Máta je nenáročnou rostlinou, kterou lze pěstovat i doma na balkoně

Máta je nenáročnou rostlinou, kterou lze pěstovat i doma na balkoně Foto: nanka / Shutterstock
Publikováno:
4 min

Mátu poznáte na první pohled. A to nejenom podle jejího vzhledu, ale především podle její vůně a chuti. Na zahrádce či doma v květináči ji dnes má téměř každý. Víte ale, jak ji správně pěstovat?

Mátu pravidelně zalévejte a hnojte a máte vyhráno

Hned na začátku vás potěšíme. Máta je totiž bylinou, o kterou se dokáže postarat i zahradník začátečník. Stačí, abyste ji umístili na místo, kde se slunce příliš neobjevuje. Polostín je pro mátu ideální. Stejně tak jako pravidelné zalévání. Máta je vlhkomilnou rostlinou, která vyžaduje být neustále ve vlhké půdě. Naopak je nepřítelem slunce a sucha.

Nic nezkazíte ani tím, když bylinu budete pravidelně hnojit. Kromě pravidelného zalévání tak musíte myslet i na hnojení. K tomu můžete využít například doma vyrobená nechemická hnojiva. Ta nejsou příliš drahá a jejich výroba je opravdu jednoduchá.

Máta potřebuje dostatek prostoru

Obrovskou výhodou máty je její nenáročnost na to, kde konkrétně roste. Potřebuje sice stín, jinak ji ale klidně můžete pěstovat i v květináči na balkoně nebo doma na kuchyňské lince. Kvůli jejímu typickému rozrůstání je ale vhodné používat květináč větší velikosti. Aby se rostlině dařilo, je potřeba ji také pravidelně přesazovat. A to minimálně jednou za tři roky. V opačném případě již rostlina nedokáže přijímat dostatek živin.

Máta je typická svým rychlým rozrůstáním
Máta je typická svým rychlým rozrůstáním | Zdroj: Foxys Forest Manufacture / Shutterstock

Pěstování ze sazeniček trvá příliš dlouho

Na začátku je nejvýhodnější mátu pěstovat rovnou ze sazeniček. Samozřejmě to lze i ze semínek. V takovém případě ale růst bylinky trvá poměrně dlouho. Můžete také pořídit mátu jako již starší bylinu přímo v obchodě. Zde ale záleží, na jakou mátu zrovna narazíte. Z některé se vám podaří vypěstovat krásnou rostlinu, jiná vám, i přes veškerou péči, dlouho nevydrží.

Sklízet můžete listy již třicet centimetrů vysoké rostliny

Nejlepší období na sklízení máty začíná zpravidla v květnu nebo v době, kdy rostlina dosahuje výšky přibližně třiceti centimetrů. Ideální je sklízet její listy za suchého počasí ještě před rozkvětem. Kvůli jejímu zdraví se vyplatí mátu pravidelně jednou za čas sestřihnout. Nejenom, že zhoustne, zbaví se také přebytečných větví a opět nabere sílu potřebnou ke svému růstu. Lístky máty se nejčastěji zaštipují, popřípadě také odlamují u předposledního páru lístků. Pokud je rostlina více rozrostlá, můžete samozřejmě zastřihnout větvičku i níže.

Rostlina máty dorůstá až 60 centimetrů. Pozor si dejte na její vyrůstající stonky. Pokud se mátě daří, rozrůstá se velmi rychle do šířky. V takovém případě ji můžete lehce zastřihnout. A to nejlépe ve chvíli, kdy zastřihnuté větvičky dokážete nějak zužitkovat.

Chladné počasí zvládne přezimovat venku

Máta je chladnomilnou rostlinou, a tak zvládne také přezimování venku. I přesto, že má poměrně ráda chlad, na zimu ji přikryjte chvojím či mulčovací kůrou. Pokud pěstujete mátu v květináči, pak je nejjednodušší přesunout květináč do tmavé a suché místnosti. Zimu zvládne přečkat například ve sklepě.

Snadné pěstování přináší bylinku s léčebnými účinky

Pěstování máty je opravdu jednoduché. Pouze postačí, když se budete bylince pravidelně věnovat. Pokud ještě stále váháte, možná vás přesvědčí možnosti jejího využití. Nejenom mátový čaj, ale i máta v dalších různých podobách se používá například při trávicích obtížích. Hojně je právě čaj podáván při nadýmání i plynatosti. Pomůže ale také ve chvíli, kdy trpíte nechutenstvím nebo nachlazením.