Pěstovat brambory lze i na balkoně, turecká metoda slibuje vysokou úrodu

Pěstovat brambory lze i na balkoně, turecká metoda slibuje vysokou úrodu Foto: mongione / Shutterstock
Publikováno:
4 min

Turecká metoda pěstování brambor je vhodná pro všechny ty, kteří mají málo místa na záhonku, případně nemají k dispozici zahradu vůbec. Tato funkční a léty prověřená metoda totiž umožňuje získat solidní sklizeň na relativně malé ploše.

Co si připravit pro pěstování brambor na terase či balkoně?

K pěstování brambor na balkoně či terase je potřeba pochopitelně nějaká nádoba nebo vědro, ve kterém je budete uchovávat, když nemáte k dispozici záhon. Bohatě postačí obyčejná větší plastová nádoba – ideální objem je 10 litrů. Avšak brambory můžete pěstovat i ve velkém truhlíku nebo pytli. Důležité ale je, aby tato nádoba měla drenážní otvory – pokud je tedy nemá, tak je musíte udělat. 

Samotnému zasazení pak musí ještě předcházet důkladné omytí a vydezinfikování nádoby, do které budete chtít brambory zasadit. Pokud byste tak totiž neučinili, tak by se mohlo stát, že by v průběhu klíčení chytly brambory infekci a vás by to připravilo o pracně budovanou úrodu. Proto dezinfekci rozhodně nevynechejte, přičemž k ní můžete využít roztok manganistanu draselného, jenž je k tomuto účelu nejvhodnější. 

Další z věcí, kterou si budete muset připravit, abyste měli šanci na bohatou úrodu, jsou pochopitelně samotné hlízy brambor. Pro výsadbu brambor tureckým způsobem je ideální si zaopatřit středně velké hlízy. V neposlední řadě budete potřebovat i kvalitní směs půdy, do níž hlízy zasadíte. Ta by měla být tvořena 1 dílem zahradní zeminy, 2 díly kompostu a dosypána 1,5 hrnkem dřevěného popela, jenž funguje jakožto perfektní hnojivo.

Jak správně zasadit brambory mimo záhon?

Připravenou nádobu, případně více nádob, pokud chcete vyšší výnosy, naplňte půdní směsí asi do přibližně 15 centimetrů. Do každé nádoby pak zasaďte 2 až 3 hlízy, více ne, neboť potřebují prostor pro svůj růst. Poté je zasypte 10 centimetrovou vrstvou půdní směsi. V důsledku toho by měla být nádoba téměř z poloviny naplněna zeminou. Zasazení lze provést již v polovině dubna, ideálním obdobím je pak květen, případně začátek června.

Pakliže vršky brambor povyrostou o 10–12 cm, pak je potřeba opět směs půdy doplnit. Zkrátka na povrchu by vždy měly zůstávat vidět pouze listy. Tento postup opakujte do té doby, dokud nezůstane 4–5 cm k okrajům kbelíku. Celý proces předklíčení trvá přibližně 30 až 40 dnů.

Důležitý je správný postup výsadby
Důležitý je správný postup výsadby | Zdroj: Agenturfotografin/ Shutterstock

Jak pečovat o zasazené brambory?

Skvělou zprávou je, že o brambory se není prakticky potřeba starat. Jedinou pravidelnou péči představuje zalévání. V průběhu klíčení je tudíž nutné brambory zalévat 1–2x týdně. V případě vyšších teplot je potřeba tuto intenzitu pochopitelně mírně navýšit. 

Kořenové plodiny nevyžadují speciální zastřihávání ani výživu, protože půdní směs plně nasycuje rostliny potřebnými živinami, takže další péče o brambory není nutná. A až bude čas na sklizeň, jednoduše vysypte zeminu z kbelíků a sesbírejte hlízy. Opravdu tak jednoduché je pěstování brambor na balkoně!

Podmínky a očekávatelné výsledky

Pokud plánujete pěstovat brambory v kbelících uvnitř bytu či na terase, tak vězte, že by měly být umístěny na dobře osvětleném místě. Ideálně tam, kde se průměrná teplota pohybuje kolem 12 až 15 stupňů. Ale hlavní věcí je, aby brambory nezůstávaly dlouhou dobu ve stínu, jinak úroda bude malá.

Pokud ale dodržíte všechny podmínky pro pěstování a doporučený postup, pak můžete z jednoho kyblíku očekávat klidně i více než 5 kilogramů brambor. Zkrátka tento postup dokáže hravě konkurovat pěstování brambor na zahradě. Je však vhodný i pro obyvatele měst, neboť na balkon se určitě pár kbelíků s bramborami vejde každému.