Netřesk – tajemná rostlina s neobyčejnými vlastnostmi

Netřesk – tajemná rostlina s neobyčejnými vlastnostmi Foto: Syrio/ Creative commons, CC-BY-SA
Publikováno:
4 min

Netřesk je krásná skalnička, která vám ozdobí zahradu, ale své využití, díky svým vlastnostem, získá i ve vaší domácí lékárně. V tomto článku se dozvíte, jak vypadá, jak ho pěstovat a na co všechno se dá využít.

Jak netřesk poznáme?

Jedná se o sukulentní rostlinu, která má tlusté šťavnaté listy, které svým seskupení tvoří růžici. Listy mají kopinatý nebo vejčitý tvar a dorůstají do 6 centimetrů. Barva netřesku může být různá od zelené, modrošedé, až po purpurově červenou či žlutozelenou. V letních měsících můžeme zpozorovat na netřesku krásné květy na dlouhých stoncích, které příjemně voní.

Pěstování netřesku

Netřesk je velmi nenáročná rostlinka, která se ujme skoro všude. Postačí vám k tomu jen trochu humusu a můžete si ho zasadit jak do nádoby, tak klidně do prohlubně hezkého kamene. Pak už stačí jen sluníčko a občas zalít a netřesk vám bude dělat radost. 

Fascinující využití netřesku

Játra: Netřesk chrání játra a pomáhá v jejich regeneraci. Látka Silymarin, která je v netřesku obsažena, je původcem této regenerující schopnosti. Bylo dokázáno, že netřesk může být užitečný při léčbě cirhózy jater či hepatitidě. 

Diabetes: Studie dokazují, že netřesk snižuje hladinu cukru v krvi, a tím pomáhá v boji proti cukrovce. Silymarin zlepšuje inzulínovou citlivost a pomáhá produkovat inzulín.

Ledvinové a močové kameny: Netřesk je taktéž hojně využíván k léčbě a prevenci močových a ledvinových kamenů. K dostání jej koupíte v lékárnách ve formě tinktury. Také si můžete sami doma vytvořit směs rozmačkané dužiny netřesku s citrónovou šťávou a tuto směs po lžičkách pojídat. Látky obsažené v netřesku mají diuretické vlastnosti, které pomáhají k větší tvorbě moči a k lepšímu vyloučení kamenů. 

Netřesk je nenáročná rostlina
Netřesk je nenáročná rostlina | Zdroj: Daniel Ballmer / Creative commons, CC-BY-SA

Další použití:

Netřesk se často zaměňuje s Aloe Vera, má totiž velmi podobné účinky. Dužnina z listu pomáhá uzdravovat drobná poranění, bodnutí hmyzem, popálení kopřivami, léčí svědivé záněty kůže, lišeje, kožní výrůstky, modřiny, pihy, kuří oka, bradavice, záděry, opařeniny i omrzliny. 

Obklady z rozmačkaných nebo jemně nasekaných listů mírní a léčí otoky – například po nějakém zhmoždění v koleni, na patě, na prstech nebo v zápěstí. Po opakované aplikaci zpravidla otoky zmizí.

Pomáhá také odstraňovat kuří oka – navlhčíme kůži okolo kuřího oka, přiložíme na kuří oko rozříznutý list netřesku dužninou na kůži a necháme působit několik hodin. Poté umyjeme nohu v horké vodě a pokusíme se kuří oko odstranit.

Nálev z listů netřesku – proti zánětům v ústech, infekcím v krku a zánětům průdušek, proti zahlenění

Udělejte si klasicky čaj, to je vlastně jiný název pro nálev – čerstvé nakrájené listy zalijeme vroucí vodou a necháme cca 10 minut odstát.

Netřesk pomáhá i při zánětu středního ucha – je sice možné nakapat rovnou šťávu z utržených listů do ucha, ale ještě lepší je smíchat 1 lžičku panenského olivového oleje a 7 kapek šťávy z listů netřesku a 5x denně tuto směs kapat do bolavého ucha. Výsledek je zaručen a bolest velmi rychle odeznívá. 

Jednoduchý nápoj z netřesku při horečce a zahlenění horních cest dýchacích

Přichystejte si sklenici čisté vody, do ní vložte několik omytých čerstvých lístků netřesku – nejlépe pokrájených a nechte nejméně jednu hodinu louhovat. Můžete přidat i oloupanou salátovou okurku. Sceďte a pijte vychlazené dle potřeby, nejvíce však 3 sklenice denně. Nálev či jakékoli vnitřní užívání se nedoporučuje dětem nebo těhotným ženám.