Odolná trvalka mavuň červená přiláká opylovače a zkrášlí vaši zahrádku úchvatnými květy

Odolná trvalka mavuň červená přiláká opylovače a zkrášlí vaši zahrádku úchvatnými květy Foto: Bjoern Buxbaum Conradi / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Mavuň červená se zdá být naprosto ideální rostlinou pro ty, kdo nemohou věnovat péči o zahradu tolik času, kolik by si přáli. Tahle okouzlující trvalka vám pokvete celé léto až do podzimu, aniž byste ji nějak zvlášť zalévali nebo hnojili. Libuje si v suchu a vystačí s málem.

Rudé, narůžovělé či bílé květy přilákají včely i motýly

Mavuň červená je bylinná trvalka odolná vůči suchu, která kvete od začátku léta do začátku podzimu, respektive od května až do prvních mrazíků. Její květenství jsou velká a nápadná drobnými karmínovými, růžovými nebo bílými kvítky bohatými na nektar, takže přitahují čmeláky, motýly a další opylovače. Nespleťte si ji s jejím příbuzným kozlíkem lékařským, z jehož kořene se vyrábí bylinná tinktura. Na rozdíl od něj nemá mavuň červená léčivé účinky.

Mavuň červenou pěstujte na plném slunci

Mavuň červená se pěstuje v neformálních, divokých a spíše suchých zahradách. Využívá se k lemování zahradních záhonů nebo se umisťuje podél zdí. Daří se jí v neutrálních, dobře odvodněných půdách (nadměrná voda může vést k hnilobě) pod přímými slunečními paprsky, nikoli ve stínu či polostínu.

Kvetoucí mavuň červená
Kvetoucí mavuň červená | Zdroj: Lyudmyla Uleyskaya / Shutterstock

Snáší sice částečný stín, ale nemusí potom kvést tak bohatě. Vyberte jí proto místo s alespoň 6 hodinami plného slunečního světla, abyste zajistili, že bude mít svěží listy a bohaté květy. Uvadající květy je třeba seříznout, abyste prodloužili kvetení a omezili šíření semen. Jinak ale není zapotřebí žádné zvláštní prořezávání. Na podzim odstraňte odumřelé listí a kompostujte.

Květina dorůstá do výše 1 m, má oválné zelené listy a roste dobře i na zdech, ve štěrku, skalkách a přímořských zahradách. Obvykle po ní nejdou ani žádní škůdci nebo choroby, snad jen v případě, že byste to přehnali s hnojením. Bohatě postačí pohnojit mavuň jednou za měsíc během vegetačního období, a to hnojivem s větším obsahem draslíku na podporu tvorby nádherných květů.

Krásná trvalka nevyžaduje žádnou zvláštní péči

Mavuň červená je mrazuvzdorná a lze ji sázet na podzim nebo na jaře, stejně jako v mírných obdobích během zimy. Vložte ji do stejné hloubky, v jaké byla v květináči, a pokud sázíte v létě, v průběhu prvních několika týdnů ji pravidelně zalévejte, dokud se neusadí. Zasaďte ji spolu s dalšími rostlinami milujícími slunce, jako je máčka přímořská, svíčkovec Lindheimerův nebo zvonek okrouhlolistý.

Mavuň červená vyrůstající z velmi staré kamenné zdi
Mavuň červená vyrůstající z velmi staré kamenné zdi | Zdroj: PJ photography / Shutterstock

Mavuň je nenáročná na pěstování a extrémně odolná vůči suchu a horku, což znamená, že nepotřebuje přílišné zalévání a hnojení ani v chudých, suchých půdách. Pochází z oblasti Středozemního moře a byla zavlečena do mnoha dalších částí světa. I když je hezká na pohled, někteří ji považují za invazivní. Snadno se šíří tím, jak vítr roznáší semena po okolí, ale pokud o to nestojíte, můžete mladé rostliny snadno vytrhnout a starší, pevnější trsy vyrýt s pomocí rýče. Při odstraňování ze suchých kamenných zdí dbejte na to, abyste nepoškodili konstrukci.