Ovesné vločky jako hnojivo. V zahradě ale najdou i jiná využití

Ovesné vločky jako hnojivo. V zahradě ale najdou i jiná využití Foto: gabriecocos / Shutterstock
Publikováno:
4 min

Ovesné vločky nemusíme pouze jíst. Najdou hromadu uplatnění na naší zahradě. Věděli jste, že se z nich dá vyrobit domácí a účinné hnojivo? Přečtěte si, jak nám mohou pomoci.

Prvotřídní hnojivo

Jedna z látek, jíž rostliny opravdu potřebují, je železo. Oves obsahuje hodně železa. Podporují růst kořenů. Můžete je vysypat na hlínu kolem rostlin. Mějte ale na paměti, že oves samotný obsahuje mnohem více živin než ovesné vločky prodávané v obchodech. 

Další využití ovesných vloček

Odumřely vám rostliny? Ovesné vločky vám pomohou

Jakmile se rozhodnete starat se o zahradu, péče o rostliny je povinností. Ne vždy všechno uhlídáte. Skvělou zprávou je, že vaše ovesné vločky dokážou oživit vaše rostliny. Existuje spousta produktů, které slibují oživení skoro odumřelých rostlin, ale proč plýtvat penězi, když můžete zkusit mnohem levnější alternativu? Jednou měsíčně přidejte do půdy dvě lžíce ovesných vloček. Jsou bohaté na všechno, co rostliny potřebují k životu – železo, fosfor a minerály, které rostliny vyžadují ke spokojenosti.

Je to skvělý způsob, jak se vypořádat se škůdci

Hlemýždi a slimáci jsou hrozbou pro vaše rostliny kdykoli – a poněkud morbidní způsob, jak se těchto škůdců zbavit, jsou ovesné vločky. Tato zvířata se do nich pustí, ale podepíší si tím svůj rozsudek smrti. Nafouknou se a zahynou. Špatná zpráva – jsou-li v okolí hlodavci, bude je to přitahovat. Dobrá zpráva – slimáků se zbavíte téměř okamžitě.

Vločky se dají také využít v boji proti hlemýžďům
Vločky se dají také využít v boji proti hlemýžďům | Zdroj: PhotoJuli86/ Shutterstock

Něco pro vás – zastaví nepříjemné svědění

Ať už jste se spálili na slunci nebo nastupuje vliv jedovaté rostliny, jejíž jed se vám dostal na kůži, tato zranění nepříjemně svědí a pálí. Ovesné vločky nasypte do vany (nejlépe v propustném sáčku), pusťte teplou vodu a nechte působit patnáct minut a následně se v této vodě vykoupejte.

Eliminujte lepkavou mízu, lépe známou jako smolu

Smola, nejčastěji vytékající ze smrku, nás dokáže potrápit, špatně se čistí. Použijte ovesné vločky, abyste odstranili smolu, než si ji omyjete mýdlem a vodou.

Zajímavost – další nejlepší zahradnické tipy, jak udržet rostliny zdravé

Mysleli jste si někdy na to, že rostliny také mohou trpět stresem? Vystresují se zvláště tehdy, když jsou podvyživené, vysušené, pod útokem hmyzu nebo je sužuje nějaká nemoc. Produkují kyselinu salicylovou, která jim pomáhá vyrovnat se se stresem a posílit jejich imunitní systém. Chcete své rostlince pomoci? Ředění aspirinu vodou může nabídnout odolnost vůči škůdcům a nemocem. Aspirin použitý ve vaší zahradě dokáže zvýšit produkci a výšku rostlin. Pokud aspirin vhodíte do vody, když máte na stole řezané květiny, budou mít delší životnost.

Pokud na zahradě pěstujete zeleninu, můžete aspirinovou vodou poprašovat vaše zelené kamarády, abyste jim pomohli růst rychleji a rychleji se rozmnožovat. Můžete například rozpustit tři aspiriny ve sto mililitrech vody a poté roztok prášit každé tři týdny během vegetačního období.

Rekapitulace

Ovesné vločky mohou vašim rostlinám pomoci stát se zdravějšími a žít déle. Položení několika zrn na půdu může oživit vaši vadnoucí populaci rostlin. Kromě toho můžete použít ovesné vločky jako hnojivo a omezení slimáků i hlemýžďů. Pokud se na vašem těle objeví spáleniny nebo vyrážky kvůli rostlinnému jedu, můžete pocítit úlevu, pokud se naložíte do vany s ovesným výtažkem a vodou. Pro těžko odstranitelnou smolu také můžete třít ovesné vločky o své ruce. To byla všechna využití ovsa či ovesných vloček, která souvisejí s vaší zahrádkou.