Jedna lžíce mouky nasypaná do WC každou noc se postará o její bělost i čistotu, a další tipy pro čistou toaletu

Jedna lžíce mouky nasypaná do WC každou noc se postará o její bělost i čistotu, a další tipy pro čistou toaletu Foto: Hakaboy8 / Creative commons, CC-BY-SA
Publikováno:
3 min

Toaleta se časem znečistí a její čištění se může stát obtížným a zároveň nepříjemným úkolem. Ale s jednoduchým trikem s moukou to můžete zvládnout bez námahy.

Jednoduchý trik

Je to naprosto jednoduché. Než půjdete spát, spláchněte, abyste navlhčili mísu, a nasypte mouku. Pomocí mouky se odstraňuje vodní kámen a také další nečistoty, například kyselina močová. Další noc záchod vyčistěte štětkou a naneste novou vrstvu.

Bohužel toto příliš nefunguje pro velké rodiny, poněvadž mouka se vlivem spláchnutí lehce odstraní. Chcete-li další tipy, jak udržet záchodovou mísu čistou, zde jsou:

Přípravek na čištění zubních protéz

Taktéž velmi efektivní řešení, které vás zbaví vašich problémů. Stačí vlít přípravek do záchodu a nechat působit patnáct minut, poté spláchnout.

Jedlá soda

Jedlá soda je efektivní zejména při problémech s hnědými skvrnami v záchodě, které trápí velké množství domácností. Stačí ji nasypat na postižená místa. Necháme chvíli odstát a poté spláchneme.

Ocet

Skvělý pomocník při čištění toalety. Vodní kámen a močové usazeniny nemají při použití octa nejmenší šanci. Ocet nalijeme do toalety a necháme několik desítek minut působit. Poté opláchneme.

Ocet umí zázraky
Ocet umí zázraky | Zdroj: Shutterstock

Prací prášek

Další skvělý pomocník je prací prášek. Měl by být určen speciálně na praní bílého prádla. Stejně jako v případě mouky i zde je nejvhodnější nechat působit přes noc. Než půjdete spát, nasypte půl hrnku pracího prášku do mísy a nesplachujte. Skvěle působí nejen proti nečistotám v záchodě, ale také brání vzniku vodního kamene.

Cola

Coca-Cola také dokáže vyčistit váš záchod. Nalijte zbytky koly, které jste nevypili, do záchodu a nechte působit alespoň třicet minut. Poté spláchněte a důkladně vydrhněte záchodovou štětkou, opět spláchněte a poznejte rozdíl.

Mýdlová voda

Není určena pro lití do záchodu, ale neměli bychom zapomínat na prkýnko a víko na záchodě. Vyskytují se v nich bakterie. Mýdlová voda je zahubí a dezinfikuje celé prostředí.

Používejte WC blok

Vůně není vše, co WC blok dokáže. Zmírňuje tvorbu vodního kamene a nepříjemných skvrn.

Tablety do myčky

Tablety do myčky jsou dalším skvělým nástrojem, který nám pomáhá udržet záchod čistý. Dvě tablety plně postačí a umožní vám mít opravdu čistý záchod, na který můžete být hrdí.

Kombinace čistícího prostředku a surovin na vaření

Jedná se zřejmě o tu nejefektivnější metodu, jak vyčistit WC.

Budete potřebovat svůj přípravek na čištění WC (avšak není nutný). Nechcete-li používat čistící prostředek z krámu, připravte si jedlou sodu, kyselinu citronovou, esenciální olej (vůně), bílý ocet a rýžák (v případě, že se vyskytnou hrudky, ale postačí i záchodová štětka).

Místo klasického přípravku si ho můžete vyrobit. Stačí vám půl šálku jedlé sody, tu smícháte se dvěma lžícemi kyseliny citronové a pár kapkami esenciálního oleje. Touto směsí posypeme vnitřní stranu mísy. Nyní je na řadě bílý ocet – pomalu nalijeme na směs. Následně ocet vydrhneme a necháme ho působit. Asi po dvaceti minutách spláchneme. Je dost pravděpodobné, že budeme muset spláchnout vícekrát. Také záchodová štětka nám bude nápomocna, obzvláště pokud nám na míse zůstane hrudka z čistícího roztoku.