Kvasnice – když je použijete jako hnojivo, okurky dostanou všechny potřebné živiny

Kvasnice – když je použijete jako hnojivo, okurky dostanou všechny potřebné živiny Foto: iva / Shutterstock
Publikováno:
4 min

Kvasnice či droždí nalezne uplatnění nejen v kuchyni, ale také na našich záhonech. Můžeme ji použít jako kvalitní hnojivo. Přečtěte si jak.

Mnozí z nás by si přáli vědět, jak svým rostlinkám dopřát to nejlepší. Stačí si koupit tuto levnou potravinu a začít hnojit. Vaše rostlinky vám porostou rychleji a budou zdravější.

Jak kvasnice působí na rostliny

Hnojivo, které si z kvasnice vyrobíme, vypouští živiny do půdy. Zvyšuje obsah dusíku a fosforu v rostlinách. Také zlepšuje funkci kořenů. Bakterie z kvasnice podporuje růst rostlin. Také umožňuje větší bujení květů.

Jak hnojivo vyrobit?

Zde je návod. Připravte si litr nechlorované (!) vody a přidejte cukr a suché droždí, od každého jednu lžíci. Promíchejte a odstavte na teplém a tmavém místě 2–4 dny. Poté hnojte. Nehnojte tímto způsobem více než třikrát za život rostliny.

Jak hnojivo použít?

Důkladně rozprašte hnojivo na listy. Nejlepší bude, když začnete shora, aby se pokryly obě části listů – horní i dolní. Hnojivo z kvasnice bychom měli během vegetačního období použít nejméně jednou týdně.

Chcete-li mít silné rostliny a jejich květy i plody, nebojte se rostliny touto směsí občas zalít. S výsledkem budete spokojeni.

Na co se nejvíce hodí?

Nejvíce na okurky k podporu jejich růstu, pokud jsou slabé. Lze hnojit také jinou zeleninu. Pro rajčata má mnoho výhod – chrání je před škůdci, rajčata rostou rychleji a plodů je mnohem více. Kvasnice a vodní roztok mohou být použity i pro zalévání jahod. Hnojivo z kvasnice použité na borůvky je osvědčený způsob, jak můžete získat více plodů z jednoho keře, a jako bonus se nemusíte obávat nebezpečných hub ani parazitů žijících v půdě.

Kvasnicemi lze hnojit různé druhy zeleniny
Kvasnicemi lze hnojit různé druhy zeleniny | Zdroj: DedovStock / Shutterstock

A co okrasné rostliny?

Hnojivo z kvasnice je univerzální hnojivo, které lze použít i pro okrasné rostliny. Pokud je použijete na okrasné rostliny, budou více kvést. Hnojivo z kvasnice hortenziím pomáhá dosáhnout větších a silnějších květů.

Kdy toto hnojivo použít?

Zjistíte-li, že vaše rostliny jsou příliš slabé, nastal čas na terapii. Toto hnojivo není pro rostliny škodlivé a lze ho bez problémů používat jednou týdně po celou zahradnickou sezónu. Nejúčinnější je na jaře a v létě, v tuto dobu rostliny potřebují nejvíce péče a živin. Je to levná a výhodná možnost, jak svým rostlinám dopřát jen to nejlepší.

Jak trpěliví musíme být?

Stejně jako u většiny věcí na světě ani u této techniky neuvidíme výsledek do hodiny. Všechno chce čas a u přírody to platí dvojnásobně. Ale máme pro vás dobrou zprávu – bude to brzy. Většinou stačí několikrát aplikovat směs z kvasnice a uvidíme, že rostliny sílí.

Může se něco stát mým rostlinám?

Ne. Zatím nebylo prokázáno, že by kvasnice jakožto hnojivo ublížily jakékoli rostlině, můžeme proto říci, že je naprosto nezávadná a pro rostliny bezpečná.

Kterým okrasným rostlinám tato směs prospívá?

Pokud se budeme bavit o okrasných rostlinách, toto hnojivo nejvíce prospívá růžím.

Mohu hnojit vícekrát než jednou týdně?

Ano, jednou týdně je pouze minimální dávka, aby rostliny dostaly potřebné živiny. Samozřejmě můžete hnojit i vícekrát do týdne. Přesvědčte se sami, zda tato směs bude vašim rostlinám vyhovovat. Mnoho zahrádkářů je s touto směsí naprosto spokojeno.

Nyní můžete s radostí sledovat, jak vaše záhonky kvetou a rozrůstají se, a to pouze za pomoci této skvělé a nenákladné metody.