Video kvíz - Jícha z kopřiv, výborné hnojivo a postřik proti mšicím a to úplně zadarmo

Video kvíz - Jícha z kopřiv, výborné hnojivo a postřik proti mšicím a to úplně zadarmo Foto: Slavica Stajic / Shutterstock
Publikováno:
4 min

Už naše babičky hojně využívaly kopřivy. A to nejen jako pomocníka při zdravotních problémech. Již od pradávna se ví, že vylouhovaná voda z kopřiv pomáhá přírodním způsobem udržet zahradu ve formě. Je jen potřeba vědět jak na to.

Kopřivy lze využít v kuchyni i na zahradě

Ekologického hnojení, které mimo jiné zabraňuje i rozmnožování mšic, lze vyrobit i doma. Stačí k tomu obyčejné kopřivy. Kopřiva je zázračnou bylinou pomáhající lidem ke správnému fungování močového měchýře, při zánětech, artritidě či během detoxikace organismu. Věděli jste ale, že je i skvělou možností, jak přírodně hnojit? 

Kvíz o Jíše z kopřiv - speciál

Jste pozorní čtenáři a máte rádi kvízy? Pojďte si vyzkoušet náš kvíz s videem.
Veškeré odpovědi se nachází ve videu v tomto článku. Hodně štěstí.

Hnojivo bez chemie i postřik k hubení škůdců

V dnešní době většina zahrádkářů sází na netoxické a co nejvíce ekologické způsoby zahradničení. Samozřejmě si lze v obchodě koupit přírodní hnojiva. Jedno takové si ale lze také snadno vyrobit doma. Prakticky bez práce, a navíc úplně zadarmo. Kopřivy nejenom nahradí chemická hnojiva, také jsou postřikem vhodným k hubení různých škůdců. Hravě si poradí například se mšicemi.  

Kopřivy můžeme využít k hubení mšic
Kopřivy můžeme využít k hubení mšic | Zdroj: Robson90 / Shutterstock

Přírodní zdroj dusíku a důležitých živin

Kopřivy jsou jednou z mála bylin, která dokáže ve svých listech uchovávat živiny a minerály z půdy. Ty jsou díky louhování z kopřiv vytaženy a lze je použít i při zahradničení. Jejich obrovskou předností je pak vysoký obsah dusíku.

Jak připravit hnojivo jen ze dvou surovin

Natrhané již odkvetlé kopřivy pokrájíme na větší kusy. Následně je měsíc necháme zalité vodou kvasit v nádobě – ta by měla být plná maximálně ze dvou třetin. Během kvašení kopřivy jednou za tři až pět dní promícháme. Přibližně po měsíci zkontrolujeme průběh kvašení. Ve chvíli, kdy je voda tmavě zbarvena, měl by být postřik a hnojivo v jednom připraven. Vodu přecedíme a uchováváme v uzavřené nádobě v chladu.

Hnojivem lze květiny pravidelně zalévat

Při využití kopřivového výluhu jako hnojiva při zalévání rozředíme výluh poměrem 1:10. Lze jej ale také použít k jednorázovému hnojení v silnějším poměru s vodou 1:2. Vylouhovanou tekutinu je nejlepší skladovat samostatně a ředit v jiné nádobě.

Pokud nevíte, zda se tento druh hnojiva pro vaši úrodu a květiny hodí, zalijte rostliny pouze lehce a čekejte, jak na hnojivo zareagují. Obecně platí, že byste je ale měli zalít tak, jako byste je zalívali obyčejnou vodou. K zalévání kopřivovým hnojivem by mělo docházet maximálně jednou za tři týdny. Úplně by ale mělo stačit užívání jednou za měsíc či dva měsíce.

Silný roztok vyhubí mšice

Pokud máte problémy se mšicemi, nebojte se výluh použít také na jejich vyhubení. V takovém případě se celé rostliny i s kořeny, které očistíte, louhují ve vodě. Půl kilogramu kopřiv by mělo být zalito pěti litry vody. V té by se bylina měla nechat louhovat minimálně 14 dní. Neředěný roztok je pak nejlépe aplikovat rozprašovačem přímo na místa, kde se mšice nacházejí. Pokud jejich výskyt není příliš rozsáhlý, můžete zkusit využít roztok již po prvních třech dnech louhování.

Jícha z kopřiv udrží vaší zahradou zdravou

Kopřivové hnojivo dokážete doma vyrobit během několika málo týdnů. Stačí vám k tomu pouze voda a nasbírané kopřivy. Při sbírání se možná trošku nadřete a výsledná jícha z kopřiv bude lehce zapáchat, výsledek ale stojí za to. Hnojivo i silný roztok na hubení mšic přírodní formou pomohou rostlinám na vaší zahradě ke zdraví.