Bylinky na parapetu vyženou mouchy i komáry za vás

Bylinky na parapetu vyženou mouchy i komáry za vás Foto: Andriy Blokhin/ Shutterstock
Publikováno:
3 min

Květiny v květináčích na parapetech oken nemusí být pouze dekorací. Už od pradávna naše babičky v truhlících pěstují například muškáty. A opravdu to není jenom kvůli tomu, že dobře vypadají. Jsou totiž také rostlinou, která chrání proti hmyzu.

Spousta květin odpuzuje mouchy i komáry

Otevřená okna jsou v letních parnech nutností. Co ale dělat, když nemáte v oknech sítě, a přesto chcete i během letních večerů neustále větrat? Tento problém má jednoduché řešení. A sice pěstování květin, které odpuzují nejenom komáry, ale i další člověka nepříjemně obtěžující hmyz.

Levandule i bazalka jsou nejenom dekorací, ale také odpuzovačem

Mezi rostliny, které zaručeně vyženou nejenom mouchy, patří například levandule nebo bazalka. Obě tyto bylinky můžete bez obav využívat také v kuchyni. Jejich pěstováním se tak nechráníte pouze proti mouchám. Tyto rostliny najdou u vás doma i další využití. Před mouchami vás budou chránit nejenom na okenních parapetech. Klidně je můžete pěstovat i v květináčích pod okny vašeho domu. Levandule ale chrání domácnost také před komáry. Proti nim jsou účinné i tabákové listy.

Muškáty kvůli hmyzu pěstovaly již naše babičky

Pokud jste si mysleli, že muškáty za oknem mají pouze dekorativní funkci, pak jste na omylu. Právě pelargonie, jak se jinak muškátům také říká, mají silnou vůni, která odpuzuje především komáry. Při pravidelném zalévání i dostatečném hnojení můžete pelargonie pěstovat i několik let. Na zimu je ale ukliďte dovnitř. Během mrazivých nocí by venku rozhodně nepřežily.

Muškáty proti komárům
Muškáty proti komárům | Zdroj: frantic00/ Shutterstock

Proti komárům zaručeně zabírá citronová tráva

Další rostlinou, která účinně chrání proti komárům je i citronová tráva. Její pikantní chuť podobnou citronové šťávě nejeden kuchař využívá v kuchyni. Pokud ji ale budete pěstovat na okně, pak ji také můžete používat jako účinného bojovníka proti hmyzu. Ne nadarmo je právě citronová tráva častou přísadou repelentů. U této rostliny, stejně jako u muškátů, platí, že je potřeba ji na zimu schovat před mrazy do místnosti.

Máta i meduňka jsou dobré v kuchyni i na oknech

Před hmyzem vás uchrání také bylinka používaná například při problémech se spánkem. Tou je meduňka lékařská. I vůně této rostliny nápadně připomíná citrusy. Právě to je vůně, kterou hmyz nemá příliš v lásce. I meduňku můžeme používat při vaření. Pěstovat ji můžete jak v květináčích na oknech, tak také na záhoncích. Na zimu ji stačí pouze zakrýt chvojím. Mezi další, v kuchyni oblíbenou bylinu, která také chrání před hmyzem, je i máta peprná. Už naše babičky věděly, že právě máta účinně chrání především před komáry.

Tak trochu jiné využití kopřiv

Pot je tím, čeho si komáři a další hmyz na našem těle všimnou jako první. Abychom tento hmyz na první pohled nezaujali, je potřeba pročistit si tělo. To lze další bylinou. Tentokrát kopřivou. Kopřiva sice hmyz nijak neodradí, našemu tělu ale pomůže s pročištěním. Tělo se tak bude potit méně a hmyz nebude mít takovou šanci nás najít a obtěžovat.

I na hmyzí kousnutí pomůžou rostliny

Rostlin, především bylin, které vás na oknech budou chránit proti hmyzu je opravdu hodně. Pokud už se přeci jen stane, že vás hmyz kousne, můžete se i proti němu chránit přírodní metodou. Komáří i včelí bodnutí můžete ošetřovat například plátkem cibule nebo jablka.