Zajistěte si léto plné košů okurek pomocí hnojiva z cibulových slupek

Zajistěte si léto plné košů okurek pomocí hnojiva z cibulových slupek Foto: Jeanette Teare / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Cibule je zeleninou hojně využívanou nejen v kuchyni. Babské rady jsou plné fíglů, jak vyřešit například zdravotní obtíže. Díky svému složení ale najdou slupky užití také u zahrádkářů. Občas se vyplatí využít i zbytky, které běžně vyhazujete do koše. Hnojením vylouhovaných cibulových slupek budete mít v sezoně hojnou úrodu nejenom okurek.

Cibulové slupky jsou surovinou, kterou se vyplatí nevyhazovat

V dnešní době je moderní neplýtvat a využít ze surovin vše, co se dá. Nejinak je tomu i u cibule. Cibulové slupky jsou již od nepaměti louhovány a používány jako hnojivo. Rostliny hnojené slupkami od cibule jsou nejenom odolnější vůči škůdcům a různým chorobám. Při pravidelném hnojení se také kořeny rostlin stávají silnějšími. A to díky vitamínům C, B, E či minerálům, železu, mědi, manganu a draslíku, které cibule obsahuje.

Vylouhovaný extrakt má antibakteriální účinky

Cibulové slupky mají hned několik předností, které uvítají nejenom okurky. Kromě odolnosti získávají rostliny také ochranu proti bakteriím. A tak jsou sazenice chráněny proti plísním, hnilobě a zároveň je posílen jejich kořenový systém. Aby úroda okurek z vaší zahrádky byla bohatá, musíte jim věnovat řádnou péči. A to již od samotného začátku. Okurkám se vyplatí dopřát dostatek různých živin. Mezi ně patří například dusík, draslík, vápník či hořčík.

Pravidelné zalévání jedenkrát týdně zajistí úspěšnou úrodu

Hnojivo by se na rostliny mělo aplikovat co nejdříve. Sazenice si nejenom na cibulové hnojivo zvyknou, ale také budou mít již od začátku silné kořeny. Samotná příprava hnojiva není nikterak složitá. Na přípravu cibulového hnojiva je potřeba připravit 4 hrsti cibulových slupek. Ty musí být dokonale suché. K jejich sušení můžete využít nejenom různé sušičky, ale také obyčejné slunce, na kterém přirozenou formou slupky uschnou během pár dní. Usušené slupky je potřeba rozemlít na prach. Ten se následně zalije litrem vody a nechá se dva dny odpočívat. Před aplikací ještě tento nálev zřeďte vodou v poměru 1:1. Rostliny je ideální zalévat ke kořenům. A to v týdenních intervalech.

Připravte si hnojivo z cibulových slupek
Připravte si hnojivo z cibulových slupek | Zdroj: Irisha_S/ Shutterstock

Cibulové slupky vás zbaví také mšic a dalších škůdců

Nesušené slupky lze využít také jako postřik proti mšicím a dalším škůdcům. Pět až šest čerstvých cibulových slupek zalijete půl litrem horké vody. Tento nálev necháte v uzavřené nádobě louhovat tři až čtyři dny. Poté jej scedíte a spolu s vodou v poměru 1:10 aplikujete rozprašovačem na rostliny napadené škůdci. Postřik můžete opakovat každá tři nebo čtyři dny, dokud mšice nezmizí. Nezapomeňte ale, že postřik musí být řádně rozředěn vodou, aby nebyl příliš silný.

Levné hnojivo vyrobené za pár minut

Výhodou tohoto hnojiva je nejenom jeho levná cena, ale také rychlé zpracování. Navíc si můžete cibulové slupky usušit kdykoliv, kdy je to zrovna možné. V naprosto usušeném stavu pak lze slupky skladovat v uzavřené nádobě po dobu několika týdnů. Hnojivo pak můžete připravit ve chvíli, kdy jej zrovna potřebujete.

Cibulové slupky prospívají okurkám i dalším rostlinám

Po domácku vytvořené hnojivo, které vás prakticky nestojí žádné peníze, vám při pravidelnému nalévání k okurkám zajistí bohatou úrodu. Využít jej ale můžete i u balkonových, pokojových či zahradních rostlin. Těm přírodní cestou nálev dodá potřebné živiny.