Efektivní past na hmyz, kterou zvládnete vyrobit i vy

Efektivní past na hmyz, kterou zvládnete vyrobit i vy Foto: Lyudmila Mikhailovskaya / Shutterstock
Publikováno:
4 min

Hmyz je pro nás naprosto otravný. Tím hůře, pokud se vyskytne v pohodlí našeho domova. Naštěstí lze snadno a levně vyrobit past na hmyz, která je efektivní. Zkuste si past na otravný hmyz vyrobit i vy.

Není nic horšího, než se těšit na zakoupené ovoce a náhle u něho vidět poletující octomilky. Právě tyto mušky milují vaše čerstvé potraviny. Ale také rybenky v koupelně nejsou nic příjemného, obzvláště čekáme-li důležitou návštěvu.

Ideální past na mušky milující ovoce

Proč tyto mušky létají nejčastěji kolem ovoce? Milují přírodní kyselinu a cukr. Je to jejich pochoutka. Právě toho my využijeme v náš prospěch.

Postačí nám malá lahvička nebo skleněná nádoba. To je základ naší pasti. A protože nás obtěžují octomilky, vytvoříme směs vinného octa a vody, které smícháme v poměru 1:1. Místo octa můžeme použít rozmačkané ovoce. Tuto směs nalijeme do naší nádoby. Abyste dali všem muškám rychleji vědět, že na ně čeká dobrota, přidejte lžíci cukru nebo kus přezrálého ovoce. Ani nemrknete okem a již zaznamenáte první návštěvníky.

Ale jak to zařídit, aby hmyz z pasti neunikl? To je poměrně jednoduché. Přidejte jar nebo jiný mycí prostředek, který máte doma. Stačí jedna kapka. Rozetřete ji po okrajích. Povrch se pro šestinohá zvířata stane příliš kluzkým. V momentě, kdy mušky vstoupí na tento povrch, samy spadnou do pasti, z níž již není úniku.

Ještě účinnější tato past je, když ji zakryjete fólií či papírem. Nezapomeňte na malé dírky, kterými hmyz může proniknout.

Mušky milují ovoce
Mušky milují ovoce | Zdroj: Anne Webber / Shutterstock

Past pro rybenky

Obtížný lezoucí hmyz, který miluje vlhkost. Obtěžují nás na záchodě i v koupelně, ale také v obývacím pokoji. Ukážeme vám, jak vyrobit past, do které budou lézt samy. Postačí pár běžných věcí a efektivní past je na světě. Umístěte ji do místnosti na noc, a ráno past plnou rybenek odstraňte.

Rybenky nemají schopnost lézt po skle. Vezměte umytou sklenici od džemu (můžete i běžné sklenice) a nastražte do ní ovesné vločky. Nyní potřebujeme rybenky dostat dovnitř, proto jim poskytněte možnost vlézt dovnitř. Nejlépe opřete o sklenici kus dřeva, aby jim to neklouzalo. Dovnitř se dostanou, ven již nikoli.

Past na všechen hmyz milující cukr

Smíchejte cukr s práškem do pečiva a uvedenou směs nasypte na lepenku.

Lehce vytvořitelná past proti komárům

Obtěžují vás komáři a nevíte, kde se skrývají? V ložnici si vždy najdou úkryt, kde přespávají, dokud si vy nejdete lehnout. Naštěstí existuje skvělá past, kterou si můžete vyrobit vy sami.

Budete potřebovat prázdnou dvoulitrovou láhev a návnadu. Návnadu si vyrobíme podle postupu, budeme mít na výběr ze tří možností. Napřed ale budeme muset upravit láhev. Z láhve odřízneme horní polovinu, tu převrátíme a umístíme zpátky do láhve. Tím vytvoříme nálevku. Nyní si vytvoříme návnadu.

  • Roztok cukru a kvasinek – 1 gram droždí vhodíme do nálevky. Vlijeme cukrový roztok (čtvrt hrnku cukru a 1 šálek horké vody).
  • Ocet a jedlá soda – čtvrt hrnku jedlé sody a jeden hrnek octa (ještě lépe zabere jablečný mošt).
  • Suchý led – máte-li k dispozici suchý led, je na komáry ideální. Vypouští totiž vysokou koncentraci oxidu uhličitého a působí delší dobu čili návnadu nebudete muset měnit tak často.

Jak vidíte, zbavit se hmyzu není žádné umění a nepotřebujete k tomu žádné speciální zkušenosti. Stačí jen vědět, co má jaký hmyz rád, a na základě toho sestavit efektivní past.