Udělejte z cenově dostupné jedlé sody svou tajnou zbraň pro údržbu bazénu

Udělejte z cenově dostupné jedlé sody svou tajnou zbraň pro údržbu bazénu Foto: New Africa / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Spolu s chlórem představuje jedlá soda důležitou součást běžné údržby vašeho bazénu. Nabízí bezpečný a levný způsob čištění dlaždic, spár a bazénového příslušenství. Vyrobte si pastu z jedlé sody a vody, vezměte kartáč a pusťte se do toho. Nebo jedlou sodu nasypte rovnou do bazénu pro čistší vodu.

Jedlá soda pro zvýšení pH a zásaditosti v bazénu

Pokud máte doma bazén plný malých dětí, z nichž se žádné podezřele dlouho nedomáhá toalety, dá se předpokládat, že došlo k drobné nehodě. Moč, pot, ptačí trus, ale dokonce i dešťová voda mohou snížit pH ve vašem bazénu. Přitom správná hodnota pH hraje při snaze o zachování průzračné vody stěžejní roli. Nižší pH a zásaditost vody navíc vytváří několik negativních účinků, od svědění kůže a štípání očí až po korozi žebříků, fólie nebo jiných součástí vašeho bazénu. Naštěstí stará dobrá jedlá soda může pH vody přirozeně vyrovnat. Stačí ji volně nasypat do bazénu nebo přidat do filtračního zařízení, ideálně každý druhý den.

Nicméně všechno je třeba dělat s rozvahou a platí to i v tomto případě. Nadměrný nárůst hladiny pH by totiž mohl mít nežádoucí dopad na váš bazén – způsobil by např. zakalení vody nebo špatnou funkci prostředků pečujících o její kvalitu. Musíte proto kontrolovat, zda jsou hodnoty ve správných mezích. Otestuje pH bazénu pomocí k tomu určené testovací sady.

Pokud je hodnota 7,2 nebo nižší, můžete ji zvýšit přidáním 1,36 až 1,81 kg jedlé sody. Jestliže ale s přidáváním bazénové chemie a jedlé sody zatím nemáte zkušenosti, použijte pouze polovinu nebo 3/4 doporučeného množství. Kolik jedlé sody byste měli přidat právě do svého bazénu, si musíte vypočítat na základě jeho objemu, případně se obraťte s prosbou o radu na odborníka.

Dáte-li jedlou sodu přímo do bazénu, rozprostřete ji širokými oblouky po celé ploše, aby nedošlo k vysypání prášku na jedno místo. Dejte si pozor za větrného dne, kdy by se mohl šířit vzduchem. Pak počkejte alespoň šest hodin, nechte jedlou sodu rozpustit ve vodě. Zapněte cirkulační systém, aby se rozptýlila. V době mezi 6 a 24 hodinami po přidání jedlé sody znovu otestujte pH a celkovou alkalitu bazénu.

Zařízení pro testování kvality bazénové vody a čisticí prostředky
Zařízení pro testování kvality bazénové vody a čisticí prostředky | Zdroj: Tijana Simic / Shutterstock

Jedlá soda pomáhá udržet bazén čistý mnoha způsoby

Voda, která je příliš kyselá (nízké pH), může korodovat vybavení bazénu, od žebříků a odtoků až po nákladné filtrační systémy. Použití jedlé sody k udržení pH mezi 7,2 a 7,8 (ideální rozmezí) prodlouží životnost vašeho bazénového vybavení.

Žijete-li v oblasti s tvrdou vodou (tj. s vysokým obsahem vápníku a hořčíku), pravděpodobně víte, že je to nepříjemné pro vaše vlasy, pokožku, oblečení i spotřebiče. Je to také náročné pro váš bazén, jelikož to může vést mj. k hromadění vápníku ve filtračním systému. Jedlá soda naštěstí změkčí tvrdou vodu, takže bude příjemnější v ní plavat, a zároveň zredukuje minerální kámen a usazeniny.

Jedlá soda sama o sobě neudrží bazén čistý ani průzračný, stále k tomu bude zapotřebí chlór. Jejím přidáním nicméně poskytnete chlóru potřebnou podporu. Jedlá soda přispěje k vyváženému pH a zásaditosti, čímž chlóru usnadní práci při dezinfekci vody v bazénu.