Chrpa modrá – nejenom nádherný květ, ale i skoro zázračná bylinka

Chrpa modrá – nejenom nádherný květ, ale i skoro zázračná bylinka Foto: Jaren Jai Wicklund/ Shutterstock
Publikováno:
4 min

Oblíbená modrá bylina chrpa polní je využívána nejenom lékaři a kosmetickým průmyslem. Její účinky napomáhají také při relaxaci organismu. Protože se jedná o jedlou bylinu, své místo si najde i v kuchyni. Uvidíte, k čemu její sílu využijete vy.

V Čechách se objevuje krátce, ve Francii reprezentuje oběti války

Chrpa je do modra zbarvenou rostlinou, se kterou se setkáváme především na polích či úpatích hor. A to nejčastěji v období od června do září. V Čechách je považována za obyčejnou rostlinu. Za hranicemi Francie se ale jedná o honosnou květinu. A to proto, že reprezentuje oběti války. Myslí nejenom na padlé, ale také na ovdovělé ženy a děti sirotky. Tato jednoletá bylina se v posledních letech rozšířila i do dalších částí světa. A to i přesto, že je poměrně náročná na podmínky svého růstu.

Po dlouhá léta má chrpa své místo v kosmetickém průmyslu

Díky svým pozitivním účinkům je chrpa hojně využívána v různých průmyslech. Své místo si například našla v kosmetickém průmyslu. Zde se využívá třeba jako přírodní barvivo. Právě jako barvivo je chrpa využívána již stovky let. Byla také původním barvivem, kterým se dříve barvil inkoust.

Pomáhá unaveným a podrážděným očím

V kosmetickém průmyslu má chrpa své místo také jako bylina pomáhající uvolnit pleť, oči i pokožku hlavy. Právě při bolestech očí nebo zánětu spojivek je na místě využít přírodní odvar z chrpy polní. Ten zajistí, že si oči odpočinou a budou se zase cítit zdravé. Nálev lze připravit z dvou čajových lžiček sušené chrpy. Ty zalijeme 250 mililitry vroucí vody a necháme deset minut louhovat. Po přecedění necháme vodu vyhladnout a následně ji používáme ke zklidnění očí. Lze ji použít nejenom k vyplachování očí, ale také jako obklady při únavě.

Chrpu můžeme využít také na unavené oči
Chrpu můžeme využít na unavené oči | Zdroj: YAKOBCHUK VIACHESLAV/ Shutterstock

Doma si můžete z pár ingrediencí vyrobit masku na obličej

Mezi oblíbené využití této byliny patří i domácí výroba masky na obličej. Ta podporuje především hladkost a jemnost kůže. 10 gramů květu chrpy smícháme s 20 mililitry zakysané smetany, 5 gramy včelího medu, jedním vaječným žloutkem a 20 mililitry mléka. Promíchanou směs necháme na obličeji působit přibližně třicet minut. Aplikovat lze masku maximálně jednou týdně.

Chrpa pomůže i unaveným nohám

Chrpa je nejenom pomocníkem estetickým. Pomáhá také s bolavýma nohama. Ke koupeli nohou stačí připravit vroucí vodu, ve které povaříte přibližně sto gramů sušených květů chrpy. Ty by se věřit měly po dobu patnácti minut. Z této byliny si také můžete uvařit lahodný čaj. Ten je vhodné užívat především při nechutenství nebo zažívacích obtížích. 1 čajovou lžičku nechte po dobu 7 minut louhovat v hrnečku o velikosti 250 mililitrů. V případě obtíží pak čaj užívejte maximálně dvakrát denně.

Sušená i čerstvá je také využívána jako dekorace

Chrpa je nádhernou rostlinou, která je hojně využívána také jako dekorace. A to i v sušeném stavu. Květinu je nejlépe stříhat v době jejího plného květu. Usušit ji lze pověšením květem dolů v dobře větratelné místnosti. Pak ji již stačí umístit do vázy a užívat si její dokonalý vzhled. Kromě svého vzhledu má jako bylina také množství léčivých účinků. Obsahuje složky bojující například proti revmatu. Zároveň je ale také protizánětlivou bylinou bojující proti kašli. Navíc její semena působí jako přírodní projímadlo. Její účinky tak jistě uvítá každý.