Kvíz - Bezúdržbová zahrada: Když chcete relaxovat, ne pracovat

Kvíz - Bezúdržbová zahrada: Když chcete relaxovat, ne pracovat Foto: NinaMalyna / Shutterstock
Publikováno:
4 min

Dnešní uspěchaná doba klade na každého z nás velké nároky. O to cennější jsou potom chvíle odpočinku a relaxace uprostřed krásně rozkvetlé zahrady. Jak si ale takovou zahradu vytvořit, a přitom na sebe neuplést další bič v podobě její náročné údržby, která z našeho času ukrojí další podstatnou část?

 Řešení existuje a jmenuje se bezúdržbová zahrada.

Co si představit pod bezúdržbovou zahradou?

Jako bezúdržbovou označujeme takovou zahradu, která bude vyžadovat jen minimum vaší péče a zásahů. Neznamená to, že se o zahradu nebudete muset starat vůbec, v takovém případě byste brzy neměli zahradu, ale džungli. Při dodržení určitých pravidel se ale budete moci tomuto stavu alespoň přiblížit. 

Obecně jde o to navrhnout zahradu tak, aby vyžadovala co nejméně péče. K tomu přispěje jak výběr rostlin, stromů i dalších materiálů, tak správný návrh jejího rozložení. A svůj díl práce za vás odvede i dobře zvolená, a pokud možno automatizovaná, technika.

Základní koncept zahrady

Bezúdržbová zahrada by měla být jednoduše členěná se střídáním osázených a zpevněných ploch. Díky tomu bude údržba v podobě nejrůznějšího zastřihávání nebo dosypávání materiálu jednodušší. Členění navíc vytvoří příjemný kontrast, který je na pohled velmi esteticky kvalitní. Nebojte se také do plánu zahrady již od začátku zahrnout prvky v podobě velkých balvanů, nebo dokonce soch.

Tato obecná pravidla je ale někdy těžké převést do praxe tak, aby skutečně vedla k vysoce kvalitnímu výsledku. Pokud se zakládáním zahrad nemáte žádné zkušenosti, může být tou nejlepší volbou svěřit návrh profesionálovi. Zahradní architekt nejen, že navrhne zahradu v souladu s výše uvedeným, ale dokáže také vybrat vhodné rostliny. 

Jak vybrat vhodné rostliny pro bezúdržbovou zahradu?

Pro výběr rostlin platí v tomto případě dvě základní pravidla: mělo by jít o rostliny maximálně odolné a současně takové, které si budou rozumět s půdou, která na zahradě je, a také s jejími světelnými podmínkami. Rostliny jako letničky do svého plánu rozhodně nezahrnujte. Představa nezbytného sezónního přesazování do konceptu bezúdržbové zahrady rozhodně nezapadá. Trvalky jsou v tomto případě mnohem lepší volbou. 

Pozor si dejte i na výběr stromů a keřů. Volte jehličnany, se kterými se vyhnete pravidelnému podzimnímu hrabání listí. Také keře by měly být nenáročné na zastřihávání. Doporučit lze například buxus nebo mahónii. 

Boj s trávou a plevelem

Sekání trávy je v letním období téměř kontinuální a nekonečný proces. Nejlépe se mu vyhnete tak, že na zahradě mít trávu nebudete a když už ano, tak spíše na okraji zahrady a v místech, kde bude vypadat dobře delší. 

Na osázených místech použijte geotextílii, která dokáže zabránit plevelům v růstu a také sníží tempo odplavování půdy. Geotextilii samozřejmě překryjte kamínky nebo mulčovací kůrou. Pokud vnímáte i nevýhody geotextilie, nahradit ji můžete např. kartonem.

Zpevněné plochy

Bezúdržbová zahrada využívá poměrně hojně chodníčků a dalších pochozích ploch. Ty lze vytvořit tak, aby dodaly zahradě potřebnou barevnost a vizuální zajímavost. Pro jejich povrch je možné volit různě barevné typy štěrků a oblázků, případně můžete do zajímavých vzorců poskládat dlažbu. Klasikou je samozřejmě i dřevo. 

Zahradní nábytek a technika

Práci byste neměli mít ani s údržbou zahradního nábytku. Volte proto ten kovový, plastový nebo jiný, který je označován jako bezúdržbový. Velkou pomoc představují automatizované zavlažovací systémy. Pokud na zahradě přece jen máte nějakou plochu s trávou, vyplatí se robotická sekačka.

Kvíz

Byli jste pozorní ve čtení tohoto článku? Pojďte si vyzkoušet náš kvíz.
Veškeré odpovědi se nachází v našem článku. Hodně štěstí.