Plevele ve spárách zámkové dlažby se lze zbavit hned několika způsoby

Plevele ve spárách zámkové dlažby se lze zbavit hned několika způsoby Foto: Mariana Serdynska/ Shutterstock
Publikováno:
3 min

Zámková dlažba je oblíbená nejenom jako příjezdová cesta, ale také třeba jako dlažba na terasách. Finančně nepříliš náročná dlažba má ale jednu nevýhodu. Ve spárách mezi dlaždicemi se často objevuje nezvaný host. Mechu i trávy ve spárách roste skutečně dost. Naštěstí se jich lze poměrně snadno zbavit.

Přírodní roztoky za pár korun

Již dávno neplatí, že je ke zbavení se plevele ve spárách potřeba chemikálie. Naopak existuje spousta přírodních cest, jak se s plevelem snadno vypořádat. A to jednou provždy. K hubení plevele je možné využít pouze hrubou sílu. Pomocí motyčky lze ze spárů postupně vytrhat všechen plevel i s kořeny. Tato práce je ale nejenom časově náročná. Zpravidla se plevel během pár týdnů objeví znovu. Právě proto je lepší využít i další možnosti. Mezi ně patří například doma vyrobený, pro zvířata neškodlivý, roztok, který se zaměří pouze na hubení plevele.

Plevele se zbavíte pravidelnou aplikací jedlé sody i octa

Stejně jako v domácnosti, i v zahradničení je doslova kouzelnicí jedlá soda. Její aplikace je opravdu jednoduchá. Na plevel ve spárách stačí jedlou sodu jednoduše nasypat. Tento postup je nejlepší opakovat každé tři až pět dní. A to do doby, než plevel odumře úplně. Další oblíbenou surovinou je také ocet. Ten se aplikuje stejně jako jedlá soda. Tentokrát je však potřeba aplikaci opakovat každé dva až tři dny. Pokud chcete účinek těchto látek ještě umocnit, můžete je dohromady zkombinovat. Nejlépe tak, že nejdříve nasypete na plevel jedlou sodu, kterou následně zalijete octem.

Vyzkoušet můžete i kouzlo obyčejné vody

Pokud se chcete vydat na úplně přírodní cestu hubení, pak můžete využít vodu. Stačí, abyste ji přivedli k varu. Následně tuto vodu opatrně nalijete do spárů podlahy. Pozor si však dejte na podlahu samotnou. Pokud budete lít vodu příliš rychle, podlaha by mohla popraskat. Vodu můžete využít také v kombinaci se solí. V poměru vody a soli 2 : 1 vytvoříte roztok, který do spárů nalijete každý třetí až pátý den. Opět tento postup opakujete tak dlouho, dokud se plevele ve spárách nezbavíte.

Můžete použít i obyčejnou vodu
Můžete použít i obyčejnou vodu | Zdroj: damiangretka / Shutterstock

Pomoct s plevelem ve spárách mohou i stroje

Pokud vás vyrábění vlastního roztoku neláká, můžete vsadit také na moderní techniku. Konkrétně na elektrické vypalovače. Zde ale dejte opravdový pozor s tím, zda zámková dlažba vydrží žár plamene. Nejlepší je na malé části podlahy vypalovač vyzkoušet. Další, tentokrát na podlahu šetrnější variantou, je využití vysokotlakého čističe. V takovém případě je plevel ničen silným proudem vody. I zde je ale opět na místě dát si pozor na poničení podlahy. Zpravidla totiž platí, že je zámková dlažba při častějším užívání wapky rychleji ničena.

V krajní nouzi lze aplikovat i chemii

V případě, že chcete sáhnout po nějakém z chemických prostředků, možností jsou především různé herbicidy. Plevel po aplikaci zpravidla zmizí po několika dnech. A to všechny jeho části. Nezapomínejte ale na to, že zahubíte nejenom plevel, ale také zvířata, především hmyz, který se kolem ve chvíli aplikace nachází.

Před pokládkou můžete položit netkanou textilii

Předcházet růstu plevele bohužel nejde. Existuje ale varianta, která vám zajistí, že se o plevel nebudete muset starat. Myslet na ni ale musíte ještě před pokládkou podlahy. Pod dlažbu lze jednoduše položit netkanou textilii. Ta zabrání prorůstání plevele mezi spáry. Spáry lze také vyplnit spárovací hmotou.