Na zahradě můžete mít i trávník jednoduchý na údržbu

Na zahradě můžete mít i trávník jednoduchý na údržbu Foto: New Africa / Shutterstock
Publikováno:
4 min

Ať chceme nebo ne, trávník je součástí výsledného dojmu našeho domova. Dobře upravený trávník dotváří dokonalý vzhled nemovitosti. Péče o trávník je ale poměrně náročná. Naštěstí si lze vybrat z různých typů trávníků i z různých druhů péče o ně.

Půdopokryvný trávník nepotřebuje příliš péče

Variantou dobře vypadajícího a na údržbu nepříliš náročného trávníku je půdopokryvný trávník. Ten je tvořen půdopokryvnými, okrasnými i planými rostlinami. Na první pohled nádherný trávník má ale jednu nevýhodu. Nikdy se po něm neprojdete. Tedy pokud nechcete, aby se vám trávník zničil. A z jakých rostlin se tento trávník skládá? Ve fantazii se meze nekladou. Většinou ale bývá kombinací různých trav, mechů a bylin.

Jeho údržba není příliš náročná, je ale potřeba promyslet jeho výsadbu. Každé rostlině se daří dobře někde jinde. Stejně tak je to i s půdopokryvným trávníkem. Promyslet je potřeba především to, zda se nachází v oblasti, kde je přes den stín, či slunce. Důležitá je také výživnost půdy a její vlhkost. Souvislého koberce lze docílit záměrným sázením rostlin. Jednotlivé rostliny mezi sebou mohou mít mezeru až třicet centimetrů. Prázdnou půdu kolem nich můžete doplnit mulčovací kůrou. Ta bude trávník chránit před plevelem.

Květnatý trávník vám i doma nahradí louku

Další variantou trávníku, o který se příliš nemusíte starat, je trávník květnatý. Takzvaná květnatá louka je romantickým druhem trávníku. Toho lze docílit jednoduchým způsobem. A sice nepravidelným sekáním travnaté plochy. Čím méně budete trávník sekat, tím více květin na něm bude růst. Travní porost postupně řídne a mezi trávou se začnou objevovat první květiny.

Květnatá louka je romantickým druhem trávníku
Květnatá louka je romantickým druhem trávníku | Zdroj: PHOTOARTDESIGN/ Shutterstock

Tento způsob udržování trávníku pomáhá také zvířatům. Vzhledem k tomu, že se na ní nachází nespočet květin, je i domovem nejednoho druhu živočichů. A to především hmyzu. Již dávno neplatí, že jsou květinové louky doménou pouze vesnic. Čím dál častěji se objevují také ve městských parcích a jsou i součástí zahrad nejednoho domu.

Klasický trávník, pokud se ví jak na něj, není náročný na údržbu

Pokud přeci jen dáváte přednost standardně vypadajícímu trávníku, po kterém se dá i normálně chodit, musíte znát jednoduchá pravidla, která jej udrží v kondici. S jejich dodržováním máte jistotu, že trávník bude vypadat dobře. S vašimi narůstajícími zkušenostmi pak bude starání se o trávu jednodušší a jednodušší.

Pro kvalitu trávníku je důležité jeho pravidelné sekání. A to v maximálně týdenních intervalech. Trávníku naopak vyhovuje i častější kosení. Díky tomu rychleji zhoustne a bude neustále v dobré kondici. Důležité je myslet i na to, čím trávu sekáte. Není nic horšího než tupé nuže.

S mulčováním se to nesmí přehánět

A u sekání ještě zůstaneme. Populární mulčování je tématem samo o sobě. V dnešní době už jsou naštěstí lidé spíše toho názoru, že nechávání posekané trávy na trávníku není nijak prospěšné. Naopak to nejenom nevypadá dobře, posekaná tráva může být také zdrojem plísní a dalších chorob. Vyplatí se tak posekanou trávu sbírat. V opačném případě je, pro kvalitní trávník, potřeba provádět pravidelnou vertikutaci několikrát do roka.

O kobercový trávník se člověk starat musí

Další možností, jak se postarat o zahradu, je kobercový trávník. Tento trávník je potřeba sekat velmi často. Výška trávy by měla být udržována mezi pěti až sedmi centimetry. Trávník lze položit pouze na kvalitní základ, a to v době, kdy je půda suchá a neprší. Po pokládce je nutné alespoň dva týdny trávu pravidelně zalévat. A to i v těch nejmenších záhybech například kolem stromů. Kobercový trávník je také náročný na hnojení. Potřebuje především dostatek dusíku. Kobercový trávník rozhodně nepatří mezi trávníky jednoduché na údržbu. Díky svému vzhledu si ale rozhodně najde nejednoho fanouška.