Rostliny, jejichž blízkost vám zajistí bohatou úrodu rajčat

Rostliny, jejichž blízkost vám zajistí bohatou úrodu rajčat Foto: PHILIPPE MONTIGNY / Shutterstock
Publikováno:
4 min

Rajčata jsou nejen v našich končinách jednou z nejčastěji pěstovaných plodin, ať už se jedná o klasická keříková, nebo jiná zvláštní odrůdy. Víte, co k nim sadit, aby byl jejich výtěžek co největší

Pěstování rajčat se věnují prakticky všichni zahrádkáři, najdeme je však i na mnohých balkonech v truhlíkách apod. To je dáno především velkou odolností a velmi dobře zajistitelnými podmínkami úspěšného a plodného růstu. Ten je možné ještě podpořit, pokud k rajčatům nasadíte další rostliny a plodiny, jež jsou s nimi v symbióze nebo naopak pomáhají vytvářet vhodné prostředí, jež odpuzuje hmyz a škůdce, které je běžně napadají. Výhodou společného pěstování v jedné oblasti nebo truhlíku je mnohem bohatší úroda, a to jak samotných rajčat, tak i dalších plodin.

Jak se rajčata pěstují

Rajčata se před sadbou obvykle naklíčí a v prvních fázích jsou do potřebné sadbové velikosti dopěstovávány ve skleníku (nebo si je můžete pořídit již jako vzrostlé sazeničky), ve venkovním prostředí se pak vysazují přibližně v polovině května, kdy už je velmi nízká pravděpodobnost, že by se ještě objevil mráz. A právě ve venkovním prostředí na vaši úrodu rajčat číhá celé spektrum nebezpečí, zejména nedostatečně vhodné složení půdy a samozřejmě hmyz. Společné pěstování rajčat s dalšími rostlinami může tato nebezpečí omezit nebo znamenat jiné výhody, jedná se především o:

  • odpuzování škodlivého hmyzu;
  • přitahování hmyzu pro opylování nebo ochranu rajčat;
  • úpravu množství dusíku v půdě.

Rajčata spotřebují při svém růstu hodně dusíku, proto jsou pro ně výhodné rostliny, které jej do půdy dodávají, a z jejich růstu zase prosperují takové plodiny, které mají rády půdy s nízkým obsahem tohoto prvku. Standardně je tak možné k rajčatům vysazovat celou řadu bylinek, kořenové zeleniny nebo květin.

Bylinky a květiny pro vysazení k rajčatům

Bylinky vydávají lákavou vůni, která často přitahuje opylující hmyz. Ten rajčata pro plození samozřejmě potřebují, proto je v jejich blízkosti vhodné vysazovat například měsíček lékařský, pažitku, ale také třeba slunečnice. Další funkcí květin a bylinek může být naopak odpuzování hmyzu – zde se hodí třeba citronová tráva, máta nebo afrikány. Stejně tak se můžete spolehnout na levanduli, která působí proti mšicím a dalším škůdcům. Velmi významnou funkci mohou mít bylinky a květiny také jako objekty, které přitahují predátory. Jedná se především o vosy, které ničí škůdce na rajčatech. V tomto případě je vhodný třeba tymián, šalvěj nebo dobromysl.

Máta je prospěšná jako odpuzovač hmyzu
Máta je prospěšná k odpuzování hmyzu | Zdroj: lzf / Shutterstock

Zelenina a jiné plodiny

Velmi výhodné je s rajčaty pěstovat také další zeleninu, a to jak z důvodu lepšího ošetřování půdy, tak ze vzájemné podpory. K rajčatům je vhodné zasadit celé spektrum rostlin, nejčastěji se využívají:

  • saláty – které jsou chráněny listy rajčat a lépe prospívají v horkých dnech, protože potřebují stín;
  • ředkvičky – stabilizují půdu mezi rajčatovými stonky;
  • okurky či dýně – rostou popínavě při zemi a velmi dobře pracují s vlhkostí, což rajčatům i jim prospívá;
  • kořenová zelenina – mrkev či řepa odebírají z půdy fosfor a nevyžadují velké množství dusíku, navíc je listoví rajčat bude chránit před přílišným sluncem, petrželová nať rovněž přitahuje vosy;
  • cibule, česnek a šalotka – tato zelenina je velmi aromatická a působí jako repelent.
K rajčatům můžete zasadit třeba mrkev
Mrkev se s rajčaty vzájemně podporují | Zdroj: Jurga Jot / Shutterstock

Vedle rajčat je možné vysazovat i další aromatické rostliny, které působí obecně blahodárně a spadají do uvedených skupin. Mechanismy společného pěstování je ovšem nutné pečlivě promyslet, protože například takový špenát bude třeba velmi dobře prospívat díky stínu rajčatových keříků, bude jim však odebírat potřebný dusík, což je nutné regulovat přisazením rostliny, která jej do půdy naopak váže. Rozhodně se k rajčatům nehodí zelí, kapusta, kedlubny či květák a také by záhon neměl být blízko ořešáku nebo kopru a fenyklu, kvůli látkám, které vypouští do půdy a jež zpomalují růst rajčat.

Kvíz

Zkuste si souhrn z tohoto článku v našem kvízu a zjistěte, jak pozorní jste byli.