ekzémů, zmírnění podráždění po spálení sluncem nebo bodnutí hmyzem.

Dostatek světla, minimum vody a přírodní hnojivo

Aloe vera je vcelku nenáročná na údržbu, aby však byla zcela spokojená, potřebuje suché prostředí a dostatek světla. Zkuste ji umístit třeba na slunný parapet, ne však na přímé slunce. Držte ji z dosahu dětí a domácích zvířat, pro která je při konzumaci toxická. Vyhýbat by se jí měly také těhotné a kojící ženy. Objevit se navíc může alergická reakce. Nikdy nepřekračujte doporučené dávkování (maximálně 2 polévkové lžíce šťávy, 2x denně po dobu 3 měsíců).

Nenechávejte rostlinu sedět ve vodě, to by mohlo způsobit hnilobu kořenů. V zimě potřebuje jen málo vody. Nemá ráda přílišné vlhko, ale ani chlad, průvan nebo častou změnu stanoviště. Roste pomalu, přesazování se doporučuje až poté, co přeroste květináč, obvykle každé 2–3 roky, v nejlepším případě v létě za tepla. Hnojte každých pár měsíců od dubna do září slabým hnojivem pro pokojové rostliny či přímo sukulenty (chcete-li rostlinu využívat jako léčivku, pak výhradně přírodním hnojivem) a občas otřete listy, abyste zabránili usazování prachu.

Existuje přes 500 druhů aloí

Rozličné druhy aloí se dělí do tří základních kategorií na stromové aloe, keřové aloe a aloe bez stonků. Z hlediska péče naštěstí platí, že co funguje na jeden sukulent, zabere pravděpodobně i na ostatní. Přesto si dobře rozvažte, který typ se nejlépe hodí pro váš dům nebo zahradu. Uvádíme zde pouze některé z nejznámějších.

Aloe pravá je oblíbená léčivá rostlina s přízemní růžicí silných nazelenalých nebo šedozelených dužnatých listů, které se vějířovitě rozprostírají od středu a mají na sobě bílé skvrnky. Na jejich okrajích jsou jasně patrné ostny, respektive trnité výstupky. Může dosáhnout výšky 90 cm a jednotlivé listy dorůstají délky 30 až 40 cm.

Aloe stromovitá se podobně jako aloe pravá užívá v bylinné medicíně. Její výtažky pomáhají např. při hojení popálenin. Gel s obsahem léčivých látek se nalézá uvnitř listu. Rostlina keřového vzrůstu s holým kmínkem tvoří rovněž dužnaté listy, dlouhé až 60 cm. Díky zářivě červeným květům je to bezpochyby jedna z nejkrásnějších aloí.

Nápadné červené květy aloe stromovité
Nápadné červené květy aloe stromovité | Zdroj: TC24 / Shutterstock

Aloe aristata – těmto druhům se přezdívá krajkové aloe vzhledem ke krásně bílým zubatým okrajům listů. Bezstonkové sukulenty jsou však jedovaté a postrádají zdraví prospěšné látky. Mohou dorůst do výšky 20 až 30 cm, což z nich činí ideální rostliny do nádob.

Aloe polyphylla – při pohledu na tento druh bez stonků ihned pochopíte, proč se mu říká aloe spirálovitá. Krátké listy jsou uspořádané v řadách, které se spirálovitě otáčejí ve stejném směru. Během jarních a letních měsíců rostliny produkují červené až lososově růžové květy. Jako okrasný druh jsou vyhledávané, ale nepěstují se snadno.

Aloe polyphylla, jejíž listy mají velmi výrazný spirálovitý tvar.
Aloe polyphylla, jejíž listy mají velmi výrazný spirálovitý tvar. | Zdroj: Ladykhris / Shutterstock