Tipy a triky na pěstování muškátů, které uchvátí celou ulici

Tipy a triky na pěstování muškátů, které uchvátí celou ulici Foto: encierro / Shutterstock
Publikováno:
4 min

Muškáty neboli pelargonie zná jistě každý. Jejich pěstování je snadné, a pokud jim dopřejete patřičnou péči a vhodné zimování, budou vás těšit mnoho let.

Druhy muškátů

Hlavní rozdělení muškátů je na pelargonie páskaté, takzvaně vzpřímené, pelargonie velkokvěté neboli anglické a pelargonie štítnaté, známé jako převislé. Dále se ovšem tyto základní typy muškátů dělí na další druhy, kterých je dnes až 250. Muškáty měly v oblibě už naše babičky, dávaly tehdy přednost vzpřímeným muškátům, které pěstovaly za okny v květináčích. Nyní se těší oblibě více muškáty převislé, které dokážou vyčarovat bohaté kaskády květů. Anglické muškáty se mohou chlubit krásnými velkými květy, jsou ovšem trochu náročnější na pěstování.

Umístění

Pamatujte na to, že muškáty vyžadují ideálně slunnou, maximálně polostinnou polohu, kam ovšem svítí slunce v odpoledních hodinách, a to nejméně 5–6 hodin za den. Severní strana jim prospívat nebude, a pokud nemáte jinou možnost umístění, raději zvolte jiný druh rostlin.

Důležité je umístnění rostlin
Důležité je umístnění rostlin | Zdroj: Agnieszka Kwiecień, Nova / Creative commons, CC-BY-SA

Výběr rostlin

Pokud se pro muškáty rozhodnete brzy z jara, můžete si koupit multipack sazenic a na vhodném místě je dále předpěstovávat, než nastane bezmrazé období vhodné k venkovní výsadbě. Tato varianta je sice nejlevnější, ale ve výsledném efektu nemusí být nejvýhodnější. Některé mladé rostlinky mohou zahynout a některé než začnou kvést, uplyne opravdu dlouhá doba. Lepší je vybrat už pěkně vzrostlé rostliny, statné, silné a dobře zakořeněné, které jdou již do květu. Od poloviny května, kdy se už neočekávají noční mrazy, je můžete vysadit rovnou do truhlíků a budou vám okamžitě dělat radost.

Osázení

K vysázení budete potřebovat vhodnou zeminu, buď můžete koupit přímo namíchanou směs pro muškáty, nebo stačí i běžná zahradní zemina. Nejsou nijak náročné na živiny, ale potřebují svůj prostor. Na truhlík 40 cm počítejte dvě rostliny a na 60 cm rostliny tři. Do květináče o průměru zhruba 25 cm patří pouze jedna rostlina. Muškáty za sezónu zesílí a podstatně se rozrostou.

Pěstování

Muškáty vyžadují zálivku přiměřenou počasí, v horkých dnech každodenní. Pro bohatou násadu květů jim dopřejte tekuté hnojivo určené pro pelargonie v dávkování podle konkrétního rozpisu, můžete použít i hnojivové tyčinky pro muškáty. Pokud se rozhodnete pro pěstování anglických muškátů, musíte být opatrnější při zálivce, nesnášejí přemokření, je třeba je také stínit při vydatných deštích a před úporným poledním sluncem. Ostatní odrůdy jsou odolnější a rozmary počasí jim většinou nijak nevadí.

Přezimování

V případě, že máte k dispozici místo u okna, kde je přibližná teplota okolo 10 stupňů, můžete muškáty zimovat. Během podzimu přestanete hnojit, omezíte zálivku, těsně před příchodem prvních mrazů zbavíte rostliny suchých částí a výhony nízce sestříhnete. V době zimování zaléváte jen velmi mírně, aby zem nepřeschla.

Vychytávky

Muškáty si můžete dokonce sami namnožit řízkováním.

Při výběru muškátů počítejte s tím, že čím šlechtěnější kultivar zvolíte, tak bude mít sice květy větší a plné nebo barevnější, ale květů bude většinou méně. Pokud muškátům dopřejete samozavlažovací truhlíky, nemusíte se obávat, že by trpěly v době letních veder při vaší několikadenní nepřítomnosti.