K mulčovací fólii existují mnohem levnější a šetrnější alternativy

K mulčovací fólii existují mnohem levnější a šetrnější alternativy Foto: Ingrid Balabanova / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Zahradníci profesionálové i amatéři často při realizaci zahrad sázejí na pomoc mulčovací fólie neboli geotextílie. Důvod je ten, že jim usnadňuje práci. Skutečnost je ale taková, že tato výhoda platí pouze poměrně krátkou dobu a v delším časovém horizontu jednoznačně převáží její četné nevýhody.

Pěstitelé a zahrádkáři proto čím dál tím častěji volí alternativní řešení, které jsou minimálně stejně funkční, a navíc šetrnější. Jaká to jsou?

Mulčovací textilie: funkčnost, výhody a nevýhody

Mulčovací textilii najdeme v obchodech také pod názvy geotextílie, černá fólie nebo také tkaná mulčovací fólie. Vždy se však jedná o to samé, o materiál, který má zabránit růstu plevelů. Na tuto textilii je následně naložena vrstva mulče organického či štěrkového. Tuto funkci může geotextílie plnit maximálně u jednoleté zeleniny, jinak jednoznačně převáží její nevýhody.

V první řadě je třeba si uvědomit, že jde vlastně o plastový materiál vyrobený z ropy. Už to samo o sobě je hodně kontroverzní. Z tohoto syntetického materiálu se navíc uvolňují barviva a mikroplasty, které následně putují do půdy. Tohle ale není vše. 

Mulčovací textilie oddělí půdu od prostoru nad ní, takhle ale příroda nefunguje. Půda potřebuje výměnu vzduchu, vody a dalších látek s vnějším prostředím. A i když má geotextilie vodu propouštět, ve skutečnosti se velmi rychle zanese rozloženými zbytky mulče, který je na ní. Výsledkem je to, že půda pod textilií ztratí živiny a zmizí z ní jak přirozené mikroorganismy, tak větší živočichové jako jsou žížaly. V takovém prostředí se bude následně dobře dařit maximálně plevelům, kterých jsme se chtěli původně zbavit. 

Přírodní náhrada mulčovací fólie

Plastovou mulčovací fólii je naštěstí možné nahradit hned několika způsoby. Požadovanou funkci bude plnit obyčejná sláma, posekaná tráva nebo třeba štěpka z listnatých stromů. Nejoblíbenějším způsobem náhrady mulčovací fólie je však využití nepotištěných kartonů z tvrdého papíru

Karton je bezpečný a dobře rozložitelný materiál. Díky svému složení, které obsahuje pouze celulózu, dřevo a zpracovaný sběrový papír netrvá přírodě jeho rozklad déle než několik málo měsíců a do půdy se z něj nebudou uvolňovat žádné škodlivé látky. Není náhoda, že karton natrhaný na malé kousky je i velmi dobrou příměsí do zahradních kompostů.

Kromě uvedených výhod je také třeba vzít v potaz, že karton je v porovnání s klasickou mulčovací textilií rozhodně levnější, a výměna vám tak kromě pocitu z lepšího a šetrnějšího řešení přinese i finanční úspory.

Jak vyměnit mulčovací textilii za karton?

Pokud se rozhodnete kartonem svoji mulčovací textilii nahradit, je třeba udělat dvě věci. Jako první musíte fólii odstranit. Tento krok vám asi zabere trochu času, neboť fólie bude nejspíš prorostlá kořeny a kořínky. Při odstraňování staré textilie jí proto budete muset často nastřihávat a jemně odstraňovat. 

Druhým krokem při přípravě bude pečlivá kontrola připravených kusů kartonu. Ty by neměly být nikde potištěny ani na nich nesmí být žádné samolepky. Jen v takovém případě bude platit, že textilii nahradíte ekologičtějším řešením.

Kartonem poté pokryjte prostor mezi rostlinami a na něj naneste vrstvu klasického mulče, slámy nebo štěpky. Karton můžete zatížit i mulčovací kůrou, ta se však hodí jen pro rostliny, které si libují v prostředí s nízkým pH