Jedlá soda odstraňuje pachy, změkčuje tkaniny, čistí pračky i žehličky

Jedlá soda odstraňuje pachy, změkčuje tkaniny, čistí pračky i žehličky Foto: CC7 / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Jedlá soda najde využití při vaření a úklidových pracích. Tato chemická sloučenina se vyskytuje v pevné krystalické formě, ale obvykle se mele na jemný prášek. Bojuje proti zápachu prádla, zvyšuje účinnost bělicích i pracích prostředků, působí jako přírodní změkčovadlo tkanin. A zvládá toho víc…

Z krabičky obyčejné jedlé sody se může snadno stát univerzální pomocník pro vaši domácnost. Nejenže reguluje pachy v ledničce, ale představuje levný způsob, jak odstranit zápachy z oblečení a jak zvýšit účinnost bělidla a pracích prostředků, jejichž pěnivost usměrňuje. Dokáže také změkčit prádlo, vyčistit pračku nebo žehličku. Její použití je navíc zcela bezpečné. Spolu s destilovaným bílým octem se pokládá za nejlepší produkt pro ekologičtější praní, protože pomáhá snižovat závislost na drsných chemikáliích.

Odstraňte z prádla nepříjemné zápachy

Tělesný pach se na našem oblečení drží vinou bakterií. Levnější prací prostředky potřebují podpořit, aby proti nim mohly účinně bojovat. Tehdy nastává příležitost pro jedlou sodu. Přidání ½ šálku do každé várky prádla z přírodních vláken (bavlna, len, konopí) v bubnu pračky pomůže pracím prostředkům pracovat efektivněji a redukovat bakterie. V případě choulostivějšího prádla z umělých vláken (polyester, nylon) dejte do bubnu jen ¼ šálku jedlé sody.

Ačkoli se zpravidla doporučuje pro bílé oblečení, které projasňuje, můžete ji v menším množství přidat na jakýkoliv typ prádla, aniž by vybledlo. U barevného postačí ¼ šálku.

Při problémech se zvláště silnými pachy (pot z podpaží, cigaretový kouř) rozpusťte 1 nebo 2 šálky jedlé sody v teplé vodě. Naplňte pračku nebo velký dřez studenou vodou a přidejte rozpuštěnou jedlou sodu. Vložte páchnoucí oblečení a nechte ho přes noc nasáknout, poté vyperte jako obvykle.

Máte-li oděvy, které potřebují osvěžit, ale neměly by se prát, umístěte je do uzavíratelné nádoby (úložného boxu) společně s otevřenou krabičkou jedlé sody. Nechte je tam minimálně 24 hodin, ideálně déle.

Zvyšte účinnost bělidla a pracího prostředku

K odstranění zápachu a špíny z prádla se často používá chlorové bělidlo. Ve vodě, která je příliš kyselá či zásaditá ale potřebuje podporu pro efektivnější účinek.

Přidání ½ šálku jedlé sody na každou ½ šálku bělidla pomůže snížit působení bakterií.

Pokud nepoužíváte chlorové bělidlo, můžete s ½ šálku jedlé sody zvýšit účinnost svého pracího prostředku. To je zvlášť důležité, jestliže máte tvrdou vodu nebo drahý prací prostředek. Suchá jedlá soda by měla být přidána do prázdného bubnu pračky před vložením špinavého prádla. Nedávejte ji do automatického dávkovače.

Jedlá soda ve skleněné nádobě
Jedlá soda ve skleněné nádobě | Zdroj: Geo-grafika / Shutterstock

Vyčistěte pračku i žehličku šetrně, ale účinně

Přidejte 1 šálek jedlé sody do bubnu a poté spusťte pračku na nejteplejší cyklus. Pro extra velký čisticí výkon můžete nanést trochu jedlé sody na houbičku nebo hadřík z mikrovlákna a před spuštěním cyklu vydrhnout vnitřek bubnu.

Chcete-li odstranit nahromaděný škrob a připálené usazeniny z desky studené žehličky, namíchejte pastu z jedlé sody a vody. Pomocí bílého hadříku ji rozetřete po povrchu a jemně drhněte, dokud nános nezmizí. Pak ještě desku otřete hadříkem navlhčeným v destilovaném bílém octě. Žehlička bude hladce klouzat a umožní vám snazší žehlení.