Na slimáky chytře, šetrně k záhonům – tři efektivní způsoby, jak se škůdců zbavit jednou provždy

Na slimáky chytře, šetrně k záhonům – tři efektivní způsoby, jak se škůdců zbavit jednou provždy Foto: Lorenzo Sala / Shutterstock
Publikováno:
4 min

Slimák je nepřítel zahrady a záhonů. Snědí, na co přijdou, a zdá se, že nikdy nemají dost. Přes jedinou noc dokážou za sebou zanechat velkou paseku. Jak se proti tomu můžete bránit?

Stačí obyčejné potraviny, abychom zabránili invazi slimáků. Nabízíme vám tři efektivní způsoby, jak se slimáků zbavíte snadno.

Podomácku vyrobená past z melounových slupek

Místo melounů lze použít i jiné kulaté tropické ovoce, které je větších rozměrů. Vzhledem ke své velikosti je meloun nejvhodnější. Rozřízněte ho na dvě poloviny a vydlabejte vnitřek. Získáte mističky, které budou sloužit jako pastičky na slimáky. Rozmístěte je kolem záhonů. Slimáci budou fascinováni vůní sladkého ovoce a zalezou dovnitř, kde se budou vesele pást. Jakmile se dostatečně napasou, budou chtít vylézt, ale nepodaří se jim to. Po několika hodinách se k pastím vraťte, vezměte je a zbavte se jich.

Jak dlouho mám nechat past na zahradě?

Nejúčinnější tento tip bude, necháte-li melounové slupky na zahradě přes noc. Slimáci jsou totiž nejaktivnější právě v noci, brzy ráno jejich aktivita klesá a přes den, obzvláště je-li horko s minimální vlhkostí, jsou schovaní v úkrytech.

Kolik pastí budu potřebovat?

Kolem jednoho záhonu hned několik. Záhony by měly být těmito pastmi lemovány. Ačkoli se to může jevit jako nákladná záležitost, pokud jste milovník melounů, v letních dnech je tento tip skvělou příležitostí, jak využít slupky.

Jaké další ovoce je vhodné?

Dalším vhodným ovocem je grapefruit, vzhledem k velikosti plodu. Aby ale výsledky byly maximální, nejvíce se doporučuje právě melounová slupka.

Nastražte  pasti
Nastražte pasti | Zdroj: Beekeepx/ Shutterstock

Existuje šance, že slimáci vylezou?

Ne, jakmile se slimáci nasytí, vylézt jim bude dělat problém.

Káva odpuzuje slimáky od rostlin

Kávu nemusíte pouze pít, můžete ji použít i jako rostlinný repelent. Stačí si udělat kávu s velkým obsahem kofeinu (nejlepší je turecká káva), a poté jí potřísnit listy rostlin. Vůně kávy slimákům rozhodně vonět nebude a budou se vašemu záhonu vyhýbat velkým obloukem. Jen mějte na paměti, že ačkoli kofein některým rostlinám prospívá, jiným škodí ve velkém.

Pro které rostliny je tato metoda velmi vhodná?

Pro některé rostliny kofein působí blahodárně. Jedná se o růže, borůvky, azalky, mrkev, ředkvičky, rododendrony, hortenzie, zelí, lilie a cesmíny.

Kterým rostlinám kofein uškodí?

Rajčata, jetel a vojtěška působením kofeinu trpí a mohou odumřít, tyto rostliny kofeinu nevystavujte.

Jak silnou kávu udělat?

Vzhledem k tomu, že tuto metodu používáme na rostliny, jimž kofein nevadí, platí, že čím silnější, tím lepší. Ale zase to nepřežeňte.

Mohu místo kávy použít kávovou sedlinu?

Ano, můžete, ale obsahuje mnohem méně kofeinu než káva samotná, výsledek proto bude slabší.

Lze použít jiné tekutiny obsahující kofein?

Většina kofeinových produktů obsahuje mnohem menší množství než turecká káva, výsledek může být neznatelný.

Pivní mok slimáky přitahuje, zbaví vás jich

Pivo je skvělým pomocníkem při hubení slimáků. Fascinuje je kvasinková vůně. Stačí vzít větší PET láhev, vyříznout do horní části díry, které slimákům poslouží jako vstupy, nalít do nich pivo, zakopat láhev do země, aby vyčnívaly vstupy (horní část láhve by měla vyčnívat nejlépe do 1,5 cm), a počkat, až slimáci přilezou a budou chtít ochutnat. Vůně pro ně bude natolik hypnotická, že se dobrovolně utopí.

Při hubení slimáků můžete využít i pivo
Při hubení slimáků můžete využít i pivo | Zdroj: Toomko/ Shutterstock

Kolik láhví je ideální po zahradě rozmístit?

Vůně piva je účinná, ale má malý dosah. Chcete-li pokrýt celou zahradu, ideální je jedna láhev na metr čtvereční.

Mělo by se pivo měnit?

Ano, účinky piva slábnou po několika dnech nebo pokud do láhve naprší.

Kolik piva nalít?

5–7,5 cm piva bohatě postačí.

Nemůže se do nádoby dostat hospodářský hmyz?

Ne, láhev necháme zavíčkovanou. Včely si děr v láhvi všímat nebudou, vůně piva pro ně není atraktivní, a navíc nelétají tak blízko země.

Co když se mi pivem plýtvat nechce?

Existuje náhražka. Do šálku vody (237 ml) přidejte tyto ingredience, od každé jednu lžíci: droždí, mouku a cukr. Vyrobte takové množství, jaké potřebujete.

Kvíz 

Byli jste pozorní ve čtení tohoto článku? Pojďte si vyzkoušet náš kvíz.
Veškeré odpovědi se nachází v našem článku. Hodně štěstí.