Rýžová směs, kterou stimulujete růst orchideje a posílíte její odolnost

Rýžová směs, kterou stimulujete růst orchideje a posílíte její odolnost Foto: Mister rf / Creative commons, CC-BY-SA
Publikováno:
3 min

Orchidej je královskou květinou, která v oknech každého bytu či domu vypadá božsky, a to v jakékoliv barvě. Abyste ji i vy dokázali udržovat ve výborné formě, stačí vám k tomu pouze dvě suroviny. A sice voda a rýže. Právě s těmito dvěma přísadami lze snadno vyrobit domácí hnojivo.

Rýžová směs napomáhá zdraví rostlin

Orchidej je rostlinou, která vyžaduje poměrně náročnou péči. I když, jak se to vezme. Pokud víte jak na to, pak se jedná o celkem snadno udržitelnou rostlinu. Péče o ni je však naprosto unikátní. To, aby se této krásné květině dobře dařilo, můžete prakticky zadarmo podpořit rýžovou směsí.

Preventivní péče i podpora při špatné výživě

Rýžovou směs můžete používat preventivně i ve chvílích, kdy je rostlina naprosto v pořádku. Zároveň je ale i obrovským pomocníkem ve chvíli, kdy již orchidej nemá téměř žádné živiny a blíží se její konec. V takovém případě je doslova životabudičem, který dodává rostlině dodá ztracené živiny.

Při správné výživě orchidej kvete i půl roku

Mylně si spousta lidí myslí, že orchidej vykvete a za pár týdnů, či dokonce dní její květy opadají. Při správné péči o tuto královnu květin ale květ dokáže vydržet dokonce až půl roku. Je však nutné, aby rostlina měla dostatek živin. Právě rýže, a to jak hnědá, tak bílá při louhování uvolňuje různé, nejen tělu, ale také rostlinám prospěšné látky. Mezi ně patří například železo, fosfor či draslík. Právě díky těmto živinám je podpořen růst květin a jejich kvetení. Orchideje se díky rýžovému nálevu stávají silnější. Díky tomu tak mají nejenom nádherné květy, zároveň jsou také více odolné vůči různým škůdcům.

Rýžová směs může být doslova životabudičem
Rýžová směs může být doslova životabudičem | Zdroj: Earth100 / Creative commons, CC-BY-SA

Hnojivo doma vyrobíte během pár okamžiků

Hnojící směs lze jednoduše vyrobit v domácích podmínkách. Stačí vám k tomu sto gramů rýže a jeden litr vody. Rýži po dobu několika hodin ve vodě necháte vylouhovat. Vylouhovanou a přeceděnou vodou lze následně orchideje zalévat jednou za dva až tři týdny. Dbejte na to, aby voda byla pokojové teploty. Nikdy nezapomeňte orchidej zalít také obyčejnou vodou. V opačném případě by totiž mohla být rostlina zbytečně přehnojena. K hnojení lze samozřejmě využít také vodu, která vám zbude při vaření rýže. I ta ale musí být použita pouze vychlazená v pokojové teplotě. Rýžové hnojivo můžete použít jako náhražku vody na zalévání. Existuje ale i varianta, kdy necháte po dobu jedné hodiny stát květinu v rýžové vodě. Ta tak nasaje potřebné živiny.

Zbytek vody lze skladovat v lednici

Vody většinou vylouhujete více, než je na jedno zalévání potřeba. Vylouhovanou vodu ale vylévat nemusíte. Lze ji skladovat v lednici, popřípadě ji můžete zmrazit. Jak jsme ale již zmiňovali, zalévání musí probíhat vždy pouze vodou pokojové teploty.

Rýžovou vodu můžete využít také jako léčivo

Rýžová voda je zázrakem nejenom pro orchideje. Živiny dodává i dalším pokojovým rostlinám. Kromě zahradničení najde využití také jako léčivo. Díky vláknině zabraňuje zácpě. Léčí ale také průjem a celkově dodává tělu minerály a živiny, které může člověk ztratit například při horečce. To, k jakému účelu rýžovou vodu využijete, záleží pouze na vás. Jistě ale uznáte, že vylévat tento zázrak do odpadu, by byla velká škoda.