Nastává podzim, čas sázení vznešených růží. Vyberte si keřové, pnoucí nebo terasové

Nastává podzim, čas sázení vznešených růží. Vyberte si keřové, pnoucí nebo terasové Foto: Mariia Boiko / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Růže jsou jedny z nejkrásnějších rostlin našich zahrad, jimž právem kralují. Existují různé typy od popínavých po keřové, ale většina potřebuje dostatek slunce a těžkou půdu, i když některé rostou dobře i v polostínu a chudších půdách. Terasové, půdopokryvné a mnohé další – vyberte si tu svou.

Základní pravidla úspěšného pěstování růží

Růžím se daří na plném slunci a potřebují bohatou, vlhkou, ale dobře odvodněnou půdu. Zalévat byste je měli pravidelně, ne snad příliš často, zato vydatně, aby půda zůstala vlhká, ne však podmáčená.

Zasaďte růže do připravené jamky s přidaným kompostem pro zlepšení struktury půdy a podporu zadržování vody. Zasypte zeminou a dobře zpevněte, poté důkladně zalijte. Každoročně mulčujte organickou hmotou, jako je zvířecí hnůj, a zvažte použití hnojiv určených přímo pro růže na podporu kvetení během léta. Také byste je měli každoročně prořezávat, abyste podpořili jejich zdravý růst i kvetení a kontrolovali tvar.

Přesazování červených růží z květináče do vlhké půdy
Přesazování červených růží z květináče do vlhké půdy | Zdroj: Mariia Boiko / Shutterstock

Sázejte na jaře, anebo raději na podzim, aby měly přes zimu dostatek času na vytvoření kořenů. Na podzim bývá půda teplá a hladina spodní vody nejvyšší, růže se tak rychle uchytí, než „usnou“. Na jaře se znovu probudí k životu. Růže pěstované v nádobách a květináčích lze technicky vzato vysadit v kteroukoliv roční dobu.

Řez je nezbytný po celkové zdraví, vitalitu a vzhled růží. Zima je klíčovým obdobím pro řez většiny odrůd, s výjimkou pnoucích růží, které se stříhají v létě ihned po odkvětu.

Zahrady zdobí různé druhy růží

Keřové růže se dodávají v pestré škále barev i velikostí. Zpravidla jsou to robustní, opakovaně kvetoucí rostliny s příjemnou vůní. Chcete-li opravdu voňavé keřové růže, pořiďte si anglické. Skvěle se hodí pro pěstování ve velké nádobě, můžete si z nich ale vytvořit třeba i živý plot. Po vyvázání na konstrukci se dají pěstovat i jako popínavé. Vysoké typy keřových růží mohou mít i přes 2 m. Zakrslé jsou nižší a hustší, takže snadno zakryjí nevzhledné plochy.

Ochrana růží před hmyzími škůdci
Ochrana růží před hmyzími škůdci | Zdroj: VH-studio / Shutterstock

Pnoucí růže dodají vaší zahradě výšku a jsou dostupné ve všech oblíbených kategoriích – jako čajohybridy nebo třeba anglické růže. Vyberte si druh s dvojitými či jednoduchými květy, bez trnů nebo s vůní a pěstujte ho na stěnách domu, podél zahradních plotů, přes pergoly nebo oblouky.

Terasové růže jsou dostatečně malé na to, aby mohly růst v květináčích, hodí se tudíž i do nejmenších zahrádek. Mají keřovitý růst a trsy drobných květů, opakovaně kvetoucích a často vonících. Oproti mnoha jiným typům růží se jim lépe daří v lehčích půdách. Nemají tak dlouhou životnost jako jiné druhy, ale snadno se s nimi manipuluje a zůstanou kompaktní, pokud je budete pravidelně prořezávat.

Půdopokryvné růže jsou, jak název napovídá, spíše širší než vysoké a ideální pro pěstování v nádobách nebo na svazích a špatně dostupných místech. Nevyžadují totiž žádnou zvláštní péči, rostou velmi rychle a jsou odolné vůči chorobám. Při vhodných podmínkách mohou potlačit plevel. Většina kvete opakovaně se spoustou malých květů.