Kvasnice nejen do kuchyně – využijte je k péči o vlasy, pleť i zahradu

Kvasnice nejen do kuchyně – využijte je k péči o vlasy, pleť i zahradu Foto: Cristian Storto / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Když se řekne droždí nebo kvasnice, většinu lidí napadne, že se hodí hlavně k vaření piva a kynutí těsta. Užitečný malý organismus má však bohatší využití. Poslouží k osvěžení pleti, pro větší lesk vlasů nebo jako neocenitelný pomocník do zahrady – coby přírodní hnojivo a bojovník proti slimákům.

Zjemněte a projasněte svou pleť

Možná vás to překvapí, ale kvasnice jsou vlastně ideální pleťová maska. Vitamíny B osvěžují pokožku, antioxidanty a aminokyseliny obnovují její mladistvý lesk, vitamíny PP, N, E a minerály ji patřičně vyživují.

K výrobě drožďové pleťové masky stačí smíchat sáček droždí s teplou vodou, dokud nevznikne hustá pasta. Před nanesením na obličej ji nechte 30 minut odstát a před umytím teplou vodou ji nechte 20 minut působit.

Zbavte se nepříjemných infekcí

Kvasnice jsou přirozeným zdrojem beta-glukanu, sloučeniny, u níž bylo prokázáno, že má protizánětlivé a omlazující vlastnosti. Beta-glukan se často používá právě v produktech určených k péči o pleť, jelikož pomáhá zklidnit a zvlhčit pokožku. Lze tedy říct, že kvasnice mohou posloužit také k léčbě kožních onemocnění. Kromě toho podporují boj s infekcemi díky svým protiplísňovým a antibakteriálním vlastnostem. Jsou tak užitečné např. při léčbě průjmů způsobených antibiotiky.

Kvasnice jsou rovněž zdrojem beta-alaninu, sloučeniny zvyšující svalovou vytrvalost a snižující únavu. Proto někteří sportovci užívají různé doplňky ke zvýšení výkonu.

Dodejte lesk svým vlasům

K produkci dlouhých a krásných vlasů potřebuje naše tělo dostatečný přísun vitamínu B8 a kvasnice jsou ho plné. Jednoduchou vlasovou masku vytvoříte rozmícháním poloviny sáčku droždí v teplé vodě. Vmasírováním do vlhkých vlasů a ponecháním 30 minut před umytím dodáte své kštici potřebnou vzpruhu.

Droždí na dřevěném prkénku a kelímek s aktivovaným droždím
Droždí na dřevěném prkénku a kelímek s aktivovaným droždím | Zdroj: Red_velvet / Shutterstock

Zatočte s otravnými slimáky

Zoufáte si nad slimáky, kteří si ustavičně prokousávají cestičky vaší zahradou? Kvasnicové lapače jsou dobrým řešením, jak se jich zbavit bez použití toxických chemikálií, a tudíž šetrně k přírodě. Jednoduše naplňte nádobu směsí sušeného droždí, soli, cukru a teplé vody a šikmo zakopejte do půdy. Slimáky bude fermentovaná směs přitahovat. Snadno se dostanou až dolů k roztoku. Každé dva až tři dny nádobu vyprázdněte a znovu naplňte.

Dopřejte potravu užitečnému hmyzu

Jednoduchá směs kvasnic, medu a vody může poskytnout potřebnou potravu, bohatou na bílkoviny, užitečnému hmyzu, jako jsou včely a berušky. Pak budou moci ještě lépe bojovat proti zahradním škůdcům a opylovat květy.

Včela medonosná na květu
Včela medonosná na květu | Zdroj: olko1975 / Shutterstock

Urychlete rozklad kompostu

Směs pivovarských kvasnic, vody a cukru přidaná do kompostu může urychlit a podpořit rozklad organických materiálů. Čím aktivnější ale organismy jsou, tím je kompost teplejší. Před přidáním kvasnicového roztoku se vždy ujistěte, že kompost vychladl.