Rajčátka zdravá, chutná a šťavnatá – stačí jim dopřát slunce, vodu a hnojivo

Rajčátka zdravá, chutná a šťavnatá – stačí jim dopřát slunce, vodu a hnojivo Foto: Kostikova Natalia / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Nepotřebujete mnoho místa, abyste si mohli vypěstovat kvalitní domácí rajčátka, stačí vám slunný kousek země, který se při správné péči promění v produktivní záhonek. Díky několika užitečným tipům mohou vaše rostliny plodit zralá, chutná rajčata.

Péče o rajčata

Rajčatům se nejlépe daří v mírně kyselé, středně vlhké půdě. Zajistěte jí konzistentní vlhkost a boční zálivku rajčatovým hnojivem. Kompost dodá rostlinám cenné živiny a pomůže jim lépe produkovat během sklizně.

Většina odrůd se přirozeně hroutí a roste podél země, pokud jí neposkytnete dobrou oporu (např. ve formě kůlu). Ujistěte se, že jste si vybrali správnou odrůdu pro prostor, který máte k dispozici, zvlášť pokud plánujete pěstovat v kontejneru. Některé dorostou do určitého bodu a pak se zastaví, jiné mohou narůst poměrně vysoko.

Pěstování rajčat

S výsadbou je důležité počkat, dokud nepomine hrozba mrazu. Vysaďte rajčata koncem jara nebo začátkem léta. Někteří zahrádkáři začínají se semeny v interiérech ještě před tímto obdobím, 4–6 týdnů před datem posledního mrazu. Poté sazenice přesadí, jakmile nastane teplé počasí. Budou připravené k přesunu, až budou mít více sad listů a dosáhnou výšky asi 15 cm.

Rajčata by měla být zasazena hluboko do úrodné, dobře odvodněné půdy. Můžete zakopat až 2/3 stonku a odstranit všechny listy, které by byly pod zemí. Na stonku vyraší nové kořeny, což povede k silnější rostlině.

Dostatek slunečního svitu

Zasaďte rajčátka na místo, kde se jim dostane alespoň 6–8 hodin přímého slunečního světla denně. Nebudou-li ho mít dostatek, budou menší, ve skromném počtu a budou pomaleji dozrávat. Jestliže vaše zahrada tolik slunečního světla neposkytuje, vyberte pro ni rostliny nesoucí menší plody, např. cherry rajčata. Nebudou tak plodná, ale přesto by měla plodit, když budou mít 3 nebo 4 hodiny přímého slunce.

Sběr červených rajčat z rostliny uvnitř skleníku
Sběr červených rajčat z rostliny uvnitř skleníku | Zdroj: photopixel / Shutterstock

Potřeba stálé vlhkosti

Přidejte kolem rostlin 5 až 8 cm mulčovací kůry, slámy nebo drcených listů. Když neprší, pravidelně je zalévejte, snažte se o 2,5 cm vody za týden, ještě více pak během horkého a suchého počasí. Strčte prst do hlíny a zjistěte, zda je suchá i hlouběji. Pravidelné zavlažování pomůže zabránit tomu, aby vám rajčata popraskala nebo trpěla hnilobou květů (nedostatkem vápníku). Rostliny jsou také náchylné k houbovým chorobám, proto dávejte pozor, abyste jim při zalévání nenamočili listy.

Správné hnojení

Hnojiva určená rajčatům mají nižší hladinu dusíku. Příliš mnoho dusíku totiž způsobuje, že rostliny produkují spoustu listů a zeleně místo plodů. Komerční rajčatová hnojiva obvykle obsahují vápník pomáhající předcházet již zmíněné hnilobě květů. Tento problém může postihnout i papriky, lilky a různé druhy tykví.

Zahradnice drží sazenice rajčat připravené k výsadbě.
Zahradnice drží sazenice rajčat připravené k výsadbě. | Zdroj: encierro / Shutterstock

Při prvním přesazování rajčat přihnojujte, hnojivo dobře zamíchejte do půdy podle pokynů na štítku. Jakmile se objeví první plody, ošetřete rostliny větším množstvím hnojiva (zpravidla 2–3 polévkové lžíce na rostlinu). Někteří zahradníci pokračují v hnojení každé čtyři nebo šest týdnů během vegetačního období, to však závisí na počasí. Nehnojte rostliny v průběhu vlny veder.