Pokud v zimě topíte dřevem a chcete z polen dostat co nejvíc tepla, zajistěte už teď správné uskladnění

Pokud v zimě topíte dřevem a chcete z polen dostat co nejvíc tepla, zajistěte už teď správné uskladnění Foto: David Jancik / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Způsob skladování palivového dřeva hraje větší roli, než si možná myslíte. Pokud to totiž neuděláte správně, můžete se začít potýkat s řadou problémů, jako je napadení hmyzem a plísní nebo vlhkost, která způsobí, že dřevo nebude správně hořet. Zjistěte, jak ho udržet co nejčistší a suché.

Udržujte palivové dřevo suché a čisté

Pro účinné topení bez přílišného kouře je zapotřebí dřevo udržovat v suchu, než se jej rozhodnete použit. Polena by měla mít vlhkost nižší než 20 %, čehož docílíte při dodržování určitých pravidel. Palivové dřevo je nejlepší skladovat venku, avšak úhledně a s vnější stranou vystavenou vzduchu. Musíte najít slunné místo s dobrým prouděním vzduchu. Je-li to možné, měli byste dřevo položit na plastovou fólii nebo do přístřešku, stojanu či regálu. Nenechávejte polena jen tak ležet na hromadě.

Neskladujte dřevo na holé zemi

Obecně platí, že palivové dřevo by nemělo být skladováno přímo na zemi, aby bylo zajištěno jeho správné větrání. Jinak část navlhne a shnije. Skvělou možností je např. uskladnění na dřevěné paletě, cihlách, prodyšném kovovém či dřevěném roštu minimálně 20 cm nad zemí. Pro ověření, že je dříví dostatečně proschlé, zkuste jedno polínko přes noc uzavřít do igelitového pytle. Pokud se neorosí, bude to znamení, že je připravené na otop.

Zásobník palivového dříví venku pod přístřeškem
Zásobník palivového dříví venku pod přístřeškem | Zdroj: cmnaumann / Shutterstock

Ochraňte dřevo před nepřízní počasí

V ideálním případě by palivové dřevo mělo zůstat odkryté, aby se řádně vysušilo, a to přímo v dřevníku se střechou a postranními mezerami pro větrání, eventuálně pod převisem střechy u domu. To ale není vždycky možné, zejména v zimních měsících, kdy ho ohrožují rozmary počasí: led, sníh a déšť. S ohledem na to byste měli investovat do dobré nepromokavé plachty, kterou umístíte na vršek vaší hromady dřeva. V případě potřeby ho ochrání před živly. Čas od času ale musíte zkontrolovat, že polena pod ní mají dostatečné větrání a neplesniví.

Skladovat lze i v garáži, sklepě či obýváku, ale…

Jestliže jsou polena už suchá, můžete je uložit do garáže, sklepa nebo obývacího pokoje s krbem, máte-li k tomu dostatek prostoru. Každopádně by to měla být místnost s dobrým přístupem vzduchu a nízkou vlhkostí. Jestli ale polena nejsou řádně vysušená, je to problém, protože v prostředí uzavřené garáže či sklepa se jim už nedostane potřebného čerstvého, proudícího vzduchu na to, aby doschla. Skladujete-li dřevo raději vedle domu, dohlédněte na to, aby bylo alespoň 6 m od nejbližších dveří.

Ze dřeva můžete poskládat rozličné obrazce a zkrášlit zahradu.
Ze dřeva můžete poskládat rozličné obrazce a zkrášlit zahradu. | Zdroj: FooTToo / Shutterstock

Především myslete na bezpečnost

Než se vůbec pustíte do přesouvání a skládání dřeva, vybavte se ochrannými rukavicemi a kvalitní obuví. Třísky a kusy padajícího dřeva by vás mohly poranit, což jistě nechcete. Oblast kolem hromady dřeva je důležité udržovat v čistotě. Umožníte-li pleveli nebo blízkým rostlinám růst těsně kolem ní, zvýšíte pravděpodobnost přetrvávající vlhkosti. Listy rostlin navíc poskytnou úkryt hmyzu, který by si snadno mohl najít cestu do vašeho dřeva. Odstraňujte proto pravidelně plevel a sekejte trávu.