Tis červený – dlouhověký a nenáročný jehličnan do vašich zahrad

Tis červený – dlouhověký a nenáročný jehličnan do vašich zahrad Foto: Mykola Swarnyk / Creative commons, CC-BY-SA
Publikováno:
4 min

Tis červený je v našich končinách poměrně rozšířenou křovinou, která zdobí celou řadu veřejných prostranství. S trochou snahy a píle si přitom můžete tis adoptovat i na vaši zahradu či pozemek. Poradíme vám, jak na to.

Rod tis v sobě zahrnuje celou řadu stálezelených stromů a keřů, které se snadno udržují a snášejí širokou škálu pěstebních podmínek. Tyto rostliny jsou velmi dobře přizpůsobitelné pro zahrádkářské úpravy a tvoří krásný vašeho venkovního kousku ráje. Typické kontrastní červené plody tisu červeného pak mají poměrně významnou vánoční symboliku. Ačkoliv jsou bobule tisu považovány za jedovaté, je známo poměrně málo případů otravy z těchto plodů, a proto se tento keř hodí k pěstování i u vás doma.

Jak pečovat o tis

Při designu exteriéru bývají rostliny tisu často umisťovány před hlavní vstup do domu. Lze jej však vysadit také jako živý plot, případně jako samostatné okrasné rostliny. Klíčem k úspěšnému pěstování tisu je pak výborná drenáž půdy, protože v zamokřených podmínkách je tato rostlina náchylná k houbovým infekcím. Obecně však platí, že je tis červený nenáročný na údržbu, vyžaduje pouze občasnou zálivku a jednou za rok také přihnojení a průřez.

Tis je nenáročný na údržbu
Tis je nenáročný na údržbu | Zdroj: Emőke Dénes/ Creative commons, CC-BY-SA

Světlo

Tis lze pěstovat prakticky za všech světelných podmínek: na plném slunci, v polostínu, ale i v úplném stínu. Pro zdravý a bujný růst však vybírejte místo, na které dopadá několik hodin slunečního svitu denně. Přílišné zastínění může způsobit řídký a ochablý růst.

Půda

Tis snáší několik typů půdy, pokud je půda dobře odvodněná. Nejlépe se mu daří v bohaté hlinité půdě s neutrálním až mírně zásaditým pH. Překvapivě mu pak vyhovují i těžší jílovité zeminy. Každé místo výsadby, kde se zadržuje voda, však může vést k uhnívání kořenů.

Voda

Tis preferuje mírnou vlhkost půdy, snáší však i krátkodobé sucho nebo přemokření, pokud kořeny nestojí ve vodě. Při zakládání tisu během prvního roku jej zalévejte každý týden, abyste udrželi rovnoměrnou vlhkost půdy. Poté je týdenní zálivka nutná pouze v období sucha, kdy přirozené srážky nezajistí dostatek vláhy.

Hnojivo

Tis hnojte brzy na jaře, počínaje rokem po výsadbě. Obohaťte půdu tím, že na ni rozprostřete centimetrovou vrstvu mulče nebo kompostu, která začíná metr od kmene rostliny a sahá až po kraj větví. Můžete také použít granulované hnojivo s vysokým obsahem dusíku, které zapravíte do půdy okolo keře. Při dávkování hnojiva se řiďte pokyny výrobce, platí však, že méně je někdy více.

Dbejte na pravidelné prořezávání

Přerostlý tis lze omladit každoročním řezem, přičemž jej můžete tvarovat podle svých představ. Prořezávání každý rok není pro zachování životaschopnosti dřeviny nezbytné, ale může výrazně podpořit její růst. Tis prořezávejte brzy na jaře, než se objeví nové listy. Ke zkrácení větví až ke kloubům použijte ideálně zahradnické nůžky. Odstraňte také odumřelé, poškozené nebo nemocné větve.

Jak připravit tis na zimu

Ve většině klimatických oblastí snáší tis nízké zimní teploty bez ochrany. Abyste předešli problémům a pomohli udržet jehličí, zalévejte tis na podzim často až do zamrznutí půdy. Výsadba tisu na severní straně budovy zabrání útokům nepříjemných zimních mrazíků.

Časté dotazy začínajících pěstitelů

Jaká je průměrná délka života tisu?

Tisové živé ploty a stromy mají při správné údržbě neuvěřitelně dlouhou životnost. Některé evropské tisy se dožívají věku až tisíců let. Dřevina se postupem času samovolně obnovuje a ohýbající se větve mohou dokonce znovu zakořenit. Tis je tak někdy považován za symbol nesmrtelnosti.

Proč tisy krvácejí?

Tis při poškození uvolňuje krvavě červenou mízu. Ta sama o sobě nemusí představovat problém, jelikož krvácející tisy se velmi snadno zjizví. Staré legendy spojují toto krvácení se soucitem stromu s Ježíšem po jeho smrti na kříži.

K čemu se tisové dřevo používá?

Dřevo z tisu červeného lze použít k výrobě různých nástrojů. Dnes však plní spíše dekorativní účely. Jeho houževnatost v rámci použití však jen podtrhuje vysokou odolnost keře vůči nejrůznějším vnějším vlivům, díky které se z tisu červeného stane oblíbená rostlina ve vaší zahradě.