Krásná zahrada bez velké snahy díky nenáročným trvalkám a stálezeleným keřům

Krásná zahrada bez velké snahy díky nenáročným trvalkám a stálezeleným keřům Foto: lovelypeace / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Život může být hektický, a i když by člověk rád trávil hodiny sázením, prořezáváním, plením, zaléváním a další potřebnou péčí o rostliny, někdy na to prostě není čas – a vlastně ani chuť. Ale nebojte se, i při minimálním úsilí můžete mít krásnou zahradu, plnou zářivých květů a prospívajících dřevin.

Zasaďte květiny, které si vystačí bez velké péče

Vytvořit si atraktivní venkovní plochu nenáročnou na údržbu nemusí být nic složitého, zvolíte-li správnou kombinaci květin a dřevin. Budete se muset vyhnout zahradním prvkům, jako jsou jezírka, skalky nebo zeleninové záhony, protože ty pochopitelně vyžadují spoustu péče.

Vsaďte raději na trvalky a odolné stálezelené keře, které nebudete muset každý rok znovu vysazovat. Jakmile se usadí, můžete se spolehnout, že i bez velkých zásahů z vaší strany dodají zahradě barvy a působivou krásu. Mezi oblíbené nenáročné trvalky patří třapatkovka, dračík, denivka, hvozdík a netřesk. Máte-li na zahradě stinná místečka, která byste si také přáli zaplnit a zkrášlit, můžete tam zasadit např. pomněnkovec, bohyšky nebo dlužichy.

Náročné záhony nahraďte keři a živými ploty

Náročné barevné záhony vypadají sice hezky, ale dají člověku zabrat. Můžete je přitom vyměnit za stálezelené keře a živé ploty. Snadno se sázejí, přidávají zahradě výšku a texturu, poskytují úkryt a nevyžadují téměř žádnou pozornost. Pravda, budete je muset občas zastřihnout, ale nemusíte si dělat starosti se shrabáváním listů. Mezi nejoblíbenější stálezelené keře, jednoduché na údržbu, patří cesmína vroubkovaná, brslen japonský nebo choísie (mexický pomerančovník). Doporučuje se také hlohyně, zimostráz nebo ptačí zob. Odepírat si nemusíte ani krásně kvetoucí druhy, jako je šeřík, ibišek či zlatý déšť.

Brslen japonský s jasně žlutými listy
Brslen japonský s jasně žlutými listy | Zdroj: Jana Milin / Shutterstock

Využijte praktické vyvýšené záhony

Pokud přece toužíte po záhonech, zkuste ty vyvýšené. Jsou ideální pro nenáročnou údržbu malých zahrad. Vypadají úhledně, zlepšují odvodnění, omezují růst plevele a lze je postavit v přístupné výšce – nebudete se muset tolik ohýbat, což vaše záda jistě ocení.

Ke stavbě vyvýšeného záhonu lze použít různé materiály: dřevo, cihly, dokonce staré žlaby pro zvířata. Zajímá vás, které nenáročné rostliny se pro tyto záhony hodí nejlépe? Třeba bylinné trvalky, alpinky nebo četné druhy ovoce a zeleniny.

Použijte systém časovaného zavlažování

Člověk, který pendluje mezi prací a domovem, si zřídkakdy najde volnou chvíli na zalévání rostlin. Proč si tedy nepořídit zavlažovač s časovačem nebo systém kapkové závlahy? Pak se nebudete muset bát, že zahradu zapomenete zalít. A co víc, vaše rostliny budou mnohem šťastnější – porostou rychleji a budou silnější, když se jim dostane správného množství vody ve správných intervalech.

Automatický zavlažovací systém
Automatický zavlažovací systém | Zdroj: mykhailo pavlenko / Shutterstock

Zakryjte nevzhledné zídky a ploty popínavkami

S popínavými rostlinami maximálně využijete zdi, ploty nebo dokonce i stromy. Nadšení šplhavci, jako je břečťan, loubinec pětilistý (psí víno) nebo hortenzie řapíkatá, se přichytí na povrchy – nepotřebují k růstu dráty nebo mříže – a pomohou zaplnit prázdná místa nebo skrýt nepříliš pěkné zídky.