Voda z vaření vajec není jen odpadem, využijete ji jako hnojivo nebo kosmetický přípravek

Voda z vaření vajec není jen odpadem, využijete ji jako hnojivo nebo kosmetický přípravek Foto: Maryia_K / Shutterstock
Publikováno:
4 min

Zbytky různých surovin ke zkrášlujícím procedurám či jako pomocníka při zahradničení aktivně používaly již naše babičky. Mezi takové suroviny, které spousta lidí velmi často vyhazuje, patří i skořápky od vajec. Věděli jste ale, že se dá zužitkovat také voda z jejich vaření? Úplně zadarmo tak můžete mít třeba hnojivo nebo kosmetický přípravek

Vajíčka i voda z jejich vaření jsou plné živin

Samotná vajíčka mají bohatou skladbu vitaminů. Při pravidelné konzumaci tak tělu dodávají potřebné vitamíny B, D, E, K i A. Zároveň jsou vajíčka bohatá i na vápník, fosfor, hořčík, draslík či železo. Při vaření vajec se tak i z obyčejné vody v hrnci stává voda, která má nejednu živinu a nejedno využití. Takováto voda kromě jiného obsahuje i vysoký obsah vápníku, hořčíku či draslíku.

Voda z vařených vajec je bohatá na vitamíny
Voda z vařených vajec je bohatá na vitamíny | Zdroj: Ali _Cobanoglu / Shutterstock

Po zalévání sledujte reakci rostlin

Voda z vařených vajec je bohatá na různé živiny. Ty nejvíce prospívají například cuketám, rajčatům či paprikám. Stačí tak nechat vodu po uvaření vajec vychladnout a pak ji jednoduše nalít ke kořenům těchto i dalších rostlin. Odměnou vám bude bohatá úroda, kterou tyto potřebné vitaminy zajistí. Po prvním zalití ale vnímejte, jak rostliny na vodu reagují. Vzhledem ke specifikům jednotlivých druhů půd se totiž může stát, že bude vápníku i dalších živin na rostliny příliš. V takovém případě je potřeba vodu z vajíček více naředit, popřípadě se zaléváním úplně přestat.

S vodou ze skořápek hnojte již od samého začátku

Ještě předtím, než voda najde využití při zalévání a hnojení na zahradě, můžete využít její účinky také při nakličování. Pokud již při nakličování budete rostliny zalévat vodou z vařených vajec, rostliny se stanou odolnějšími proti škůdcům a posílí také jejich kořeny.

Voda z vajec nevyhovuje některým rostlinám a zvířatům

Stejně jako některým rostlinám bude voda z vařených vajec prospívat, existují i plodiny, pro které rozhodně není vhodná. Mezi ně patří kyselomilné rostliny. Těmi jsou například borůvky, borovice, rododendrony či magnólie. Voda z vajec neprospívá ani některým živočichům. Například byste s ní měli vyhrát boj proti slimákům. Účinnost proti těmto škůdcům můžete zvýšit přidáním rozemletých skořápek vajíček do vody.

Hnojivo pro pokojové i zahradní rostliny

Spousta lidí se také mylně domnívá, že je voda z vařených vajec vhodná pouze na hnojení zahradních rostlin. Přitom je ale možné s ní zalévat také pokojové květiny. Oproti jiným přírodním hnojivům toto příliš nezapáchá. Zato ale rostlinám dodá živiny, které takzvané pokojovky udržují v kondici.

Ze zahrádky přímo do kosmetického salónu

Vodu z vajec ale uvítají nejenom zahrádkáři. Své využití totiž najde i v oblasti kosmetiky. Konkrétně ji ženy mohou využívat jako přípravek na regeneraci nehtů. Poškozeným, slabým či rozštěpeným nehtům opět prospívá právě bohatě obsažený vápník. Pravidelné namáčení ve vlažné či studené vodě na několik minut zajistí, že se během několika opakování nehty stanou silnějšími.

Díky vodě z vajec budete mít bohatou úrodu i krásné nehty

Již v dávných dobách se lidé snažili zužitkovat skutečně vše. K překvapení mnohých je i obyčejná voda z vařených vajec skutečným zázrakem. Ten využijete nejenom na zahradách, ale také v domácnosti. A to především při zkrášlování. Ať už pro vodu z vajec najdete jakékoliv využití, nezapomínejte, že ji nikdy nesmíte osolit či přidávat další látky. Ty by totiž rostlinám i vašim nehtům mohly ublížit.