Indičtí běžci zatočí se slimáky na zahrádce a o úrodu mít strach nemusíte

Indičtí běžci zatočí se slimáky na zahrádce a o úrodu mít strach nemusíte Foto: Kuttelvaserova Stuchelova / Shutterstock
Publikováno:
4 min

Indičtí běžci jsou v současné době trendem v boji proti slimákům. Přestože o nich mnoho lidí mluví, málokdo se o chov běžců skutečně pokoušel. Co jsou tedy tyto kachny zač a čím jsou tak výjimečné?

Původ indických běžců

Indičtí běžci jsou plemenem kachny domácí. Díky šlechtění prakticky nelétají, a jsou tedy vhodné pro domácí chov. Vzhledem k tomu, že jsou tato zvířata chována již dlouhou dobu, existuje již několik barevných variant běžců. Tato zvířata byla do Evropy poprvé přivezena v 19. století z Asie. Indičtí běžci se mohou dožít až 15 let a samice snášejí až 300 vajec ročně.

Již několik let se o indických běžcích mluví jako o přirozených predátorech slimáků. Skutečností pak je, že tyto kachny plže skutečně velmi efektivně likvidují. Přesto jsou však veskrze přátelské a někdy až dotěrné. Svým chováním pak nejvíce připomínají slepice či krůty.

Jak začít s chovem

Pokud víte, jak chovat drůbež, nebudete mít s indickými běžci větší potíže. Pro nezkušené chovatele však může být pořízení běžců výzvou. Jakožto živí tvorové totiž vyžadují každodenní péči. Navíc potřebují bezpečný výběh, který je v noci ochrání před případnými predátory.

Důležité pak je nepoužívat na zahradě a v jejím okolí návnady na slimáky, protože pokud by kachny jed nebo otrávené slimáky sežraly, mohly by samy uhynout. Proto je třeba tuto záležitost projednat i s okolními sousedy.

Co potřebují běžci k životu

Chcete-li najít v soužití s indickými běžci společnou řeč, musíte myslet v první řadě na oplocení vašeho záhonu. Jinak se sice zbavíte slimáků, ale úrodu vám seženou samy kachny. Plot by měl sahat alespoň do výšky 90 cm, přičemž otvory v pletivu nechte dostatečně malé, aby se jimi běžci neprotáhli. Tím také zajistíte dostatečnou ochranu vašeho hejna před toulavými psy, kočkami či dalšími šelmami.

Nezapoměňte svůj záhon oplotit
Nezapomeňte svůj záhon oplotit | Zdroj: PhotoSGH / Shutterstock

Běžci potřebují čistou vodu, aby mohli plavat a aby se mohli čistit. Proto je potřeba alespoň jedno velké zahradní jezírko. Malé jezírko nestačí, protože se z něj může poměrně rychle stát spíš bahniště než místo k čištění. Nezapomínejte, že indičtí běžci jsou kachny, a proto milují možnost trávit čas ve vodě. Pochopitelně je pak velké jezírko také zdrojem vody k pití.

Hlavní výhody chovu

Hlavní pochopitelnou výhodou chovu indických běžců je poměrně rychlá a efektivní likvidace zamoření slimáky. Kromě samotné úrody pak z chovu můžete mít i další prospěch v podobě snůšky stovek vajec v průběhu jednoho roku, a to vše z jedné kachny. Pokud tedy samice zásobíte kvalitní stravou, dočkáte se vajíček v bio kvalitě, která jen tak někde neseženete. Svým trusem navíc kachny přispívají k přírodnímu hnojení zahrady a trávníku.

Na co si dát pozor

Jak jsme již uváděli výše v textu, kachny běhavé potřebují každodenní pozornost a péči. Ačkoliv může mít přítomnost blahodárný účinek na hnojení vašich rostlin, jejich trus může být na obtíž. Dejte také pozor na to, že se rozhodně nejedná o nijak tichá zvířata. O tom, že si je pořizujete, tak raději včas upozorněte sousedy. Mějte také na vědomí nutnost vybudovat pro běžce dostatečně kvalitní zázemí.

Lze si indické běžce pouze vypůjčit?

Představa, že si indické běžce vypůjčíte na pár dní, a pak je vrátíte majiteli, zní sice lákavě, ve skutečnosti však není příliš reálná. Kachny sice mohou najít slimáky poměrně rychle, výsledný efekt ale nebude trvat dlouho. Když běžci odejdou, slimáci se vrátí. Navíc zvířata trpí častými změnami prostředí. Pokud tedy chcete předejít zbytečnému šoku, při odstranění nevítaných hostů raději sáhněte po jiných praktikách.