Vystrnaďte mravence bez chemie z domu i zahrádky

Vystrnaďte mravence bez chemie z domu i zahrádky Foto: Achkin / Shutterstock
Publikováno:
4 min

Mravenci mohou představovat poměrně nepříjemný problém, kterému možná sami čelíte ve vašem domě, bytě či na zahradě. Naštěstí existuje několik možností, jak se jich šetrně a ekologicky zbavit.

Sdílíte-li domácnost s domácími mazlíčky a dětmi, pravděpodobně se při likvidaci mravenců budete chtít vyhnout použití silných chemikálií a insekticidů, které mohou mít negativní vliv i na zdraví vás nebo členů vaší rodiny. Existuje však řada přírodních způsobů, jak se mravenců efektivně zbavit. Ty nejpoužívanější z nich vám představíme v tomto článku. Každá metoda má přitom svůj vlastní mechanismus účinku a buď eliminuje feromonovou stopu mravenčí kolonie, nebo mravence přímo zabíjí.

Máta

Máta peprná je přírodní odpuzovač hmyzu. Mátu můžete vysadit kolem domu nebo použít esenciální olej z máty peprné jako přírodní prostředek proti mravencům. Mravenci její vůni přímo nesnáší a příjemná a svěží vůně ve vaší domácnosti bude jen příjemným bonusem. Vatový tampon s mátovým olejem můžete také umístit na místa, jako jsou skříně, kde se mravenci často vyskytují.

Ocet či citronová šťáva

V lahvi s rozprašovačem smíchejte roztok octa a vody v poměru 50/50. Následně jej nastříkejte přímo na mravence, abyste je zahubili. Mravence pak setřete vlhkým papírovým ručníkem a zlikvidujte je. Ocet s vodou můžete použít také jako repelent; nastříkejte jej kolem okenních parapetů, dveří a dalších míst, kde hrozí, že se mravenci vyskytnou.

Obdobným způsobem jako ocet funguje i šťáva z citronů. Tu stačí zředit s vodou v poměru 1:3, a následně ji můžete použít obdobně jako roztok octa. Výhodou citronové šťávy je poněkud příjemnější odér, který uvítáte zejména v interiérech.

Použíjte roztok z octu nebo citrónu
Použíjte roztok z octu nebo citronů | Zdroj: FotoHelin/ Shutterstock

Skořice

Skořice je skvělou volbou pro hubení mravenců. Když mravenec vdechne skořici, udusí se a zemře. Můžete použít mletou skořici a posypat jí mravencům cestu či díry, ze kterých lezou. Obdobně jako u máty k odpuzování mravenců dobře funguje také skořicový olej.

Pepř

Mravencům příliš nevoní ani čerstvě namletý pepř. Pokud se tedy u vás doma vyskytnou, lokalizujte místo, kde se shlukují, a posypte jej pepřem. Ideální je pak vytvořit nepřerušenou čáru, která mravencům zabrání v přístupu do vaší domácnosti. Pepř lze také vymíchat ve vodě a vytvořit tak přírodní repelent. Ten sice mravence nezabije, ale určitě je odradí od návratu na vaše teritorium.

Mravencům můžete překazit cestu i pepřem
Mravencům můžete překazit cestu i pepřem | Zdroj: Alta Oosthuizen / Shutterstock

Křemelina

I tak obyčejná věc jako křemelina také dobře funguje jako odpuzovač mravenců. Tento sypký prášek je vyroben ze zkamenělého mořského fytoplanktonu. Jeho mikroskopické ostré hrany pak mohou proříznout exoskelet mravenců a postupně způsobit vyschnutí jejich těla. Jemně tedy nasypte tenkou vrstvu křemeliny na okenní parapety, pod ledničku, pod skříně, do a kolem popelnic a na všechna další místa, kde vidíte mravence. Opakujte jednou denně, dokud všichni mravenci nezmizí.

Jak si poradit s velkým zamořením

Mravenci jsou běžnými vetřelci v domácnostech téměř po celém světě, přičemž jsou zpravidla neškodní. Může být obtížné se jich zbavit, ale pomocí výše popsaných přírodních metod je možné mravence odpudit a časem vyhubit. Platí také pravidlo, že udržováním čistoty v domácnosti a odstraňováním možných míst, kam mravenci mohou vniknout a kde se mohou ukrývat, lze zabránit budoucímu zamoření. V případě, že je pak invaze mravenců nad vaše síly, nezbude vám pravděpodobně jiná možnost než zavolat si na pomoc profesionální deratizátory. Výše uvedené metody se však ukázaly jako vysoce účinné v drtivé většině případů.