Mletou paprikou proti mšicím: Ochraňte svou úrodu bez silných chemikálií a toxických látek

Mletou paprikou proti mšicím: Ochraňte svou úrodu bez silných chemikálií a toxických látek Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons
Publikováno:
3 min

Za přírodní hnojivo si v dnešní době můžeme poměrně hodně připlatit. Přitom existuje spousta surovin, kterými doma plýtváme a které by nám posloužily nejen jako hnojivo, ale také jako postřik proti různým škůdcům. Mezi takovouto surovinu patří například mletá paprika. Ta zajistí, že se vaše rostliny bez toxických látek dokážou zbavit škůdců během pár týdnů.

Nechemický postřik na mšice za pár korun

Mletou papriku používáme při vaření guláše či kuřete na paprice. Právě tato surovina ale dokáže dělat zázraky také na zahradě. Na té se z ní stává pomocník při hubení různých škůdců. Na pozoru by se před ní měly mít především mšice. Právě ty patří mezi hmyz, který nejčastěji ničí naše rostliny a jejich plody. Při pravidelném užívání postřiku z mleté papriky se na ně dá ale vcelku snadno vyzrát. A to s opravdu minimálními náklady.

Mšicím pálivá paprika příliš nechutná

V případě hubení mšic platí, že čím dříve si jejich napadení všimnete, tím rychleji, a především snadněji se mšic dokážete zbavit. Mšice rostliny na samotném začátku napadají v menších skupinkách, a nejsou tak příliš agresivní. I díky tomu je extrakt z mleté papriky tak účinný. Pálivá paprika obsahující látku kapsaicin má pro mšice nepříliš příjemnou chuť. A tak snadno dochází k jejich vyhubení.

Zbavte se mšicí
Zbavte se mšicí | Zdroj: Flocci Nivis / Creative commons, CC-BY-SA

Při přípravě postřiku pálivou paprikou spíše šetřete

Samotná příprava postřiku proti mšicím vám zabere pouze pár minut. Jednoduše stačí smíchat dvě až tři polévkové lžíce papriky s litrem vody. Protože je mletá paprika poměrně silná, rozhodně nepřidávejte lžiček více. V takovém případě by mohlo dojít k poškození rostlin i jejich plodů. Směs pořádně promíchejte a nechte v uzavřené nádobě odpočinout do druhého dne, maximálně však 36 hodin.

Postřik je nutné opakovat v pravidelných intervalech

Následně směs přefiltrujte přes plátno, aby v ní zůstalo co nejméně prášku mleté papriky. Poté dejte směs do rozprašovače a pravidelně několik dní za sebou nanášejte přímo na rostliny napadené mšicemi. Pokud ovšem uvidíte, že tento extrakt rostlinám nevyhovuje, přestaňte s aplikací a nechte rostlinám pár dní oddych. Poté můžete postřik zopakovat a stále dodržovat několikadenní interval.

Postřik by se neměl dostat na ostatní rostliny

Při aplikaci nezapomínejte na svou ochranu. Vždy si před prací s extraktem nandejte rukavice. V opačném případě by pálivá paprika mohla poškodit vaši pokožku. Zároveň se snažte přípravek aplikovat během klidnějšího počasí, kdy nefouká příliš silný vítr. Díky tomu postřik aplikujete pouze na místa, která skutečně chcete. S aplikací to nepřehánějte. V tomto případě opravdu platí, že méně je někdy více. Pálivá paprika je silná, a tak by místo vyhubení škůdců mohlo dojít k poškození květů i listů rostlin. V nejideálnějším případě pak prostředek používejte v klidovém období, kdy nejsou rostliny v květenství či v době, kdy již začínají plodit.

Pálivá paprika hubí mšice i další škůdce

Kromě hubení mšic se extrakt z pálivé papriky hodí také na hubení roztočů, housenek, slimáků a dalších škůdců, se kterými se během roku zahrádkář na rostlinách setká.