Ocet proti plevelu, hmyzu i jako hnojivo. Na zahradě má ale i jiná využití

Ocet proti plevelu, hmyzu i jako hnojivo. Na zahradě má ale i jiná využití Foto: DPRM / Shutterstock
Publikováno:
4 min

Všichni toužíme po té nejkrásnější zahradě a zároveň každý má doma ocet. Věděli jste, že ocet má hojné využití také na naší zahrádce? Dokáže odradit hmyz a zničit plevel, má ale hromadu dalších využití. Přečtěte si náš článek a dozvíte se, jak může pomoci i vám.

1. Ocet jako hnojivo

Není vhodný pro všechny druhy rostlin na vaší zahrádce. Octem hnojte pouze rostliny, kterým více vyhovuje kyselejší půda! V opačném případě byste mohli rostliny zahubit.

Rostliny, kterým vyhovuje kyselejší půda, budou po tomto octovém hnojivu více kvést a stanou se silnějšími. Do tří litrů vody nalijte dvě lžíce octa. Nejlépe bude, pokud takto hnojené rostliny budou zasazeny v květináčích, jinak se kyselost půdy může rozšířit do oblastí květin, kterým takováto půda nevyhovuje.

2. Snadné vyčištění květináčů

Květináče bychom měli vyčistit před výsadbou nových rostlin, nejčastěji na jaře, a to důkladně. Zaprvé květináče lépe vypadají a zadruhé chceme docílit odstranění plísně a dalších choroboplodných zárodků. Chceme zabránit nemocem, aby naše nové rostliny napadly.

Můžeme potřít květináče octem, ale nejlepší je dopřát jim pořádnou octovou koupel.

Dopřejte květináčům octovou koupel
Dopřejte květináčům octovou koupel | Zdroj: mirti / Shutterstock

3. Problémy s kočkami zmizí

Má váš soused kočku, která se vám soustavně promenáduje mezi záhonky? Nebo vlastníte kočku vy sami a ona si stále nedá vysvětlit, že do záhonů nesmí? Pokud nechcete na svého čtyřnohého kamaráda soustavně křičet a odhánět ho, ocet se vám stane velkým pomocníkem.

Stačí vzít staré hadry, které již jinak nevyužijete, a celé je vymáchat v octě. Následně je zavěsíte na plot. Kočky se vaší zahradě vyhnou velkým obloukem. Po týdnu je znovu vymáchejte v octě, vůně octa totiž začne slábnout a mizet.

4. Skvělý pomocník proti rzi

Zahradnické náčiní začne časem rezivět. Nevypadá to hezky a nás mnohdy napadne, že jediná cesta je koupit si nové nářadí. Lze na to jít i jinak.

Nářadí vyčistěte, jak je to možné, a poté mu na pár hodin dopřejte octovou lázeň. Chcete-li, aby opět zářilo jako nové, nářadí nakonec přeleštěte kečupem.

5. První pomoc při napadení rostlin houbami

Houby napadají rostliny běžně a ty potom uvadají. Dá se tomu snadno zabránit. Napadené rostliny poznáte podle tmavých skvrn na stonku a listech. Potřebujeme zastavit růst hub. Toho docílíme změny rovnováhy pH. A o to se postará ocet.

Smícháme dvě lžíce octa se dvěma litry heřmánkového čaje. Rozprašujeme dvakrát týdně na napadené oblasti.

Jsou-li napadeny růže, smíchejte tři lžíce octa se čtyřmi litry vody.

Ocet můžete využít jako postřik proti parazitujícím houbám
Ocet můžete využít jako postřik proti houbám | Zdroj: CatherineLProd/ Shutterstock

6. Nechcete-li mravence, použijte ocet

Toto platí i na ostatní hmyz, avšak noční můrou spousty zahrádkářů jsou právě mravenci, kteří kolonizují vaše rostliny. Stačí minimální množství octa, abyste nenarušili přirozené pH půdy, a to několikrát denně. Ocet hmyzu doslova smrdí a zařídí, aby vás a vaše rostliny již neobtěžoval.

7. Odstranění plevele octem – ano, či ne?

Tento tip se hodí především pro zkušenější zahrádkáře. Je potřeba vědět, zda okolní rostliny snesou kyselejší půdu. A to z dobrého důvodu – pravidelně aplikovaná kyselina octová činí půdu v zahradě kyselejší. Velkému množství zahradních rostlin se to nelíbí, trpí tím. Jakmile se hodnota pH stane kyselejší, je téměř nemožné ji vrátit do normálu. A také zemře hodně mikroorganismů, čímž by se narušila symbióza mezi faunou a flórou.

Je to tudíž možné, ale příliš se to nedoporučuje. Jste-li v zahrádkářství zběhlí a víte, co si můžete dovolit, krátkodobé používání octa na odstranění plevele je pro vás vhodné. Také jím můžete vyčistit kameny, ale všeho s mírou.